A6-os főút (Litvánia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A6-os autópálya (Litvánia) szócikkből átirányítva)
A6
Úttípusautópálya
Része ennekE262
Hossza185,4 km
OrszágLitvánia
Tartományok
  • Kaunas County
  • Vilnius megye
  • Utena County
Az út elejeKaunas
 Litvánia
Az út végeZarasai
 Lettország
IdőzónaKijev; GMT+2
Lásd mégLitvánia autópályái
A Wikimédia Commons tartalmaz A6 témájú médiaállományokat.

Az A6-os főút Kaunast köti össze a lett határral Zarasai közelében. Onnan az út Daugavpils felé megy tovább, mint az A13-as főút. Az út hossza 185,4 km.

Az autópálya nagy részén a sebességkorlátozás alapértelmezetten 70-90 km/h (városhatárokon kívül), azonban néhány városi szakaszon 30-50 km/h sebességkorlátozás van érvényben. A Kaunas és Jonava közötti szakaszt gyorsforgalmi úttá fejlesztették, egyszintű csomópontokkal, egyszintű gyalogos-átkelőhelyekkel, U-fordulókkal és jelzőlámpákkal. A fennmaradó szakaszok mindkét irányban egy-egy sávos utak, amelyek olyan városokon keresztül vezetnek, mint Ukmergė, Utena és Zarasai.[forrás?] A főút mentén számos pihenőhely található, de a többségében nincs illemhelyiség.[1]

Ez a főút az európai útvonalrendszer része, mint az E262-es európai út.

Története[szerkesztés]

Ez az út az Orosz Birodalom fő postai útvonalaként szolgált (a Szentpétervár-Varsó út része volt). 1836-ban készült el a Zarasai-Kaunas szakasz, amely Litvániában elsőként kapott szilárd burkolatot tömörített kavicsból.[2] Az út mentén a 19. században postai lóváltó állomásokat építettek, és ezen épületek többsége a mai napig megmaradt. Az úttal párhuzamosan a keskeny Jonava-Ukmergė vasútvonal is működött a két város között.

A Vilnius és az Ukmergė közötti főút 1970-ben készült el.[forrás?]

2004-ben a Közlekedési Minisztérium alá tartozó Litván Közúti Igazgatóság (LAKD) előkészített egy tervet, egy Jonava városát elkerülő út építéséhez. A terv azóta sem valósult meg.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gėda net girdėti, kaip vilkikų vairuotojai priversti elgtis: „Nusiteikiu, kad gamtinius reikalus teks atlikti miškelyje“. www.lrytas.lt. (Hozzáférés: 2023. március 26.)
  2. VĮ Kauno regiono keliai. web.archive.org, 2012. február 24. [2012. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 26.)
  3. Pažadai premjerui – šakėmis ant vandens (litván nyelven). Kauno diena. (Hozzáférés: 2023. március 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Magistralinis kelias A6 (Lietuva) című litván Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.