Žarko Petan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Žarko Petan
Žarko Petan (2007).jpg
Élete
Született 1929. március 27.
Ljubljana
Elhunyt 2014. május 2. (85 évesen)
Szlovénia, Szlovénia
Nemzetiség szlovén
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) próza, vers

Žarko Petan (Ljubljana, 1929. március 27.2014. május 2.) szlovén író, költő, színházi rendező. Ismertté jelentős aforizma-gyűjteménye tette.

Élete[szerkesztés]

Vendéglátós édesapja és háztartásbeli édesanyja 2. gyermekeként született Ljubljanában. 1935 és 1939 között a helyi nép iskolából tanult, majd a zenggi gimnáziumba került, 1941 és 1943 között a zágrábi gimnázium tanulója. Időközben szülei 1940-ben visszamentek Szlovéniába, Mariborba, mivel édesapja éttermet vásárolt a városban. Az éttermet a második világháború során kisajátították a németek.

1943-ban az egész család Triesztbe menekült, ahol Petan az Antifasiszta Ifjúsági Szervezet tagja. A világháború után a maribori partizángimnáziumban pótolta be a háború miatt elmaradt tanulmányait, az utolsó tanévet a rendes maribori gimnáziumban fejezte be, majd érettségit szerzett.

Miután édesapja visszavásárolt üzletét 1946-ban újra kisajátították, egy idő után felköltözött Petanhoz ljubljanai albérletébe, ekkor lépett ki Petan a jugoszláv Kommunista Ifjúsági Szövetségből. 1947 és 1951 között a ljubljanai egyetemen közgazdaságtant hallgatott, diplomázása után nem talált munkát, ekkor kezdett el különböző újságokba cikkeket írni.

1953 és 1957 között a ljubljanai Színházi Akadémián tanult. 1958-ban behívták katonának, egy évvel később kémkedés vádjával Újvidéken letartóztatták, egy belgrádi börtönbe vitték. A jugoszláv katonai bíróság hét évi szabadságvesztésre ítélte. Petan a határozat ellen fellebbezéssel élt, 1961-ben másodfokon felmentették. Ebben az időszakban halt meg édesapja. A történteket a „Preteklost” (Múlt) c. életrajzi könyvében dolgozta fel.

1975-ben a ljubljanai Nemzeti Színház igazgatójává nevezték ki. Rendezőként 122 darabot vitt színre. Emellett a volt Jugoszlávia összes tagállamában, de Németországban, Olaszországban is rendezett. Nemzetközi ismertséget nagyszámú aforizma-gyűjteményével is szerzett.

Az 1990-es évek közepén a szlovén közszolgálati rádió és televízió főigazgatója volt.

Művei[szerkesztés]

  • Spominjanje
  • Ponavljanje preteklosti, Zgodba o RTV
  • Avforizmi (aforizmák)
  • Mora
  • Tri želje

További információk[szerkesztés]