Palira vettem a papát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palira vettem a papát
(Getting Even with Dad)
1994-es amerikai film
RendezőHoward Deutch
ProducerKatie Jacobs
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJim Jennewein
Főszerepben
ZeneMiles Goodman
OperatőrTim Suhrstedt
VágóRichard Halsey
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínSan Francisco
Játékidő95 perc
Költségvetés30 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1994
  • 1994. július 7. (Németország)[2]
Bevétel35 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Palira vettem a papát (eredeti cím: Getting Even with Dad) 1994-es amerikai családi filmvígjáték Macaulay Culkin és Ted Danson főszereplésével.[3] Rendezője Howard Deutch, forgatókönyvírói Tom S. Parker és Jim Jennewein.

A film 1994. július 17-én jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Ray, egy volt fegyenc és özvegyember, aki két bűntársával együtt érmerablást tervez, hogy segítségükkel megvásárolhassa saját pékségét. Arra azonban nem számít, hogy a fia, Timmy, aki Ray nővérével élt, a tervezés kellős közepén felbukkan a háznál. Timmyt figyelmen kívül hagyják, Ray és társai pedig véghezviszik a rablást. Timmy azzal hívja fel apja figyelmét, hogy ellopja és elrejti az érméket. Ahhoz, hogy visszaszerezhesse őket, az apjának több helyre is el kell vinnie őt, és úgy kell bánnia vele, mintha élvezné a jelenlétét. Megszeretik egymást, de Timmy nem marad az apjával, amíg nem adja át az érméket.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

Az MGM a Hollywood Pictures, a Columbia Pictures, a TriStar Pictures és a Paramount Pictures cégekkel folytatott licitháborúban vásárolta meg a filmet, és az MGM 500 ezer dollárért szerezte meg a forgatókönyvet.[4]

Macaulay Culkin karakterének rövidre kellett volna vágatni a haját ebben a filmben, de Culkinnak, aki akkoriban hagyta megnöveszteni a haját, tetszett a kinézete, és nem akarta levágatni. Apja, Kit Culkin követelte, hogy a fia úgy hagyhassa a haját, ahogy volt, rámutatva, hogy a karaktere egy munkásosztálybeli fiú, és nem egy szépen nyírt, előkelő iskolai fiú. Megtarthatta a hosszú haját.[forrás?]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Getting Even with Dad című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Worldwide rentals beat domestic take, 28. o. (1995. február 13.) 
  2. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  3. Ted Danson, Macaulay Culkin Work Together On An Even Keel”, Morning Call. [2013. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. október 9.) 
  4. Ayscough, Suzan: MGM ‘Geting Even’ for 500G. [[Variety (magazin)|]], 1993. január 12. (Hozzáférés: 2021. június 30.)

További információk[szerkesztés]