Mielőtt felébredek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mielőtt felébredek
(Before I Wake)
2016-os amerikai film
RendezőMike Flanagan
ProducerSam Englebardt
William D. Johnson
Trevor Macy
Műfaj
ForgatókönyvíróMike Flanagan
Jeff Howard
FőszerepbenKate Bosworth
Thomas Jane
Jacob Tremblay
Annabeth Gish
ZeneDanny Elfman
The Newton Brothers
OperatőrMichael Fimognari
VágóMike Flanagan
Gyártás
GyártóIntrepid Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínAlabama
Játékidő97 perc
Költségvetés23 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
BemutatóUSA 2016. július 31.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel4,9 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mielőtt felébredek (eredeti cím: Before I Wake) 2016-os amerikai horror-fantasy, melyet Mike Flanagan rendezett, valamint Flanagan és Jeff Howard írt. A főszerepet Kate Bosworth, Thomas Jane, Jacob Tremblay, Annabeth Gish és Dash Mihok alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. július 31-én mutatták be, Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva. A film Netflix-en is bemutatásra került 2018. január 5-én.

Általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 68% a 100-ból, ami 5 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Mielőtt felébredek 60%-os minősítést kapott, 30 értékelés alapján.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

A film nyitójelenetében, egy rémült férfi pisztollyal belép egy gyermek szobájába. Körül néz, mintha keresne valamint, amire számíthat, hogy feltárhassa magát az árnyékban, majd hirtelen megrázkódtatással végül meghúzza a ravaszt, amikor egy furcsa kinézetű lényt meglát. A fegyver hangja felébreszti a gyereket, ekkor a férfi elkezd zokogni. Később, Jessie és Mark Hobson (Kate Bosworth, Thomas Jane) megkapják a választ arra, hogy együtt nevelhessék fel a nyolc éves Cody Morgan-t (Jacob Tremblay), miután fiatal fiúk, Sean véletlenül belefulladt a kádba. Hamarosan rájönnek, hogy Cody álmai valósággá válnak, de rémálmaik viszont halálosak.

Az első éjszakán a pár elcsodálkozik, ahogyan a magukból erős fényt kibocsájtó színes pillangókat látnak repkedni a nappaliban. Mark megpróbál elkapni egy kék színűt, hogy megmutassa Codynak, mivel a fiú imádja a pillangókat. Azonban Cody felébred álmából, és a pillangók hirtelen eltűnnek. A következő nap az iskolában, elkezd barátkozni egy kislánnyal, emellett szembeszáll egy rosszul viselkedő átlagos gyerekkel. Otthon Cody megkérdezi Mark-ot, hogy a velük lévő kisgyerek ki a képen; a férfi válaszol, hogy a halott fia, Sean. Cody elmondja, hogy az anyukája is meghalt. Aznap este a pár látni kezdi az elhunyt gyermeküket, akit át tudnak ölelni. Amikor Cody felébred, Sean eltűnik. Cody ajándékának felfedezése után, Jessie kihasználja azt. Lehetővé teszik a fiú számára, hogy megnézze Sean otthon készült videóit, és aznap este a pár ismét látni kezdi szeretett gyermeküket. A későbbi napokban, Mark észreveszi a feleségén a gyerekük látásának függőségét. Ekkor Mark elkezdi levenni Sean képeit a falról.

Másnap Cody elalszik az iskolában, majd egy félelmetes lény, akit Cody "Zsákosnak" nevez, megjelenik és a kislány szemtanúja lesz, ahogy az átlagos gyereket elragadja. Közben Jessie elmegy az orvoshoz és elmondja, hogy a nevelt gyermeke alvászavarban szenved; az orvos gyógyszert ír neki. Belekeveri az tej italába, amiről a férje nem tud. Aznap éjjel Sean ismét megjelenik előttük, de rémálmává válik. Mark megpróbálja felébreszteni Cody-t, de nem sikerül. Jessie bevallja, hogy a fiút elkábította. A teremtmény elviszi Mark-ot, Jessie-t pedig a falnak dobja és eszméletlenné válik. Felkel Cody telefonálására, aki a 911-et hívta. A családon belüli erőszak gyanúja és a fiú kábítószerrel való elszenvedése miatt a gyermekjóléti központ elviszi Cody-t.

Jessie ellopja Cody szociális munkásainak fájljait, és beszél Cody rémült egykori nevelőapjával. Az árvaházban, ahol Cody-t tartják, a munkatársak észrevették, hogy Cody már két napja nem alszik. Azon az éjszakán a fiút benyugtatózzák, amely ellen tehetetlenül tiltakozik. Jessie megérkezik, hogy megtalálja a sötét és elszigetelt helyet. Minden szobában rémálmokról tanúskodik. Végül megtalálja Cody szobáját, de mielőtt elmenne hozzá, a Zsákos teremtmény az útját keresztezi. Egy kék pillangó alakú párnával megöleli a teremtményt. Ahogy öleli, a lény átalakul Cody-vá. Mielőtt eltűnik, azt súgja a fülébe, hogy engedje el az összes embert, akit a lény elvitt. A rémálom szép álmává válik, és az összes "Zsákos" által elvitt ember megjelenik, bár csak álomként. Jessie hazaviszi az öntudatlan Cody-t az otthonába.

A következő napon Jessie elmondja Codynak az anyukája nevét, aki nagyon szerette őt; Andrea. Cody még csak három éves volt, amikor az anyukája meghalt hasnyálmirigy rákban. Kiderül, hogy a "Zsákost" valójában a rákos anyukájára hitte, akiről úgy vélte, hogy elragadta a szörnyeteg, pedig a kemoterápia tette ezt vele, ahogy kinézett.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Jessie Hobson Kate Bosworth Hábermann Lívia
Mark Hobson Thomas Jane Makranczi Zalán
Cody Morgan Jacob Tremblay Mócsa Martin
Natalie Friedman Annabeth Gish Román Judit
Zsákos lény Topher Bousquet Nem szólal meg
Whelan Young Dash Mihok Sótonyi Gábor
Peter Jay Karnes Király Adrián
Brown nyomozó Lance E. Nichols
Tanárnő Scottie Thompson Roatis Andrea
Dr. Tennant Justin Gordon Turi Bálint
Annie Kyla Deaver Pánics Lilla
Sean Antonio Evan Romero Medveczky Máté

Filmkészítés[szerkesztés]

2013. november 7-én Kate Bosworth és Thomas Jane csatlakozott a film főszerepükre, mint gyerekszülők, és Jacob Tremblay játssza a fiatal Cody-t.[5]2013. november 18-ánAnnabeth Gish csatlakozott a filmhez, hogy eljátssza Natalie-t, aki a fiatal Cody ügye miatt nyomoz.[6]

2013. szeptember 7-én bejelentették, hogy az Oculus film rendezője, Mike Flanagan elkészíti a Somnia című horrorfilmet, aki Jeff Howard-al együtt írja meg a forgatókönyvet az Intrepid Pictures-nél, és hogy a gyártók Trevor Macy és William D. Johnson lesznek.[7] Focus Features International kezdetben a film nemzetközi értékesítésével foglalkozott. 2013. november 7-én bejelentették, hogy a Sierra / Affinity kezeli az FFI által korábban birtokolt nemzetközi jogokat.[8]2014. április 4-én a Relativity Media megszerezte az amerikai forgalmazási jogokat a filmhez.[8]2015 márciusában a film címét megváltoztatták Before I Wake-re, nyilvánvalóan a Flanagan kifogásai miatt.[9]

A film forgatása 2013. november 11-én kezdődött Alabamában.[10][11][12] 2013. december 12-én a csapat jeleneteit a Barton Akadémián vették fel.[13] A film végül 2013. december 16-án készült el.[10][11]A film zenéjét Danny Elfman és a The Newton Brothers alkotják.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A gyűlölet, amit adtál. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. február 18.)
  2. Before I Wake (2016). The Numbers . (Hozzáférés: 2016. július 30.)
  3. Mielőtt felébredek. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. február 18.)
  4. Before I Wake. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. február 18.)
  5. Roxborough, Scott. „Kate Bosworth, Thomas Jane Will Star in Horror Pic 'Somnia'”, hollywoodreporter.com , 2013. november 7. (Hozzáférés: 2014. április 7.) 
  6. 'Somnia' Adds Annabeth Gish”, deadline.com , 2013. november 18. (Hozzáférés: 2014. április 7.) 
  7. McNary, Dave. „‘Oculus’ Director Mike Flanagan Tapped For 'Somnia'”, variety.com , 2013. szeptember 7. (Hozzáférés: 2014. április 6.) 
  8. a b Fleming Jr, Mike. „Relativity Acquiring U.S. Distribution Rights To 'Oculus' Filmmaker Followup 'Somnia'”, deadline.com , 2014. április 4. (Hozzáférés: 2014. április 7.) 
  9. Mike Flanagan on Twitter. twitter.com , 2016. július 20. (Hozzáférés: 2016. július 20.)
  10. a b D. Anderson, Marc. „Kate Bosworth muses on Fairhope life on Twitter while filming 'Somnia' in town”, al.com , 2013. december 4. (Hozzáférés: 2014. április 6.) 
  11. a b Kaylor, Mike. „ON THE SET OF ‘SOMNIA’: Executive producer Scott Lumpkin brings movie film crew to his hometown”, gulfcoastnewstoday.com , 2013. november 22.. [2014. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. április 6.) 
  12. Extras Casting Call this weekend in Mobile, AL for 'Somnia', starring Katee Sackhoff”, onlocationvacations.com , 2013. október 26.. [2013. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. április 6.) 
  13. Philips, Rena. „Somnia movie crew filming at historic Barton Academy”, mcpss.com , 2013. december 12. (Hozzáférés: 2014. április 6.) 
  14. Schweiger, Daniel: Interview with The Newton Brothers. Film Music Magazine, 2014. április 8. [2016. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 23.)

További információk[szerkesztés]