Ópálosi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ópálosi csata
KonfliktusDél-erdélyi hadjárat (1944)
Időpont1944. szeptember 1419.
HelyszínÓpálos és környéke Arad megyében
Eredményromán–szovjet győzelem
Szemben álló felek
Román Királyság Szovjetunió Magyar Királyság
Parancsnokok
Alexandru Petrescu Heszlényi József
Szemben álló erők
Románok: 4 gyalogos zászlóalj
1 tüzér zászlóalj
Szovjetek: 1 tüzér zászlóalj
1. Páncélos hadosztály
6. Tartalék gyalogos hadosztály
Veszteségek
377 fő (csak románok)1287 fő, 23 páncélozott harcjármű (román becslés)

Az ópálosi csata 1944. szeptember 1419. között zajlott az Arad megyei Ópálos térségében. A csatában a román–szovjet csapatok kerekedtek felül, aminek az lett a következménye, hogy a magyarok kénytelenek voltak feladni Aradot és kivonulni a dél-erdélyi területekről.

A csata[szerkesztés]

A Maros völgyében előrenyomuló román–szovjet csapatok Ópálos térségében a magyar csapatokba ütköztek, akik a településtől nyugatra bekerítő hadműveletet kíséreltek meg a román csapatok jobb szárnya ellen szeptember 14-én. A magyar csapatok célja az volt, hogy Ópálosnál a településtől északra lévő erdőre támaszkodva lezárják a Maros völgyét a szovjetek elől. A magyarok első rohamát, amelyben két gyalogos zászlóalj vett részt harckocsik támogatásával, a románok visszaverték, súlyos veszteséget okoztak a magyaroknak. Ezután a magyarok öt másik támadást is intéztek a románok ellen, de sorra visszaverték őket. Végül a támadásokban kimerült magyar állásokat aznap este a románok tűz alá vették, nagy veszteségeket okozva nekik. A magyarok ebben a támadásban 18 harckocsit és 3 páncélozott harcjárművet veszítettek el.

A következő nap, 15-én a magyarok erős tüzérségi előkészítés után összpontosított támadást indítottak az 1. zászlóalj ellen, amelyet visszavonulásra kényszerítettek és a románok csak Gyorok térségében tudták megállítani az előrenyomulást. Szeptember 16-án azonban a románok tüzérségi előkészítés nélkül meglepetésszerű támadást intézek a magyarok ellen, feladásra kényszerítve őket az előző nap elfoglalt területeket.

A harcok hevességüket szeptember 17-én érték el, amikor a magyar hadvezetés az összes lehetséges haderőt bevetette. 45 perces tüzérségi előkészítés után a magyaroknak sikerült áttörni a román vonalat a Béga egyik mellékfolyójától északra, itt azonban beleütköztek az 53. Kadét hadosztályba, amely feltartóztatta a magyarokat. Időközben a szovjet páncélosok meglepték a magyarokat, a 32. gépesített gyalogos zászlóalj megérkezett a térségbe és a közös román–szovjet ellentámadás szeptember 19-e reggelére visszavonulásra késztette a magyarokat, ezzel lezárta a csatát.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Păuliș című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]