Ábrahám Farisszol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ábrahám Farisszol
Életrajzi adatok
Született1451 körül
Avignon
Elhunyt1527 körül (kb. 76 évesen)
Ferrara
Ismeretes mint
Nemzetiségzsidó
Pályafutása
Szakterületteológia, földrajztudomány
Jelentős munkái• Mágén Ábrahám ('Ábrahám védőpajzsa')
• Vukkuach Ha-dát ('Hitvita')
• Kommentár Jób könyvéhez
• Iggeret Órchót Chájjim
('A világ újtainak leírása')
A Wikimédia Commons tartalmaz Ábrahám Farisszol témájú médiaállományokat.

Ábrahám ben Mordekháj Farisszol, gyakran csak Ábrahám Farisszol (Avignon, 1451 körül[1]Ferrara, 1527 körül[1]) késő középkori zsidó teológus és földrajzi író.

Élete és művei[szerkesztés]

Bejárta Mantuát, majd 1473-ban Ferrarba ment, ahol apologetikus műveket készített a keresztény egyházi személyiségek zsidóellenes nézeteivel szembenː a Mágén Ábrahámot ('Ábrahám védőpajzsa') és a Vukkuach Ha-dátot ('Hitvita'). Jártas volt ugyanakkor az bibliai egzegézisben, közismert műve a Jób könyvéhez fűzött Kommentár. A korábban zsidók által kevéssé művelt földrajzi irodalmat is gyarapította Iggeret Órchót Chájjim ('A világ újtainak leírása') című 1526-os könyvével. Ebben beszámol Kolumbusz, Bergomas, és Amerigo Vespucci működéséről. A művet nagyra becsülték a keresztény körökben is, és hamarosan latin nyelvre fordították Tractatus itinerum mundi címen.

Jegyzetek[szerkesztés]

A világ útjainak leírása – 1691-es kiadás
  1. a b Kecskeméti, i. m., 76. o.

Magyar nyelvű fordítások[szerkesztés]

Ábrahám Farisszol teljes életműve mindezideig nem rendelkezik magyar nyelvű fordítással. Kisebb szemelvények jelentek meg műveiből:

  • Scheiber Sándor: A feliratoktól a felvilágosodásig – Kétezer év zsidó irodalma (Zsidó irodalomtörténeti olvasmányok), Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1997, ISBN 963 85697 4 3, 250–252. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]