A Billion Lives

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Billion Lives
(A Billion Lives)
2016-os amerikai film
RendezőAaron Biebert
ProducerJesse Hieb, Shem Biebert, Jimi Jake Shaw, Jennifer Biebert
Vezető producerAaron Biebert
MűfajDokumentumfilm
FőszerepbenHon Lik, Clive Bates, Dr. Derek Yach, Dr. Delon Human, és Winston Man azaz David Goerlitz
NarrátorAaron Biebert
ZeneSteve Pitzl, Timothy Wolf, Antics,[1] The Other Shapes[2] & The Royal[3]
VágóAaron Biebert
Gyártás
GyártóAttention Era Media
Ország Amerikai Egyesült Államok
NyelvAngol
Játékidő95 perc
Képarány1,91:1
Forgalmazás
BemutatóÚj-Zéland 2016.05.10.
Lengyelország 2016.06.16.
Ausztrália 2016.07.10.
USA 2016.08.06.
Franciaország 2016.09.11.
Dél-afrikai Köztársaság 2016.09.16.
Kanada 2016.10.21.
India 2016.11.09.
Magyarország 2016.11.12.
Norvégia 2016.11.14.
Észtország 2016.11.16.
Németország 2016.11.19.
Díj(ak)Dorn Award (PL)
Legjobb rendező (AU)
Zsűri különdíj (AU)
Legjobb külföldi dokumentumfilm (SA)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A Billion Lives egy dokumentumfilm, amelyet Aaron Biebert rendezett és narrált 2016-ban. A film szereplői többek között: Clive Bates, Delon Human és Oliver Kershaw. A film a forradalmi elektronikus cigaretta és használata, a vépelés, és az ártalomcsökkentés ellehetetlenítéséről, valamint az ezekkel kapcsolatos politikai és ipari korrupcióról szól. A film rámutat a nagy gyógyszergyárak, a kormányzat, és dohánygyárak viszálykodásaira az elektromos cigaretta piacon. Különböző megközelítésből vizsgálja az e-cigaretta a médiával, a kultúrával és az érintett érdekeltségekkel való kapcsolatát.

Áttekintés[szerkesztés]

A film kezdetekor rögtön szembesül a néző azzal az állítással, hogy "ebben az évszázadban várhatóan egymilliárd ember hal bele a dohányzásba".[4] A film további részében bemutatásra kerül a dohányzás emberi egészségre gyakorolt hatása, beleértve a tüdőrák fokozott kialakulásának a kockázatát, az asztmát, és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD). A Billion Lives film ezután történelmi kitekintést tesz a dohányipari vállalatok világába, illetve a dohányvállalatok kísérleteit mutatja be a dohánytermékek és a dohányzás káros hatásainak eltitkolására. Az interjúk közben sok képen megjelenik az egykori Winston Man, azaz David Goerlitz; ő volt korábban a Winston cigaretta reklámarca, aki dicsőítette a dohányzást, azonban 1980-ban nyilvánosan elítélte a dohányipart, és a dohányzás visszaszorításának szószólójává vált. A film második felében áthelyeződik a hangsúly a dohányiparról az e-cigaretta és a vele kapcsolatos érdekeltségek felé. Interjúk és beszélgetések hallhatóak Dr. Derek Yach al, az egykori Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás-ellenőrzésért felelős vezetőjével; Clive Bates, kiemelkedő dohányzásellenes aktivistával; és sok más szakértővel a tudomány és a szabályozások területéről. Biebert vázolja azt a lehetőséget, hogy az e-cigaretta képes lehet megmenteni a dohányzás miatt várhatóan elveszítendő milliárdnyi élet többségét.

A film utolsó harmadában a gyógyszeripar és az egészségpolitika próbálkozásait helyezi előtérbe, ahogyan megpróbálják az elektromos cigaretta térnyerését megakadályozni, mivel az sérti a multinacionális vállalatok bevételszerzési lehetőségeit. Ezen okok miatt sokan kritikusan szemlélik a vépelést. A harmadik felvonásban a film kitér arra, hogy a pénz is szerves része a dohányipar fennmaradásának, illetve olyan témák merülnek fel, mint a gyógyszeripari vállalatok, a kormányzatok és dohányipari cégek kapcsolata. A dokumentumfilm készítői próbálnak rájönni miért van ilyen negatív előítélet és elfogultság az előbb említett piaci szereplők részéről a vape-eléssel kapcsolatban.

A film rávilágít, milyen hatalmas anyagi források birtokában vannak a dohányfogyasztás köré épülő iparágak. Az A Billion Lives a dohányzással kapcsolatos témákkal is igen széles körben és mélyrehatóan foglalkozik.

Kutatás[szerkesztés]

A dokumentumfilmhez szükséges anyagok kutatásának munkálatait Aaron Biebert vezette. Biebert Milwaukeeban, Wisconsin megyében él, szakmáját tekintve filmrendező. A rendező és producer az Attention Era Media-nál korábban zenés videókat készített, valamint rendezvényekhez forgatott felvételeket, illetve a közösségi média részére készített történetmesélős filmeket. A Billion Lives az első nagyjátékfilmje. Biebert számára először a vape-elés és a dohánycégek váltak érdekessé, ezután jött az ötlet, hogy megfilmesíti a történetet. A dohány és gőzölés orvosi tényekkel alátámasztott kutatása során szembesült vele, hogy ebben a században egymilliárd ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt az előrejelzések szerint, ekkor lett a téma dokumentálása Biebert szenvedélye. Egy interjúban kijelentette: "dühös lettem... a kezdeti érzések után a téma már nagyon személyes számomra."[5]

Premierek[szerkesztés]

A Billion Lives világpremierje a tekintélyes Doc Edge Film Fesztivál on történt Wellingtonban, Új-zélandon, 2016 május 10-én, ahol döntőbe került a legjobb nemzetközi film kategóriában.

Észak Amerika[szerkesztés]

A Billion Lives egy hatalmas premierrel nyitott Észak Amerikában augusztus 6-án a történelmi Pabst színház ban Milwaukeeban. A filmre érkező nézők teljesen megtöltötték az 1400 fős mozitermet. Néhány nevesebb vendég a vetítésről: Ron Johnson szenátor, Winston Man, Kurt Loeblich, és Herman Cain rádiós műsorvezető.

Ezután a filmet augusztus 11-én Oklahoma városában mutatták be.

A film REMI díjat kapott a WorldFest Houston eseményen 2016-ban.[6]

Európa[szerkesztés]

A film európai premierje június 16-án történt a Varsóban, amelynek a Kultúra és Tudomány Palotája adott otthont. Erős kezdés volt a Global Forum on Nicotine, a dohányzás ártalomcsökkentésével foglalkozó nemzetközi konferencia 0. napján, ahol megkapta az esemény jelképes Dorn díját is.

Európai premierek:

Párizs szeptember 11. Le Grand Rex.

Budapest november 12. Uránia Nemzeti Filmszínház.

Ausztrália[szerkesztés]

A Melbourne-i Dokumentumfilm Fesztivál adott helyet a premiernek 2016. július 10-én, ahol Biebert elnyerte a Legjobb Rendező díját, a film pedig a zsűri különdíját.

Dél-afrika[szerkesztés]

A Jozi Dokumentumfilm Fesztivál adott helyet a premiernek 2016. szeptember 16-án, ahol a film elnyerte a Legjobb külföldi dokumentumfilm díját.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2016. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 29.)
  2. Archivált másolat. [2016. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 25.)
  3. https://www.youtube.com/c/theroyalofficial
  4. World Health Organization -Tények a dohányzásról. World Health Organization , 2016. június 1. (Hozzáférés: 2016. augusztus 4.)
  5. VapeCraft,Inc's interjú Aaron Biebert-el. [2016. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  6. Archivált másolat. [2017. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 29.)

További információk[szerkesztés]