Éleslátás az Írásokból

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Éleslátás az Írásokból egy keménykötésű bibliai referenciákat tartalmazó két kötetes könyv, melyet a Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania adott ki 1988-ban.

Bibliográfiai adatok[szerkesztés]

Mindkét kötet pontosan 1280 oldalas; az első Árontól és Józsuéig, a második Jehovától Zuzimig tartalmazza a referenciákat betűrendben.

Tartalma[szerkesztés]

A könyv színes illusztrációkat, rajzokat, fényképeket, táblázatokat, térképeket és más vizuális segédeszközöket tartalmaz. Továbbá részletesen elemzi a bibliai témákat. Kifejtik a Biblia álláspontját a szerzők értelmezésében olyan dolgokban, mint a halál, a könyörület. Azonban nincsenek benne fejezetek a Szent Háromságról, teológiáról vagy az apostolok öröksége doktrínáról – arra hivatkozva, hogy ezekre nincs közvetlen utalás az eredeti szövegekben.

Hivatkozások vannak a Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania társaság által készített egyéb kiadványokra is.

A Biblia összes könyvéről – leszámítva az apokrif iratoknak tartott deuterokanonikus könyveket – részletes cikket találunk benne.

Jelentősége a szervezetben[szerkesztés]

Ez a könyv felváltotta az elavulttá váló Segítség a Biblia megértéséhez (Aid to Bible Understanding) könyvet, amelyet Jehova Tanúi adtak ki. Az egyház tagjai sajátos nyelvén csak „Éleslátás”-nak hívják a könyvet.

Lásd még[szerkesztés]