Észak-amerikai Parti-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az alaszkai Wrangell-hegy (Wrangell-hegység, a Parti-hegység része) távoli látképe 1987-ben.
A Sierra San Pedro Mártir hegység Mexikó Alsó-Kalifornia államában.
A Stikine jégsapka fölé emelkedő Ördöghüvelyk Alaszka és Brit Columbia határvidékén.

Az Észak-amerikai Parti-hegység (angolul: Pacific Coast Ranges vagy (főleg Kanadában) Pacifikus Kordillerák (Pacific Cordillera), spanyolul: Cadena Costera del Pacífico) hegylánc, amely Észak-Amerika nyugati partján nyúlik végig Alaszkától Mexikó északi és középső területeiig. Kanadában a Pacifikus Kordillerákhoz hozzá szokták érteni a Sziklás-hegység ottani vonulatait is, a Columbia-hegységet és más hegyvonulatokat.

A Észak-Amerikai Parti-hegység képe igen változatos, Alaszka óriás gleccservidékeitől Dél-Kalifornia alacsony, de tagolt, bozótfedte hegyeiig. A hegylánc egésze meredek falakkal ér véget a Csendes-óceánnál, sokhelyütt festői látképeket kínálva. Brit Columbia és Alaszka partvidékein a hegylánc és a tenger fjordok és szigetek ezreivel tagolt tájakon találkoznak.

A hegyeken áttörő néhány folyó kis parti síkságokat alakított ki, mint a Réz folyó (angolul Copper River) Alaszkában, a Fraser folyó Brit Columbiában, a Columbia folyó Washington és Oregon államok között, vagy a Sacramento folyó, amely a San Francisco-öbölbe ömlik.

San Francisco tengeröblétől északabbra az Észak-amerikai Parti-hegység vonulataira gyakran érkeznek hideg, instabil légtömegek az Alaszkai-öbölből, ami jelentős mennyiségű csapadékot eredményez, vagy eső formájában, különösen a nyugati lejtőkön.

Gyakran sorolják az Észak-Amerikai Parti-hegységhez a kelet-kaliforniai Sierra Nevadát is, amelyet csaknem teljes hosszában a Központi-völgy választ el a parti vonulatoktól.

Fő vonulatai[szerkesztés]

A Parti-hegység fő vonulatai északról dél felé haladva.