Éli könyve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éli könyve
(The Book of Eli)
2010-es amerikai film
RendezőAllen Hughes
Albert Hughes
ProducerBroderick Johnson
Andrew A. Kosove
Joel Silver
Műfaj
ForgatókönyvíróGary Whitta
FőszerepbenDenzel Washington
Gary Oldman
Mila Kunis
ZeneAtticus Ross
OperatőrDon Burgess
VágóCindy Mollo
Gyártás
GyártóAlcon Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar
(szinkron)
Forgatási helyszínÚj-Mexikó
Játékidő118 perc
Költségvetés80 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2010. január 15.
Magyarország 2010. február 25.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel157 107 755 $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Éli könyve (eredeti cím: The Book of Eli) 2010-ben bemutatott amerikai poszt-apokaliptikus neo-western akciófilm, amelynek rendezője a Hughes testvérek, forgatókönyvírója Gary Whitta. A főszerepben Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson és Jennifer Beals látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2010. január 15-én mutatták be, Magyarországon február 15-én jelent meg az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A Metacritic oldalán a film értékelése 53% a 100-ból, ami 33 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson az Éli könyve 47%-os minősítést kapott, 203 kritikus értékelése alapján. Ugyanitt a nézők 64%-ra értékelték, 350.624 szavazat alapján[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Harminc évvel a nukleáris apokalipszis után, Éli (Denzel Washington) a korábbi Egyesült Államokban vándorol nyugat felé: egy értékes könyvet visz magával, amit oda szeretne eljuttatni. Útközben megmutatja rejtett túlélési és harci képességeit a vadon élő állatok levadászásával, valamint egy csapat autópályás bandita megölésével, akik megpróbálják őt csapdába ejteni. Hamarosan megérkezik egy rozoga városba, amit Carnegie (Gary Oldman) épített és felügyel.

Carnegie megtapasztalja Éli intelligenciáját és harci képességeit, s ajánlatot tesz neki, hogy csatlakozzon csapatához, álljon szolgálatába és segítse hatalmi törekvéseit. Éli udvariasan visszautasítja az ajánlatot, de Carnegie „kötelezően marasztalja” egy éjszakára, hogy gondolja át az ajánlatot; Éli meggyőzésére szeretőt küld hozzá, vak élettársának (Jennifer Beals) fiatal leánya, Solara (Mila Kunis) személyében, az asszony kétségbeesett tiltakozása ellenére. Éli visszaküldené Solarát, de ezzel a lányt és anyját hozná nehéz helyzetbe, így a lány arra kéri, hogy mégis hadd maradhasson éjszakára, s reggel mondja azt Carnegie-nek, hogy jó volt. Ezen az éjszakán a lány akaratlanul is tudomást szerez Éli féltve őrzött könyvéről, a Bibliáról. Éli a vacsoránál megmutatja a lánynak az étkezések előtti hálaadást, amit a lány aztán másnap reggelinél anyjának is megmutat. Ennek fültanúja lesz Carnegie is, aki egyébként a Bibliát keresi már régóta, mert fel akarja használni uralmának kiépítésére, fenntartására, az embertömegek irányítására, mondván, hogy a Biblia reményt nyújt a nyomorultaknak ebben a kietlen világban. Carnegie kiszedi a lányból (azzal zsarolja, hogy anyjának fizikai fájdalmat okoz), milyen könyv van Élinél, akit azonban már nem találnak a cellájában, így Carnegie hajtóvadászatot indít embereivel és jobbkezével, Redridge-dzsel (Ray Stevenson) a könyv megszerzésére.

Solara, anyja utasítására Éli után indul. A lányt a keresés közben banditák támadják meg, és Éli menti meg az életét. A lány felajánlja, hogy megmutatja neki a közeli vízlelőhelyet, ha vele utazhat.

Redridge csak akkor hajlandó a bandájával Carnegie utasítására a könyv után indulni, ha megkaphatja Solarát Carnegie-től. Éli a lánnyal elér egy kis házhoz a sivár táj közepén, ahol egy öreg házaspár lakik. Ezt nem tudván odamennek a házhoz, és csapdába esnek, majd már éppen kiszabadulnának az emberevő öregek házából, amikor utolérik őket az üldözök. Mindkét oldalon van veszteség: a tűzharc során elesik a nyugdíjas házaspár. Carnegie megszerzi a könyvet, amelyen egy zár van, így nem tudja a helyszínen kinyitni. Megsebesíti Elit, ahogy azt korábban ő tette vele: egy láblövéssel; és elrabolják Solarát.

A konvoj elindul vissza a városkába, ám a lány ezt szabotálja és megöli Redridge-t és egy kocsival elindul vissza megmenteni Elit. Carnegie úgy dönt, nem megy utána, hanem visszatér a városba elfertőződött sebével, lázasan. Mikor visszaér, kinyitják a könyvet és szembesül vele, hogy az Braille-írással van írva és a vak feleségével akarja felolvastatni, aki azt hazudja, hogy már elfelejtett ilyen írást olvasni.

Az emberek fellázadnak és a város hatalmi rendszere szétesik. Ezalatt Éli és a lány eljut az egykor híres börtönbe, Alcatrazba, ahol találnak egy túlélő csoportot, akik próbáljak megmenteni azt, ami az emberiség kultúrájából megmaradt. Éli az ottani vezetőnek lediktálja az általa hozott Bibliát, amit fejből tud, kiegészítve saját gondolataival. A történet végén Solara Éli sírköve felett áll, majd elindul a kietlen pusztába.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Denzel Washington Éli Kálid Artúr
Gary Oldman Carnegie Epres Attila
Mila Kunis Solara Pikali Gerda
Jennifer Beals Claudia Román Judit
Ray Stevenson Redridge Schneider Zoltán
Tom Waits mérnök Reviczky Gábor
Frances de la Tour Martha Horváth Zsuzsa
Michael Gambon George Borbiczki Ferenc
Malcolm McDowell Lombardi Harsányi Gábor
Evan Jones Martz Nagy Sándor
Joe Pingue Hoyt Hannus Zoltán
Chris Browning Az útonállók vezetője Simon Kornél
Lora Martinez-Cunningham Női útonálló Balogh Anna
Arron Shiver csapos Hamvas Dániel
Justin Tade A város orvosa Tóth Roland

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Éli könyve (2010). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. október 31.)
  2. The Book of Eli. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. október 31.)
  3. Éli könyve. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. október 31.)
  4. DOTPOTA. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. március 30.)
  5. ISzDb – ÉLI KÖNYVE (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. október 31.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]