APKWS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
APKWS
A-10 repülőgép APKWS-t indít
A-10 repülőgép APKWS-t indít

Funkciólézeres irányító-készlet 70 mm-es rakéták számára
GyártóBAE Systems
Szolgálatba állítás2012
Ár22000 USD (2018)

IrányításFélaktív lézeres rávezetés (SAL)
Robbanótöltettöbbféle harcirész alkalmazható
Méret- és tömegadatok
Törzsátmérő2,75" / 70 m m
Repülési jellemzők
Max. sebesség739 m/s
HatótávolságRepülőgépről: 2-12 km
Helikopterről: 1-5 km
A Wikimédia Commons tartalmaz APKWS témájú médiaállományokat.

Az APKWS (AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System) egy félaktív lézeres (SAL) rávezető rendszer, amely NATO-ban szabványos 70 milliméteres nem irányított rakétákat precíziós fegyverré alakítja. A 2012-ben rendszerbe állított APKWS rendszer előnye a költséghatékonysága: lehetségessé vált olyan célpontok kiiktatása akár egyetlen rakétával is, amelyekre korábban nagyobb és drágább Hellfire páncéltörő rakétát kellett indítani.[1] A rendszer elsődleges felhasználója az Amerikai Egyesült Államok hadereje, de néhány másik ország is alkalmazza.

Kialakítása és jellemzői[szerkesztés]

Az APKWS kialakításánál fontos szempont volt, hogy meglévő rakétakészletek illetve rakétaindító-konténerek változtatás nélkül használhatóak legyenek az új rávezető rendszerrel. A 70 mm-es (amerikai terminológia szerint 2,75 hüvelykes) rakéták rendszerint két részből állnak: egy rakétahajtóműből és egy harcirészből. Utóbbiból nagyon sokféle van: feladatnak megfelelő robbanófej egyszerűen rárögzíthető a rakétahajtóműre.

1. Robbanófej, 2. APKWS, 3. Rakétahajtómű

A nem irányított rakéták precíziós fegyverré alakításához csak annyit kell tenni, hogy az APKWS irányító szekcióját be kell iktatni a hajtómű és harcirész közé. Mivel az irányító szekció a rakéta közepére került, így értelemszerűen nem láthatja a célmegjelölésére használt lézersugár visszaverődését a célpontról. Ennek a problémának a megoldására a visszaverődést érzékelő rendszer a kilövés után kinyíló négy vezérsíkon kapott helyet. Ennek a megoldásnak az előnye még más hasonló rendszerekkel szemben, hogy a kilövés pillanatáig az érzékelő optika védve van, nem koszolódik hordozás közben, ami növeli a rendszer megbízhatóságát.[1]

Az amerikai fegyveres erőknél rendszeresített Hydra 70 típusú rakétákkal használják általában az APKWS rendszert, de sikeresen tesztelték az Európában elterjedtebb belga-francia Forges de Zeebrugge (FZ) gyártmányú rakétákkal is. Megjegyzendő, hogy a Magyar Honvédség is az FZ nem irányított rakétáit szerezte be helikopterereihez, így elvi lehetősége megvan annak, hogy később az APKWS is bekerüljön a a Honvédség arzenáljába.

Az APKWS-szel felszerelt rakéták számos éles bevetésen vettek részt többek között Afganisztánban, ahol az esetek 93 százalékában eltalálták a megjelölt célt. Mára több mint 37 ezer APKWS-készlet került leszállításra a megrendelők részére.[1]

A APKWS rakéták Ukrajnában földi járművekről indítva is bevetésere kerülnek: többek között olyan lassú légi célok mint például drónok ellen is hatásosnak bizonyulnak a nagy pontosságuknak köszönhetően.

Hordozó platformok[szerkesztés]

Típusváltozatok, speciális alkalmazások[szerkesztés]

VAMPIRE - drónelhárító rendszer, amely az APKWS-szel felszerelt Hydra 70 rakétát használ drónok ellövésére.[2]

Hasonló rendszerek[szerkesztés]

  • Cirit - török gyártású lézeres irányított 70 mm-es rakéta
  • FZ275 - a belga-francia Forges de Zeebrugge vállalt lézeres irányított 70 mm-es rakétája
  • CRV7-PG - kanadai lézeres irányított 70 mm-es rakéta

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Advanced Precision Kill Weapon System című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.