A harc szelleme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A harc szelleme
(ช็อคโกแลต Chocolate)
2008-as thai film
Rendező Pratja Pinkeo
Producer Pratja Pinkeo
Sukanya Vongsthapat
Műfaj
Forgatókönyvíró Chookiat Sakveerakul
Nepali
Főszerepben Janin Viszmitananda
Abe Hirosi
Pongpat Wachirabunjong
Zene Nimit Jitranon
Rochan Madicar
Korrakot Sittivash
Operatőr Decha Srimantra
Vágó Rashane Limtrakul
Pop Surasakuwat
Gyártás
Gyártó Sahamongkol Film International
Ország Thaiföld
Nyelv thai
japán
Forgatási helyszín Thaiföld
Játékidő 110 perc
Költségvetés 150 millió bát[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Sahamongkol Film International
Bemutatóthaiföld 2008. február 6.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/22472/2015)
Bevétel $3 179 014[2]
További információk

A harc szelleme (eredeti címén ช็อคโกแลต, angol címén Chocolate) egy 2008-ban bemutatott thaiföldi akciófilm. Rendezője az Ong-bak – A thai boksz harcosa című filmet jegyző Pratja Pinkeo, főszereplője Janin Viszmitananda, akinek ez volt az első főszerepe. A film jórészt pozitív kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes oldalán 33 kritikus összesített véleménye alapján 73%-ra értékelték.[3]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Zin, az egyik nagy hatalmú thaiföldi gengszter, No8 barátnője szerelembe esik a japán jakuza Maszasival. No8 féltékenységében megtiltja a nőnek, hogy valaha is újra kapcsolatba lépjen a férfival, különben mindkettőjüket megöli. Zin hazaküldi Maszasit Japánba, nem sokkal később azonban rádöbben, hogy állapotos. Kislánya, Zen autistaként születik, alig beszél, nehezen kezelhető, és zárkózott. A kislány nyolcéves, amikor édesanyja úgy dönt, egy levélben mégis értesíti Maszasit arról, hogy gyermeke született. A levelet azonban megszerzi No8, és megkeresi a nőt. Figyelmeztetésül levágja az egyik lábujját, és megfenyegeti, hogy megöli a kislányt, ha a nő újra kapcsolatba lép a jakuzával. Zin kislányával elköltözik, hogy ne legyen a gengszter szeme előtt, új szomszédságában egy muaj thai harcművészeti iskola működik. A senkivel sem kommunikáló Zen a harcművészetek rabja lesz, a teraszról figyelve a muaj thai harcosokat megtanul verekedni. Az autista kislánynak különleges képessége is van: hihetetlen gyorsasággal képes reagálni a neki dobott tárgyakra. Tinédzserként ebből pénzt is csinál, barátjával, Moommal bemutatókat rendeznek a tereken, ahol Zen bármilyen irányból, bármilyen sebességgel dobott labdát el tud kapni.

Egy nap azonban Zen édesanyja rákos lesz, a család megélhetése veszélybe kerül, mert az asszony terápiája rengeteg pénzt igényel. Moom véletlenül felfedezi Zin egyik régi noteszét, amiben a nőnek tartozók listája szerepel. Moom és Zen elindul, hogy begyűjtse a tartozásokat, ám a gengszterek nem akarnak fizetni. Az édesanyjáért aggódó Zen ököllel veri ki a pénzt belőlük. Ennek híre megy, No8 pedig bérgyilkosokat küld Zinre és a lányára. A végső csatába Zen japán édesapja is bekapcsolódik.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

  1. Payee, Parinyaporn: A hit of Chocolate. The Nation (Thailand), 2007. november 15. [2011. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 9.)
  2. Chocolate. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. szeptember 23.)
  3. Chocolate. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. szeptember 23.)

További információk[szerkesztés]