Öreg rókák, nem vén rókák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Öreg rókák, nem vén rókák
(Going in Style)
1979-es amerikai film
RendezőMartin Brest
ProducerTony Bill
Fred T. Gallo
Műfaj
ForgatókönyvíróMartin Brest
FőszerepbenGeorge Burns
Art Carney
Lee Strasberg
Charles Hallahan
ZeneMichael Small
OperatőrBilly Williams
VágóCarroll Timothy O'Meara
Robert Swink
Gyártás
GyártóWarner Bros.
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő97 perc
Költségvetés58 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Pictures
Bemutató1979. december 25.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel29,9 millió $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Öreg rókák, nem vén rókák (eredeti cím: Going in Style) 1979-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmvígjáték, melyet Martin Brest írt és rendezett. A főszerepet George Burns, Art Carney, Lee Strasberg és Charles Hallahan alakítja.

Ez volt Brest első kereskedelmi játékfilmje. A film remake-je a 2017-es Vén rókák.

Rövid történet[szerkesztés]

Állami nyugdíjból tengődő három idős barát elhatározza, hogy kirabolnak egy bankot.

Cselekmény[szerkesztés]

Joe, Al és Willie három idős ember, akik egy kis lakáson osztoznak a New York-i Queensben. Jóléti csekkeken élnek, és az idejüket újságolvasással, a parkban padokon ücsörgéssel és galambetetéssel töltik.

Az élet unalmas, és Joe végül arra a felismerésre jut, hogy valami radikális dolgot kellene tenni, ami megtöri a monotóniát: egy nap Joe azt javasolja, hogy vágjanak bele egy „rablásba”. Nincs bűnözői tapasztalatuk, de némi vonakodás után a másik kettő beleegyezik. Már a tervezgetés is izgalommal és optimizmussal tölti el őket.

Al titokban kölcsönkér három pisztolyt unokaöccse, Pete fegyvergyűjteményéből, aki néhány kilométerrel arrébb él feleségével és gyermekeivel. A trió Groucho Marx álarcot és orrszemüveget viselve kirabolja a bankot, és 35.000 dollárt szerez. Az izgalom túl sok Willie-nek, aki hamarosan halálos szívrohamot kap. Joe és Al 25.000 dollárt adnak Willie családjának, azt állítva, hogy ez Willie életbiztosításának bevétele. Úgy döntenek, hogy a maradék 10.000 dollárt egy Las Vegas-i kirándulásra költik. Al és Joe több mint 70.000 dollárt nyer kockajátékon. Eközben a különc rablás színes történetet kap a médiában, és a rendőrség a bűnözők nyomába ered.

De az utazás, amelyet közvetlenül Willie temetése után tettek meg, kimeríti Al-t, és álmában meghal.

Joe tájékoztatja Pete-et, hogy a nagybátyja meghalt, majd beszámol neki a bankrablásról és a Las Vegas-i kalandról. Átadja Pete-nek a megmaradt banki zsákmányt és a vegasi nyereményt, és megmondja neki, hogy a készpénzt a széfjében tárolja, és soha senkinek ne szóljon róla. Másnap, útban Al temetésére, Joe-t letartóztatják. Bevallja a rablást, de nem hajlandó elárulni, mi történt a pénzzel.

Pete meglátogatja Joe-t a börtönben, és azt javasolja, hogy legalább az ellopott pénzt adja vissza, mert akkor elengednék a büntetés egy részét. Joe elmagyarázza, hogy naponta háromszor kap rendes ételt, és úgy bánnak vele, mint egy királlyal. Joe hozzáteszi, hogy ő egy öregember, akinek nincs családja és most már barátai sincsenek, és beletörődött a sorsába. Azt mondja Pete-nek, hogy élvezze az „örökségét”, majd visszamegy a cellájába.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[2]

Remake[szerkesztés]

2015-ben a Warner Bros. és a New Line Cinema megkezdte az Öreg rókák, nem vén rókák remake-jének gyártását, amelyet Zach Braff rendezett, Theodore Melfi írt, a főszerepekben pedig Morgan Freeman, Michael Caine és Alan Arkin látható. A remake 2017. április 7-én jelent meg.

Hasonló cikkek[szerkesztés]

Más, idősebb elkövetőkkel foglalkozó bűnügyi filmek közé tartoznak:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Going in Style című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Die Rentner-Gang című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Going in Style, Box Office Information. The Numbers. (Hozzáférés: 2021. július 17.)
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 17.)

További információk[szerkesztés]