A cserecsapat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A cserecsapat
(The Replacements)
2000-es amerikai film
RendezőHoward Deutch
Műfaj
Főszerepben
ZeneJohn Debney
OperatőrTak Fujimoto
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBaltimore
Játékidő118 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000
  • 2001. június 21. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A cserecsapat (eredeti címe: The Replacements) egy 2000-es amerikai sportvígjáték, amelyet Howard Deutch rendezett. A produkció főszerepében Keanu Reeves, Gene Hackman és Orlando Jones. A történetet az 1982-es sztrájk ihlette, ami alatt a Washington Redskins cserejátékosai három játékot nyertek meg a csapat eredeti játékosai nélkül.

A film premierjét 2000. augusztus 7-én mutatták be az Egyesült Államokban.[2] Magyarországon videokazettán volt elérhető 2001. június 7-től.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy profi futball liga játékosai négy mérkőzéssel a szezon vége előtt sztrájkba lépnek. A Washington Sentinels tulajdonosa, Edward O'Neil felhívja a korábbi edzőt Jimmy McGinty-t, akit megbíz cserejátékosok toborzásával. A Sentinelsnek három meccset kell nyernie, hogy bejusson a mezőnyre. McGinty különböző tehetségű játékosokat gyűjt össze, akikről úgy véli, hogy egy győztes, ha nem is szórakoztató csapatot alkothatnak.

Az irányítói posztra McGinty Shane Falcót választja, az Ohio State egykori All-America játékosát, akinek karrierje egy egyoldalú Sugar Bowl-vereség után darabokra hullott. A sztrájkoló játékosok az első edzésen ellenségesen fogadják a cserejátékosokat. Annabelle Farrell vezető pompomlány, akinek a focistákhoz hasonlóan új pompomlányokat kell találnia, sztriptíztáncosnőket bérel fel, amikor a többi meghallgatás borzalmasan rosszul sikerül. Az edzés után hazaviszi Falcót, és meglepi őt hatalmas futballtudásával.

A cserejátékosok első meccsét Detroit ellen játsszák, és nehezen boldogulnak. Falco megpróbálja összeszedni őket, de az utolsó játékban megbicsaklik, amikor látja, hogy egy blitz várható, és egy audible-t hív, ami elmarad a győztes touchdowntól. McGinty szidja Falcót, és azt mondja neki, hogy "a győztesek mindig a labdát akarják, amikor a meccs a tét". Egy helyi bárban a cserejátékosok a vereségükön merengenek, amikor megérkezik néhány sztrájkoló játékosuk, élükön a primadonna irányítóval, Eddie Martellel, és kigúnyolják őket. Falco szembeszáll Martellel, verekedés alakul ki, és a cserejátékosokat letartóztatják, de a börtönben végre összekovácsolódnak. Annabelle másnap találkozik Falcóval, és elmondja neki, hogy hosszú idő óta ő az első olyan irányító, aki többet törődik a csapattársaival, mint saját magával.

A következő edzésen McGinty arra inspirálja a csapatot, hogy a közös félelmüket erőforrásként használják fel. A Sentinels következő meccsén, a San Diego ellen ismét hátrányba kerülnek, de képesek összefogni, és a walesi rúgó, Nigel 65 yardos mezőnygóljával 17-16-ra megnyerni a meccset. Falco ezután közelebb kerül Annabelle-hez. A harmadik meccsüket megnyerik Phoenix ellen, amikor O'Neil az irányító cseréjét kéri McGinty-től. Falco búcsút vesz csapattársaitól, és csalódottságában lemondja a következő randit Annabelle-lel.

Eddie Martel irányítóként lép be a Sentinelshez Dallas ellen, de önző és önfejű játékával az első félidőben hátrányba hozza csapatát. McGinty a tévéinterjúban hívja vissza Falcót, a csapat pedig kizárja Martelt a játékból. Falco bocsánatot kér Annabelle-től, és hátrányukat behozva 20-17-re megnyerik a selejtezőt.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Shane Falco Keanu Reeves László Zsolt
Jimmy McGinty Gene Hackman Kertész Péter
Annabelle Farrell Brooke Langton Létay Dóra
Clifford Franklin Orlando Jones Csík Csaba Krisztián
Jamal Jackson Faizon Love Kárpáti Levente
Andre Jackson Michael Taliferro Kapácsy Miklós
Jumbo Ace Yonamine Szűcs Sándor
Walter Cochran Troy Winbush Pálmai Szabolcs
Brian Murphy David Denman nem beszél
Daniel Bateman Jon Favreau Bede-Fazekas Szabolcs
Earl Wilkinson / Ray Smith Michael Jace Welker Gábor
Nigel "The Leg" Gruff Rhys Ifans Juhász György
Pilachowski Gailard Sartain Orosz István
Banes Art LaFleur Lázár Sándor
Eddie Martel Brett Cullen Megyeri János
Wilson Carr Archie L. Harris Jr. n.a
Malcolm La Mont Evan Parke Vári Attila
Önmaga John Madden Uri István
Önmaga Pat Summerall Kardos Gábor
Edward O'Neil Jack Warden Makay Sándor
a San Diego edzője Mark Robert Ellis F. Nagy Zoltán

További magyar hangok: Bolla Róbert, Breyer Zoltán, Seder Gábor

Fogadtatás[szerkesztés]

A film többnyire kedvezőtlen kritikát kapott. A Rotten Tomatoeson 41%-os minősítést ért el 108 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A közhelyes karakterek és a nyilvánvaló végkifejlet miatt minden móka és izgalom a semmibe vész.”[4] Elvis Mitchell a New York Timestól azt írta: „Ez az elhanyagolható komédia akár egy labdaadogatás is lehetne, hogy a közönség tagjai a színészekkel együtt tudják szavalni a szöveget.”[4] Steven Rosen a Denver Posttól azt írta: „A cserecsapat jó lehetne, ha csak a vígjáték műfajában maradna. Sajnos nem így történt.”[4] Joe Leydon a Varietytől azt írta: „Egy őszintén sablonos, de kellemesen vicces komédia.”[4]

A MetaCritic 30 pontot adott a 100-ból 32 vélemény alapján.[5] A Box Office Mojo szerint a film nem volt nyereséges. A költségvetést 50 millió dollár tette ki, amit éppen csak elért a bevétel.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. a b Internet Movie Database
  3. iszdb.hu
  4. a b c d Rotten Tomatoes
  5. MetaCritic
  6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]