A Megbékélés Háza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Megbékélés Háza
House of Reconciliation Budapest 01.jpg
Építési adatok
Építése 19921998
Stílus modern építészet
Tervezője Nagy Bálint és Társai tervező irodája
Elérhetőség
Település Budapest III. kerülete
Hely 1039 Budapest, Királyok útja 297.
Elhelyezkedése
A Megbékélés Háza (Budapest)
A Megbékélés Háza
A Megbékélés Háza
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 36′ 010″, k. h. 19° 04′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 010″, k. h. 19° 04′ 06″
Az A Megbékélés Háza weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz A Megbékélés Háza témájú médiaállományokat.

A Megbékélés Háza a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Budapesten, Békásmegyeren (Királyok útja 297.) található temploma.

A MET és a templom története[szerkesztés]

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség metodista hitelvi alapon álló evangéliumi szabadegyház. Örököse az anglikán egyházon belüli, Wesley János teológus és lelkipásztor által indított mozgalomnak, mely a 18. század végén Metodista egyház néven önálló egyházzá szerveződött. A MET a 70-es évek közepén, az Állami Egyházügyi Hivatallal való együttműködés megtagadása, s emiatt a Magyarországi Metodista Egyháztól való elszakadás nyomán jött létre. Közel 8 évi üldöztetés után, melynek során elvették templomaikat, s egyes lelkészeiket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték; 1981. október 1-jétől ismerte el az állam e közösséget. A kis egyház országosan 10 lelkész gondozásában kb. 3000 tagot számlál.

Intézményei között van a Wesley János Lelkészképző Főiskola, ahol teológusait, lelkészeit, vallástanárait, szociális munkásait és környezetbiztonsági szakembereit (500 diák) képzi. Félárva családokat támogat, három hajléktalan szállót, kórházat működtet (utóbbit 1993-ban II. Erzsébet brit királynő is meglátogatta).

Istentiszteleteiket egy átalakított, volt kocsmában tartották. 1992-ben a Fővárostól 5500 m² területet kaptak beépítésre és parkosításra. A rossz minőségű, törmelékes és szemetes talaj megtisztítását követően a parkba eddig mintegy 1000 fát, cserjét és fenyőt ültettek.

A templom építésével Nagy Bálint és Társai tervező irodáját, a kivitelezéssel Zsigmond és Társa szövetkezetét bízták meg, a munkát a Tulát Bt. fejezte be. Az eredeti, fából tervezett épületet a Tűzoltóság nem engedélyezte, emiatt évekig állt a munka. Végül a templom módosított terv alapján 1998-ra készült el; október 1-jén avatta fel Iványi Tibor, az egyház elnöke. A költségeket a Megbékélés Háza Alapítvány, a Főváros, a III. Kerületi Önkormányzat és az egyház viselte.

A templom leírása[szerkesztés]

A kis, 500 m² alapterületű templom kívül-belül az ismételten megjelenő kereszttel és Mózes kőtábláival a keresztény és zsidó vallások testvériségét hirdeti. Világos, meleg hangulatú belső terének falai téglából készültek, faburkolatos mennyezettel. Alaprajza hagyományos, kereszt formájú. A vörösfenyőből készült padok V-alakban, középhajóval elválasztva fordulnak az oltár felé. A padokon elől és a Mózes-széken Dávid-csillag, a padok oldalainak felső része a két kőtáblára emlékeztető két félkör formájában faragott, alattuk kereszttel. A jobb oldali ablakon a menóra, a bal oldalin a „megtartó hajó” képe, az oltár fölött Mózes kőtáblái. A szentély dísze: az oltár mögött a Természetet szimbolizáló élő szőlőtőke, melynek ágai T alakú keresztre futnak fel, alatta kövek, fölötte V alakú üvegtetőn át árad be a fény. A kisméretű Úrasztal balján vörösréz keresztelőkút, jobbján a szószék. Az oltárral szemben a karzatból előre ugró, kétmanuálos, szép, régi, Angster-alapú orgona. A templomban minden hónap utolsó hétfőjén hangversenyt tartanak. A 80 kilós harang holland adomány, a Főváros közvetítésével kapta a gyülekezet.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:House of Reconciliation (Budapest)
A Wikimédia Commons tartalmaz A Megbékélés Háza témájú médiaállományokat.