A csendes bérgyilkos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A csendes bérgyilkos
(The Merry Gentleman)
2008-as amerikai film
Rendező Michael Keaton
Producer Steven A. Jones
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Ron Lazzeretti
Főszerepben Michael Keaton
Kelly Macdonald
Mike Bradecich
Darlene Hunt
Debbi Burns
Maritza Cabrera
Operatőr Chris Seager
Vágó Grant Myers
Gyártás
OrszágEgyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 92 perc
Forgalmazás
Bemutató2009. május 1. (korlátozott)
Korhatár16 III. kategória (F/9547/J)
Bevétel 322 581 USD
További információk

A csendes bérgyilkos (eredeti címe: The Merry Gentleman) egy 2009-es amerikai filmdráma. A filmet Michael Keaton rendezte, és a női főszereplő, Kelly Macdonald mellett a férfi főszerepet játssza.

A történet egy nőről szól, aki otthagyja brutális férjét és új életet kezd Chicagóban, ahol megbarátkozik egy bérgyilkossal, aki eleinte nem fedi fel kilétét.

Magyarországi megjelenés: 2009. szeptember 4. (csak DVD-n jelent meg, moziban nem)

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A csendes bérgyilkos egy fiatal nő, Kate története, aki elmenekült brutális rendőr férje elől, és Chicagóban lakik, ahol egy cégnél telefonosként dolgozik. Megbarátkozik egyik női munkatársával, de a szeme alatt lévő foltról neki sem mondja el az igazat, azt állítja, hogy egy jégkorong okozta. Egy vállalati bulin azt mondja, hogy egy távcsőbe akart belenézni, és ráesett, az okozta a foltot. A nő nem barátkozik senkivel, egyedül él újdonsült otthonában.

A bérgyilkos a történet során többször megpróbál öngyilkos lenni, de nem jut el a végrehajtásig. Fedőállása van egy úri szabóságban, ahol méretre készítenek öltönyöket.

Egyik este, amikor Kate a munkatársának a jégkorongos verziót meséli el, egy távcsöves puskával felszerelt merénylő szemével látjuk az épületet és a benne dolgozókat, köztük Kate-et is. Azonban nem ő a célpont, hanem egy férfi, akit a merénylő egy telefonhívással a másik helyiségbe csal, ahol egyetlen lövéssel végez vele.

Kate röviddel ez után kilép az épületből és amikor látja a hóesést, felnéz az égre, és a szemközti ház tető részénél egy férfit lát, aki nyilvánvalóan le akar ugrani. Kate önkéntelenül rákiált, mire a férfi visszaesik a tetőre. Kate nem tudja, hogy a bérgyilkost látta.

A nő elhatározza, hogy mivel karácsony van, egy fenyőfát vásárol. Az ötlet a taxiban jut eszébe, amin hazafelé tart. A taxis figyelmezteti, hogy ő nem fog cipekedni. Kate hatalmas fenyőfával érkezik a háza kapujába, és sehogy sem tud bemenni vele, végül elesik és a fa rádől. Egy férfi segíti fel, a bérgyilkos, aki Frank Logan néven mutatkozik be. A nő lakásának ajtajáig segít vinni a fát, ahol elbúcsúzik tőle. A nő nem ismeri fel a férfit, akire rákiáltott, mivel akkor túl messzire volt tőle és sötét volt. Később a férfi visszatér és megnyomja a kapucsengőt, de erős köhögés vesz rajta erőt és összeesik a kapu előtt. Kate elkíséri a kórházba, ahol a férfinél tüdőgyulladást állapítanak meg. Bár olyan semleges témákról beszélgetnek, mint az időjárás, rokonszenv alakul ki köztük. Mivel a nőnek a várakozás közben ellopták a kabátját, a férfi felajánlja, hogy menjen haza az övében, hiszen neki úgysem lesz rá szüksége néhány napig. Amikor a férfi kikerül a kórházból, a nő egy csomagban egy piros kabátot kap.

Eközben a gyilkossági ügyben nyomozó, Murcheson magánemberként érdeklődik a nő iránt, és egy vacsorára hívja. A nő beleegyezik, mivel azt gondolja, hogy a nyomozással kapcsolatban akar beszélni vele. Amikor azonban kiderül a férfi valódi szándéka, a nő hazamegy.

A rendőrség hosszú ideig nem gyanúsítja Franket a gyilkosság elkövetésével, mivel egy férfira tereli a gyanút, aki látszólag öngyilkos lett, felakasztotta magát.

Kate rendőr férje behatol a nő lakásába, amikor az a konyhában van, a nő megijed, egy kést szegez a férfira. A férje békülni akar, mert állítása szerint megtalálta Jézust, és nem akarja bántani a nőt, ő azonban nem hisz neki és miután a férfi távozik, kihívja a detektíveket. Közben megérkezik Frank is, és miután hall néhány mondatot a beszélgetésből a nő és a rendőrök között és észreveszi a férj ott hagyott szállodai névjegyét az asztalon, távozik.

A rendőrök elhatározzák, hogy felkeresik a férfit, csak hogy elbeszélgessenek vele. A motelszobában azonban a férj holttestére bukkannak a fürdőszobában, aki a jelek szerint öngyilkos lett egy pisztollyal.

A rendőrség ekkor gyanakodni kezd Frankre, hogy talán ő ölhette meg a férfit, akinek nem lett volna oka öngyilkosnak lenni és nem hagyott hátra búcsúlevelet sem. Emiatt a többi gyilkossággal is őt gyanúsítják.

Murcheson egy második randevúra hívja Kate-et, amit ő vonakodva elfogad. A vacsora azonban rosszul sül el, amikor kiderül, hogy a nyomozó Franket gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével. A nő egy közeli templomba megy, hogy megnyugodjon. Frank a mögötte lévő sorban ül le, és biztosítja róla, hogy sohasem bántaná, majd elmegy.

Frank egy magas híd korlátjára áll és ledobja a sapkáját a mélyben kanyargó vízbe, ahogyan azonban több alkalommal is történt, nem öli meg magát. Később az látszik, hogy kihalássza a vízből a sapkát és elsétál az erdőben.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

Ron Lazzeretti úgy tervezte, hogy ő fogja rendezni a filmet, és megbeszélést folytatott Michael Keatonnal az egyik főszerepről. Azonban mielőtt a forgatást elkezdték volna, Lazzeretti heveny vakbélgyulladást kapott, és azonnal meg kellett műteni. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a projekt vagy jelentős késést szenved, vagy teljesen fel kell adni, a producerek úgy döntöttek, hogy Keaton kérésére őt bízzák meg a rendezési feladatokkal is, a színészi munka mellett. Keaton már kereste az alkalmat a rendezői bemutatkozásra.

A filmet nagyrészt Chicagóban forgatták, bár a filmben nem látszanak a belvárosi, jellegzetes épületei. A forgatás 26 napig tartott, 2007 március elejétől április közepéig.

Több producer, támogató színész és egyéb személyzet chicagói lakos volt.

A film egyes részeit Illinois állam Bourbonnais nevű településénél vették fel.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A filmet hivatalosan a nagyközönség előtt 2009. május 1-jén mutatták be, bár részt vett a 2008-as Sundance Film Fesztiválon, ahol többnyire pozitív visszajelzéseket kapott. Különösen kiemelték Keaton szakértelmét a rendezésben és MacDonald alakítását.

A film a Rotten Tomatoes oldalon, ahol filmkritikusok értékelik a filmeket, 63%-ot kapott 71 szavazat alapján.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Merry Gentleman (2008). (Hozzáférés: 2011. február 22.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Merry Gentleman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]