Orlando Jones

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orlando Jones
Született1968. április 10. (56 éves)[1]
Toulminville
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
  • College of Charleston
  • Mauldin High School

A Wikimédia Commons tartalmaz Orlando Jones témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Orlando Jones (Toulminville, 1968. április 10. –) amerikai színész és stand-up komikus. A MADtv című vígjátéksorozat egyik eredeti szereplőjeként, 1999 és 2002 között a 7 Up szóvivőjeként, valamint a Starz-os Amerikai istenek című sorozatában az afrikai isten, Anansi szerepében vált ismertté.

Élete[szerkesztés]

Az alabamai Mobile város Toulminville negyedében született 1968. április 10-én. Édesapja profi baseballjátékos volt a Philadelphia Phillies csapatában.[2] Tizenéves korában a dél-karolinai Mauldinba költözött, és 1985-ben végzett a Mauldin High Schoolban. Egyik korai színészi élménye az volt, hogy vérfarkast játszhatott el egy kísértetházban, hogy segítsen pénzt gyűjteni a végzősök báljára. Jones beiratkozott a dél-karolinai Charleston College of Charlestonba. A diplomájának megszerzése előtt, 1990-ben hagyta ott a főiskolát.

A szórakoztatóipar iránti érdeklődését folytatva Jones Michael Fechter komikussal együtt megalapította a Homeboy's Productions and Advertising nevű produkciós céget. Jones és Fechter együtt számos projekten dolgoztak, többek között a McDonald’s reklámfilmjén, amelyben a kosárlabda szupersztár, Michael Jordan szerepelt a McDonald’s „McJordan” nevű szendvicskülönlegességgel.

Első hollywoodi munkáját 1987-ben kapta, az NBC-s A Different World című komédiájának írójaként, amelyben az ötödik évad fináléjában egy kisebb vendégszerepet kapott. 1991-92-ben Jones volt a Fox Roc című sorozatának írója, 1993-ban pedig a The Sinbad Show társproducere lett. 1992-ben rövid ideig szerepelt a Fox-os Herman's Head című sitcomjában is.

Magánélete[szerkesztés]

2009-ben vette feleségül Jacqueline Staph egykori modellt.[3] Van egy lányuk. 2011 októberében Jones vitát váltott ki, amikor a Twitteren azzal viccelődött, hogy valakinek meg kellene ölnie Sarah Palin volt alaszkai kormányzót és alelnökjelöltet.[4][5] Néhány nappal később bocsánatot kért a megjegyzésért.[6] 2021 márciusában kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva elvált Jacqueline Staph-tól.

Filmográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Orlando Jones című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Pearlman, Cindy. „Orlando Jones”, Chicago Sun-Times , 2000. augusztus 13. 
  3. Celebrity Wedding: Orlando Jones & Jacqueline Staph. InStyle, 2009. január 1. [2015. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 12.)
  4. Hughes, Sarah Anne. „Orlando Jones defends 'kill Sarah Palin' tweet joke as not 'a call to action,' 'artistic expression'”, Washington Post , 2011. október 25. 
  5. Rathe, Adam. „Orlando Jones under fire for tweets urging liberals to 'kill Sarah Palin'”, New York Daily News , 2011. október 25.. [2012. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. október 12.) 
  6. Gayathri, Amrutha. „Actor Orlando Jones Asks Liberals to Kill Sarah Palin; Apologizes for 'Joke'”, International Business Times, 2011. október 27. (Hozzáférés ideje: 2013. november 5.) 

További információk[szerkesztés]