William Landay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Landay
SzületettWilliam Scott Landay
1963. július 23. (60 éves)
Boston, Massachusetts,  USA.
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiCWA New Blood Dagger (2003)

William Landay aláírása
William Landay aláírása

SablonWikidataSegítség

William Scott Landay[1] (Boston, 1963. július 23. –)[2][3] amerikai regényíró, volt ügyvéd.

Tanulmányai[szerkesztés]

Landy a bostoni Roxbury Latin Schoolban[4], a Yale Egyetemen és a Boston College Law Schoolban[5] szerzett diplomát.[6]

Pályafutása[szerkesztés]

Mielőtt író lett volna, Landay hét évig helyettes kerületi ügyészként szolgált a Massachusetts állambeli Middlesex megyében.

Első regényét, a Mission Flatst a Brit Krimiírók Szövetsége[7] 2003-ban a legjobb debütáló krimiként díjazta a John Creasey Dagger-rel (mostani nevén: New Blood Dagger, korábban: The John Creasey Memorial Award).

Második regénye, a The Strangler bekerült a Strand Magazine Critics Awardjára (Kritikusok Díja) mint 2007 legjobb krimije.[8]

Landy harmadik regénye, a Defending Jacob 2012 januárjában jelent meg. A kritikusok jól fogadták,[9] és azonnal a New York Times bestsellerévé vált.[10] Elnyerte a Strand Magazine Critics Award díját 2012 legjobb rejtélyes regényéért, és több más díjra is jelölték, köztük a Barry-díjra és a Hammett-díjra, mindkettő a legjobb krimiért; a legjobb thrillernek járó International Thriller Writers Award; a Harper Lee-díj jogi fikcióért; valamint a Goodreads[11] Choice Award a legjobb rejtélynek/thrillernek és a legjobb szerzőnek egyaránt.[12]

Magyarul megjelent[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

Feleségével és két fiával Bostonban él.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Martindale-Hubbell Online Directory
  2. Mehegan, David, "His cases have become mysterious: Lawyer-turned-novelist digs up dirt in old Boston", The Boston Globe, March 20, 2007; "Author Profile: William Landay", Bookreporter.com, February 2, 2007.
  3. Wilson Company, H. W.. World Authors 2000-2005 (Wilson Authors). H. W. Wilson Company (2007. január 1.). ISBN 9780824210779 
  4. A Roxbury Latin School egy magán fiúiskola, amelyet 1645-ben John Eliot tiszteletes alapított I. Károly angol királytól kapott oklevél alapján Roxburyben, Boston szomszédságában.
  5. A Boston College Law School a Boston College jogi egyeteme.
  6. Mehegan, David, "His cases have become mysterious: Lawyer-turned-novelist digs up dirt in old Boston", The Boston Globe, March 20, 2007.
  7. A Crime Writers' Association egy speciális szerzői szervezet az Egyesült Királyságban, amely az év legjobb krimijéért járó Dagger-díjat (tőr), valamint az életműért járó Diamond Dagger-díjat ítéli oda.
  8. "Strand Magazine Announces Nominees for 2007 Critics Award: Award honors excellence in the field of mystery fiction"[halott link], Strand Magazine Archiválva 2009. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, March 20, 2008.
  9. Anderson, Patrick, "Book review: ‘Defending Jacob,’ by William Landay", The Washington Post, February 05, 2012.
  10. "Hardcover Fiction Best Sellers", The New York Times, February 26, 2012.
  11. A Goodreads egy amerikai közösségi katalogizáló webhely, az Amazon leányvállalata.
  12. Cf. author's website Archiválva 2022. június 26-i dátummal a Wayback Machine-ben.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William Landay című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.