AEC Armoured Command Vehicle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AEC 4x4 ACV
Egy jól álcázott parancsnoki irányítási pont.
Egy jól álcázott parancsnoki irányítási pont.

Típuspáncélozott parancsnoki jármű
Fejlesztő ország Egyesült Királyság
Harctéri alkalmazás
GyártóAssociated Equipment Company
Gyártási darabszám415
Háborús részvételmásodik világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet7-8 fő
Hosszúság6,10 m
Szélesség2,36 m
Magasság2,90 m
Tömeg12,2 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat10-12 mm
Elsődleges fegyverzet1 darab 7,7 mm-es Bren könnyű géppuska a jármű belsejében szállítva
Műszaki adatok
MotorAEC 187 hathengeres dízelmotor
Teljesítmény71 kW (95 LE)
Sebesség60 km/h
Fajlagos teljesítmény7,8 LE/t
Hatótávolság450 km
A Wikimédia Commons tartalmaz AEC 4x4 ACV témájú médiaállományokat.

Az AEC Armoured Command Vehicle egy brit gyártmányú parancsnoki járműsorozat volt, melyet a Associated Equipment Company gyártott a második világháború alatt.

Történet[szerkesztés]

AEC Dorechester az Iperial War Museumban

A második világháború alatt az Egyesült Királyság volt az egyetlen olyan ország, amely széles körben alkalmazott célra épített páncélozott parancsnoki járműveket. Ezek lényegében teherautó alvázra épített páncélozott buszok voltak.

A brit hadsereg legáltalánosabb páncélozott parancsnoki járműve az AEC 4×4 ACV volt. A jármű az AEC Matador alvázán alapult, gyártását 1941-ben indították. Összesen 415 darab készült a típusból. A járművet először az észak-afrikai hadjárat folyamán vetették be, majd ezt követően végigszolgálta a háborút. Nagy és kényelmes volt, így a katonák körében a Dorchester becenevet kapta a londoni luxus hotel után. Ebből a típusból hármat a német Afrika Korps is zsákmányolt. Ebből kettőt, „Max” és „Moritz” becenévvel Rommel és vezérkara használt az észak-afrikai hadjárat során.

1944-ben egy nagyobb járművet fejlesztettek ki, amely az AEC 6x6 ACV típusjelet viselte. A jármű az AEC 0857 teherautó alvázán alapult, meghajtásáról pedig a 150 lóerős AEC 198 motor gondoskodott. A páncéltestet 9 mm vastag hengerelt acéllemezből készítették. A jármű súlya elérte a 17 tonnát. 105 darab készült a típusból.

Mindkét járműváltozatból két alváltozat készült, az egyik az LP (Low Power) a másik a HP (High Power) jelöléssel, eltérő rádióberendezéssel.

Források[szerkesztés]

  • Forty, George - World War Two Armoured Fighting Vehicles and Self-Propelled Artillery, Osprey Publishing 1996, ISBN 1-85532-582-9.
  • Moschanskiy, I - Armored vehicles of the Great Britain 1939–1945 part 2, Modelist-Konstruktor, Bronekollektsiya 1999-02 (И. Мощанский - Бронетанковая техника Великобритании 1939–1945 часть 2, Моделист-Конструктор, Бронеколлекция 1999-02).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az AEC Armoured Command Vehicle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]