Központi-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Központi-völgy
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésKalifornia
Elhelyezkedése
Központi-völgy (USA)
Központi-völgy
Központi-völgy
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 42′ 22″, ny. h. 120° 59′ 29″Koordináták: é. sz. 37° 42′ 22″, ny. h. 120° 59′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Központi-völgy témájú médiaállományokat.

A Központi-völgy az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában található széles, elnyújtott völgy, mely a Sierra Nevada és az óceán menti Parti-hegység között terül el. Szélessége kb. 60-100 km, hossza 720 km, és nagyjából 47 ezer négyzetkilométert fed le Kalifornia területéből[1].

A terület főként a mezőgazdaságáról híres, itt termelik meg az Egyesült Államokban forgalmazott zöldség, gyümölcs, és olajos magvak több mint felét[2]. Majdnem 30 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le az öntözőcsatornák és a víztározók. Több város is található itt, többek közt Kalifornia fővárosa, Sacramento, ezenkívül Redding, Chico, Stockton, Modesto, Merced, Fresno, Visalia és Bakersfield.

Vízgyűjtő területe kb. 160 ezer négyzetkilométeres, aki nagyjából Kalifornia egyharmada. Északon a Sacramento-völgyben éves szinten átlagosan 510 mm csapadék esik, a középső részeken található a szárazabb San Joaquin-völgy, amelyen szintén levezetődik a csapadék, délen pedig a már félsivatagos Tulare-medence található. A Sacramento és a San Joaquin folyók a fentebb említett völgyekben futnak, majd a torkolat előtt találkoznak, egy hatalmas folyódeltát létrehozva. A víz San Francisco mellett ömlik a Csendes-óceánba. A Tulare-medence vizei lényegében sosem érik el az óceánt (valamikor itt egy tó volt, de épp a vízelvezetések miatt kiszáradt), csatornákon keresztül és folyóelterelésekkel vannak kapcsolatban a két nagy folyóval.

Földrajz[szerkesztés]

A völgy sík talajával szemben éles kontrasztban állnak az azt határoló hegyvonulatok. Feltehetőleg úgy keletkezett, hogy a tengerszint alatt lévő egykori tengerparti rész az ősi Farallon-kéreglemez alábukásával kitolódott. A völgyben nem húzódik keresztül földrengéseket okozó törésvonal, de nyugaton és keleten is azok határolják.

A völgyet az Észak-amerikai Parti-hegység felemelkedése zárta el a környező területektől, eredetileg ugyanis a Monterey-öböl felé volt kapcsolata és lefolyása az óceán felé. A törésvonalak mentén felemelkedő hegység elzárta az utat, és így alakult ki végül a San Francisco-öböl felé történő lefolyás. Hosszú évezredek során ennek a hegységnek, valamint a keleten húzódó Sierra Nevada-hegységnek a hordaléka szétterült a völgyben, innen eredeztethető a különösen sík vidéke, ami épphogy tengerszint felett van. Mielőtt Kaliforniában kiépítették volna az árvízvédelmi és folyószabályozási rendszereket, a téli hóolvadás után gyakran feltöltötte a területet a víz, átmenetileg egy sekély tavat képezve.

Yuba City mellett található az egyetlen nem síkvidéki területe a völgynek: a Sutter Buttes, ami egy rég kialudt vulkán maradványa. Ezenkívül érdekes képződmény még a Stockton Arch, ami a Sacramento és a San Joaquin folyók torkolata környékén található földalatti kéregfelgyűrődés, mely elválasztja egymástól a két folyómedret.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.amnh.org/explore/curriculum-collections/grace/grace-tracking-water-from-space/california-central-valley
  2. California’s Central Valley: Producing America’s Fruits and Vegetables - House Committee on Natural Resources. web.archive.org, 2015. június 23. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 2.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Központi-völgy
A Wikimédia Commons tartalmaz Központi-völgy témájú médiaállományokat.