A hazugság művészete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hazugság művészete
(The Good Liar)
2019-es amerikai film
RendezőBill Condon
ProducerBill Condon
Greg Yolen
AlapműNicholas Searle: A hazugság művészete
Műfaj
ForgatókönyvíróJeffrey Hatcher
FőszerepbenHelen Mirren
Ian McKellen
Russell Tovey
Jim Carter
ZeneCarter Burwell
OperatőrTobias A. Schliessler
VágóVirginia Katz
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
OrszágUSA, Kanada
Nyelvangol
Játékidő109 perc[1]
Költségvetés10 millió $[2]
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Pictures
BemutatóEgyesült Királyság 2019. november 8.
USA 2019. november 15.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel33,9 millió $[2][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A hazugság művészete (eredeti cím: The Good Liar) 2019-ben bemutatott brit-amerikai bűnügyi-thriller, melynek rendezője és producere Bill Condon. A forgatókönyvet Jeffrey Hatcher írta, Nicholas Searle azonos című regénye alapján. A főszerepben Ian McKellen és Helen Mirren láthatók.

Az Egyesült Királyságban 2019. november 8-án mutatták be, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 2019. november 15-én. Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva 2021. január végén.

Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, és a 10 milliós költségvetésével szemben összesen több mint 33 millió dolláros bevételt gyűjtött.

A történet középpontjában Roy Courtnay áll, aki egy Betty McLeish gazdag özvegyasszonnyal találkozik az internetes társkeresőről, majd rájön, hogy vagyonának ellopására irányuló tervében váratlan akadályok vannak.

Cselekmény[szerkesztés]

2009, London. Roy Courtnay idősödő brit szélhámos, aki üzleti partnerével, Vincenttel együtt hamis személyazonosságot használ, hogy megtévessze az embereket, hogy hozzáférjenek a pénzügyeikhez. Legújabb célpontja Betty McLeish, az Oxfordi Egyetem egykori történelemprofesszora, aki egy évvel ezelőtt elvesztette férjét, és több mint 2 millió font sterling megtakarítással rendelkezik.

Rossz térdet színlelve Roy manipulálja Bettyt, hogy megengedje neki, hogy a házában lakjon. Folyamatosan arra biztatja, hogy nyisson vele közös offshore befektetési számlát, hogy ellophassa a pénzét. Ezzel párhuzamosan Roy és Vincent egy befektetési csalást hajtanak végre hamis orosz befektetők alkalmazásával. Az egyik álorosz, aki valójában egy lengyel hentes, nagyobb részesedést követel a bevételből; válaszul Roy verőlegényeket rendel, hogy törjék el a hentes kezét egy húsklopfolóval. Bryn rájön, hogy kirabolták, és követi Royt a Bettyvel való randevúja alatt. Amikor Brynt a közelben látja, Roy elküldi Bettyt az üzletekbe, mielőtt Brynt a Charing Cross metróállomásra csalogatja. Ott Roy leszúrja Brynt, majd egy érkező vonat útjába löki, és ezzel megöli. Roy újra találkozik Bettyvel a boltban.

Roy és Betty Berlinben nyaralnak, ahol Roy úgy tűnik, hogy ért németül, bár korábbi állítása szerint nem. Betty unokája, Steven elviszi a párt egy lakásba, amelyet Roy felismer. Steven elárulja, hogy „Roy Courtnay”-t - egy fiatal brit katonatisztet - 1948-ban ott ölt meg egy náci háborús bűnös, akit a szovjet feljegyzések szerint éppen követett. Elmesél egy bonyolult történetet a németországi küldetéséről, és eleinte elmagyarázza, hogy Hans Taub volt a német tolmácsa. A küldetés Hans Taub halálával végződött. Amikor Steven nem hajlandó elhinni a történetét, Roy kénytelen bevallani, hogy ő Hans Taub, és hogy ő lopta el Roy személyazonosságát, hogy elhagyhassa Németországot és újra feltalálhassa magát. Betty elfogadja a magyarázatát, és elutasítja Steven ellenvetéseit.

Nem sokkal később Roy és Betty azt tervezik, hogy átutalják a pénzüket a közös számlára. Vincent azt javasolja Roynak, hogy legalább a pénz egy részét hagyja meg Bettynek, hogy azzal segítsen az egészségi állapotán, de Roy elveti az ötletet, és ragaszkodik hozzá, hogy Betty teljes anyagi csaláson fog átesni, akárcsak a korábbi áldozatai. Azt mondja, elég pénzt akar ahhoz, hogy valahol a tengerparton üljön és pezsgőt kortyolgasson. Vincent vonakodva engedelmeskedik, és később részt vesz a tranzakciókban, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a pár átutalja a pénzüket a közös számlára. Miután azonban elhagyja Bettyt, és visszatér a lakásába, Roy felfedezi, hogy már nincs nála a számlához való hozzáféréshez szükséges billentyűzet. Roy visszatér Betty házához, hogy visszaszerezze azt, de ott csak azt találja, hogy Betty már várja őt, és hogy a ház minden tartalmát elvitték.

Betty megpróbál vallomást kicsikarni Royból, mielőtt felfedné, hogy személyazonossága és személyes története hamis. Az igazi neve Lili Schröeder, és Royjal már találkozott, amikor 1943-ban német tinédzserek voltak, és Hans angol nyelvtanár volt. Az utolsó foglalkozáson, miután megpróbálta megcsókolni az egyik nővérét, Hans megerőszakolta Lilit. Miután a lány szülei a csók miatt nem engedték tovább a korrepetálást, Hans árulónak jelentette fel Lili apját, akit a nácik kivégeztek. Ez Lili édesanyját öngyilkosságba kergette. Később Lili testvérei meghaltak egy robbanásban, mindössze két héttel Adolf Hitler halála előtt. A háború befejezése után Lili szenvedett az oroszoktól; a túlélés érdekében megtanult jól hazudni. Végül Angliába jutott.

Miután elmesélte a múltjukat, Lili elmagyarázza Roynak, hogy végig tisztában volt azzal, hogy a férfi át akarja verni őt. Steven, aki valójában Lili igazi unokájának, Michaelnek a barátja volt, lenyomozta Roy/Hans bűnügyi múltját, és egy DNS-teszt során igazolták a személyazonosságát egy Betty/Lili gyerekkorából származó medál segítségével, amely Hans hajának egy darabját tartalmazta. Azt is elárulja, hogy Vincent elárulta Royt, miután szembesítették a bűneikről való tudásával.

Betty kiveszi Roy összes pénzét a közös számlájukról, így neki csak annyi pénze marad, amennyiből ki tudja fizetni a korábbi átverés áldozatait. Roy azt mondja, hogy bocsánatáért fog könyörögni, de Betty azt mondja, hogy ő „már túl van rajta”. Éppen amikor a nő távozni készül a házból, Roy bezárja az ajtót, és rátámad - de a nőnek sikerül elhárítania a férfit, mielőtt Bryn társa és a lengyel hentes, akit korábban becsapott, szembeszáll vele. Betty ezután elhagyja a házat, miközben Roy, aki a végsőkig dacol, nem hajlandó visszafizetni az ügyfeleit, következésképpen megverik. Hetekkel később Roy, aki a verekedés során súlyos agyvérzést szenvedett, a kórházban látható egy tengerpartot ábrázoló festett háttér előtt. Vincent meglátogatja őt. Roy képtelen beszélni vagy mozogni. Vincent ad neki inni, és azt mondja: „Tegyél úgy, mintha pezsgő lenne”, mire a folyadék kicsordul Roy lebénult szájából. Az utolsó jelenetben Betty boldogan látható a nagycsaládjával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Betty McLeish/Lili Schröeder Helen Mirren Bánsági Ildikó
Roy Courtnay/Hans Taub Ian McKellen Fodor Tamás
Steven Russell Tovey Ágoston Péter
Vincent Halloran Jim Carter Papp János
Bryn Mark Lewis Jones Epres Attila
Hans Taub (1948) Laurie Davidson
Roy Courtnay (1948) Phil Dunster
Beni Lucian Msamati Bognár Tamás
Vlad Jóhannes Haukur Jóhannesson Debreczeny Csaba
Michael Tunji Kasim
Hans Taub (1943) Spike White Dér Zsolt
Lili (1943) Nell Williams Antóci Dorottya
Annalise Céline Buckens
titkárnő Bessie Carter

A film készítése[szerkesztés]

2018 márciusában bejelentették, hogy Bill Condon rendezi a filmet, a főszerepeket pedig Ian McKellen és Helen Mirren játsszák.[4][5] 2018 áprilisában Russell Tovey és Jim Carter csatlakozott a stábhoz.[6]

A projekt forgatása 2018. április 23-án kezdődött Londonban, de néhány jelenetet Berlinben vettek fel.[7]

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet 2019. november 8-án mutatták be az Egyesült Királyságban, és 2019. november 15-én az Amerikai Egyesült Államokban.[8]

Elismerések[szerkesztés]

Díj Ünnepség dátuma Kategória Részes(ek Eredmény
AARP Movies for Grownups Awards 2020. január 19 Legjobb színésznő Helen Mirren Jelölve
Alliance of Women Film Journalists 2020 Színésznő dacolva a korral és az ageizmussal Helen Mirren Jelölve
Satellite Award 2019. december 19. Legjobb színésznő drámában Helen Mirren Jelölve
The Queerties 2020. február 26. Filmteljesítmény Ian McKellen Jelölve

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Good Liar című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. THE GOOD LIAR. British Board of Film Classification . [2019. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 27.)
  2. a b The Good Liar. Box Office Mojo. IMDb. (Hozzáférés: 2021. január 27.)
  3. The Good Liar (2019). The Numbers. Nash Information Services, LLC. (Hozzáférés: 2021. január 27.)
  4. Ian McKellen, Helen Mirren start filming The Good Liar'. UPI, 2021. január 27. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  5. Kit, Borys: Helen Mirren, Ian McKellen, Bill Condon Team for The Good Liar'. The Hollywood Reporter, 2018. március 12.
  6. Mitchell, Robert: Russell Tovey, Jim Carter Confirmed for Bill Condon's The Good Liar'. Variety, 2021. január 27.
  7. WB Films in Production 2018. Warner Bros. [2018. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 27.)
  8. Warner Bros Dates ‘The Good Liar’, Bill Condon’s Grifter Drama Starring Ian McKellen-Helen Mirren

További információk[szerkesztés]