A7-es főút (Litvánia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A7
Úttípusfőút
Része ennekE28
Hossza42,21 km
OrszágLitvánia
TartományokMarijampolė County
Az út elejeMarijampolė
Az út végeKybartai
 Oroszország
IdőzónaKijev; GMT+2
Lásd mégLitvánia autópályái
A Wikimédia Commons tartalmaz A7 témájú médiaállományokat.

Az A7-es főút Marijampolėt köti össze az orosz határral Kybartai közelében.[1] Onnan Kalinyingrád felé vezet tovább az út. A főút hossza 42,21 km. Az út közelében fekvő nagyobb városok: Vilkaviškis, Virbalis és Kybartai.

Az út nagy részén 90 km/h a sebességkorlátozás. Ez a két legfontosabb szárazföldi út egyike, amely a litván oldalról a Kalinyingrádi területre vezet. A másik az E77 (A12-es autópálya Litvániában), amely Pagėgiai közelében keresztezi a határt.

Ez az útvonal az európai útvonalhálózat része, mint az E28-as európai út.[2]

Története[szerkesztés]

A Szovjetunióban a Vilnius és Kalinyingrád közötti A229-es útvonal része volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sankryžos valstybinės reikšmės magistralinio kelio A7 MArijampolė-Kybartai-Kaliningradas 20,02 km rekonstravimas – Mercell viešieji pirkimai. www.mercell.com. (Hozzáférés: 2023. március 26.)
  2. Lithuania. web.archive.org, 2019. július 6. [2019. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az A7 highway (Lithuania) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.