A Bly-udvarház szelleme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Bly-udvarház szelleme
(The Haunting of Bly Manor)
Műfaj
 • Dráma
 • Természetfeletti
 • Horror

Alkotó Mike Flanagan
Főszereplő
 • Victoria Pedretti
 • Oliver Jackson-Cohen
 • Amelia Eve
 • T'Nia Miller
 • Rahul Kohli
 • Tahirah Sharif
 • Amelie Bea Smith
 • Benjamin Evan Ainsworth
 • Henry Thomas

Ország  Egyesült Államok
Nyelv
Epizódok9 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Darryl Frank
 • Justin Falvey
 • Trevor Macy
 • Mike Flanagan
Producer Kathy Gilroy
Operatőr
 • James Kniest
 • Maxime Alexandre
Részenkénti játékidő 46–66 perc
Gyártó
 • FlanaganFilm
 • Amblin Television
 • Paramount Television
Sugárzás
Eredeti adó Netflix
Eredeti sugárzás kezdete2020. október 9.
Első magyar adó Netflix
Magyar sugárzás kezdete2020. október 9.
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Előző A Hill-ház szelleme
További információk

A Bly-udvarház szelleme (eredeti cím: The Haunting of Bly Manor) egy amerikai természetfeletti horror dráma webtelevíziós sorozat, amelyet Mike Flanagan alkotott és rendezett a Netflixnek. A sorozat Henry James 1898-as A csavar fordul egyet című horrornovelláját követi, de nem szorosan. Ez a sorozat A Hill-ház szelleme című sorozat következő sorozata. Habár a Hill-ház kreatív csapata és több szereplője is visszatér a Bly-udvarházba a két sorozat története nem fog egymáshoz kapcsolódni. A Bly-udvarház szelleme 2019. szeptember 30-án került gyártási fázisba és 2020. október 9-én mutatták be a Netflixen.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Roby Attal[7] mint Edmund "Eddie" O'Mara
 • Kate Siegel[8] mint Viola Willoughby
 • Catherine Parker[4] mint Perdita Willoughby
 • Alex Essoe[9] mint Charlotte Wingrave
 • Matthew Holness mint Dominic Wingrave

A szinkront a Mafilm Audio készítette.

Epizódok[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier
1. Remek hely
(The Great Good Place)
Mike Flanagan Mike Flanagan Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
2007-ben, Észak-Kaliforniában, egy középkorú nő részt vesz egy esküvőt megelőző vacsorán. Ott egy au pair történetét meséli el, még 1987-ből. A fiatal Dani Clayton állást vállal Angliában a wssex-i Bly udvarházban. Henry Wingrave bízza meg őt, hogy felügyeljen unokahúgára és unokaöccsére. Mikor megérkezik a birtokra, találkozik a gyerekekkel, Miles-al és Florával, illetve a házvezetőnővel Hannah Grose-al. Flora figyelmezteti Danit, hogy éjszaka ne hagyja el a szobáját, de a lány figyelmen kivül hagyja. Dani talál pár talizmánt a kúriában, melyek közül az egyik állítolag az előző au pair-é, Rebecca Jessel-é volt, aki megölte magát. Egyik este, Flora szekrényében belebotlik a Tó úrnőjének talizmánjába, a gyerekek pedig bezárják őt a szekrénybe. Pánikba esik, és egy világító szemű lényt lát meg a tükörben. Néhány óra múlva kiengedik őt a szekrényből, a folyosón pedig sáros lábnyomokat fedez fel. Kimegy a kertbe, és felnézve a házra, látja hogy a gyerekek a saját hálószobájukból figyelik őt.
2. A diák
(The Pupil)
Ciarán Foy James Flanagan Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
Dani elbeszélget a gyerekekkel, arról hogy bezárták a szekrénybe, és elmondja nekik, hogy bár megbocsát, nem hisz a történetükben. Az előkészítő iskolában töltött napokra visszatekintve, Miles felmászik egy magas fára és leugrik, eltörve a karját. Miles viselkedése az iskolában egyre botrányossá válik - verekedés, egy kis madár megölése -, amiért végül eltanácsolják. Megtudjuk hogy a fiú szánt szándékkal tette, miután kapott Florától egy "Gyere haza" feliratú levelet. A jelenben Dani Florát és Milest házimunkára készteti, így Hannah (a házvezetőnő) és Jamie (a kertész) kikapcsolódhat. Később Flora rendet tesz Dani szobájában, Danit pedig pánikroham éri, amikor Flora egy törött szemüveget talál a dolgai között. A felzaklatott Dani-t Jamie vigasztalja. Miles idegtépően felnőttként viselkedik Dani-val szemben. Egy bújocska játék közben, Dani felfedezi az előző au pair, Rebecca és kedvese fényképét. A férfi ugyanaz a személy, akit korábban megérkezése napján a ház mellvédjén látott. Ekkor Miles hirtelen eszméletlenül leesik, és elvonja Dani figyelmét a szellemről. Amikor a lány hátat fordít, a kísértet rémisztően vigyorog Miles felé.
3. Két arc – 1. rész
(The Two Faces Part 1)
Ciarán Foy Diane Ademu-John Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
4. Barátok barátai
(The Way It Came)
Liam Gavin Laurie Penny Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
5. A holtak oltára
(The Altar of the Dead)
Liam Gavin Angela LaManna Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
6. Csodás sarok
(The Jolly Corner)
Yolanda Ramke és Ben Howling Rebecca Leigh Klingel Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
7. Két arc – 2. rész
(The Two Faces Part 2)
Yolanda Ramke és Ben Howling A Clarkson testvérek Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
8. Régi ruhák legendája
(The Romance of Certain Old Clothes)
Axelle Carolyn Leah Fong Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.
9. Fenevad a dzsungelből
(The Beast in the Jungle)
E.L. Katz Julia Bicknell Egyesült Államok 2020. október 9.
magyar 2020. október 9.

Források[szerkesztés]

 1. Andreeva, Nellie: Victoria Pedretti To Headline 'The Haunting of Bly Manor' Netflix Series. Deadline , 2019. június 28.
 2. a b c d e f g h Update: The Haunting of Hill House Season 2: First Look at the Residents of Bly Manor. IGN , 2020. augusztus 24. (Hozzáférés: 2020. augusztus 27.)
 3. Thorne, Will: Haunting of Hill House' Star Oliver Jackson-Cohen Returning for 'Haunting of Bly Manor. Variety , 2019. július 15.
 4. a b c d e f Shaw-Williams, Hannah: The Haunting of Bly Manor Casts T'Nia Miller, Rahul Kohli & More. Screen Rant , 2019. augusztus 30.
 5. D'Alessandro, Anthony: 'The Haunting Of Bly Manor': Henry Thomas Returning To Netflix Anthology Series. Deadline , 2019. augusztus 28.
 6. https://twitter.com/flanaganfilm/status/1314415817891569665 (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2020. október 9.)
 7. October 2020, Richard Edwards 09: The Haunting of Bly Manor ending explained: your biggest questions answered (angol nyelven). SFX Magazine. (Hozzáférés: 2020. október 11.)
 8. 'Haunting of Hill House' Star Kate Siegel to Return for 'Haunting of Bly Manor' (Exclusive) (amerikai angol nyelven). TheWrap, 2019. augusztus 29. (Hozzáférés: 2020. október 11.)
 9. Alex Essoe Talks ‘The Haunting of Bly Manor’ and Mike Flanagan's ‘Midnight Mass’ [Exclusive] (amerikai angol nyelven). Movieweb, 2020. október 2. (Hozzáférés: 2020. október 11.)

További információk[szerkesztés]