Black Prince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A43 Black Prince
Az A43 Black Prince első prototípusa
Az A43 Black Prince első prototípusa

Típus Gyalogsági harckocsi
Fejlesztő ország Egyesült Királyság
Harctéri alkalmazás
Gyártó Vauxhall Motors
Gyártási darabszám 6 db
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 5 fő
Hosszúság8,81 m
Szélesség3,44 m
Magasság2,7 m
Tömeg 51 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 152 mm
Elsődleges fegyverzet Ordnance QF 17 fontos (76,2 mm) löveg
Másodlagos fegyverzet 2 db 7.92 mm-es Besa géppuska
Műszaki adatok
Motor Bedford Type 120 12 hengeres
Teljesítmény 260 kW (350 Le)
Hatótávolságkb. 160 km
A Wikimédia Commons tartalmaz A43 Black Prince témájú médiaállományokat.

A Black Prince (A43) (eredeti megnevezése Tank, Infantry, Black Prince (A43)) brit gyalogsági harckocsi a korábbi Churchill harckocsi továbbfejlesztése volt. A tankból csak néhány prototípus készült, a típus kísérleti státuszban maradt. Megnevezését Eduárd walesi hercegről, más néven a Fekete Hercegről kapta.

Fejlesztése[szerkesztés]

A Black Prince, akárcsak a Churchill tank, a gyalogsági harckocsik közé tartozott. A koncepció szerint ezek a harckocsik erős páncéllal rendelkeztek, tehát meglehetősen lassúak voltak, fő feladatuk a gyalogság támogatása a harctéren. A páncélos nagyobb löveggel rendelkezett, mint az elődje; emiatt a tank nagyobb és súlyosabb lövegtornyot kapott. A páncélos szélesebb törzsű volt mint a Churchill tank. Mindezek a változtatások körülbelül 10 tonna súlynövekedést eredményezett. Azonban a korábbi erőforrást megtartották, de a 350 lóerős motor nem nyújtott elegendő teljesítményt, a páncélos súlyosan alulmotorizált lett. A tank közúton is mindössze kb. 17 km/órával tudott haladni, terepen pedig csak 12 km/órával. Emiatt a harckocsi taktikailag korlátozott képességű volt. Tervek születtek, hogy a páncélost erősebb motorral szerelik fel, de ezt később elvetették.

A Black Prince 1945 májusára készült el, azonban a háború Európában ekkorra már lezárult, a Sherman Firefly és a Comet már szolgálatban volt, a Centurion rendszerbe állítása pedig már a küszöbön állt. Ezek a harckocsik mind a sikeres QF 17 fontos löveggel rendelkezett, ráadásul a Black Prince megerősített páncélzata sem volt hatékonyabb, mint a Centurioné. A Black Prince feleslegessé vált, a projektet törölték. Ez a gyalogsági harckocsi koncepciójának végét is jelentette.

Black Prince harckocsi a Bovington Harckocsimúzeumban

Az egyetlen megmaradt Black Prince a Bovington Harckocsimúzeumban található kiállítva.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Black Prince (tank) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.