Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-10-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Keresztury Dezső összes verse, főleg a "Valaki tenyerén" című kötetből[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogyan szól Keresztury Dezső egyik tartalmas, szép verse a felsőbb hatalom segítségéről az ember iránt. Esetleg a "Valaki tenyerén" című kötetből lehet. Az életmű oldalon csak a kötetek címét, a verseit nem tudtam elolvasni.

Köszönöm a segítséget, Cseke Judit

--86.124.5.247 (vita) 2013. október 19., 08:34 (CEST)[válasz]
Keresztury Dezső versei--karesznincs vita 2013. október 20., 20:50 (CEST)[válasz]

Betegségek[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mely betegségek eredhetnek az egészségtelen életmódból?
--81.182.1.207 (vita) 2013. október 19., 18:28 (CEST)[válasz]
válasz1
Rengeteg ilyen van, érelmeszesedés és következményei, magas vérnyomás és következményei, magas vércukor és következményei és így tovább, elhízás, szívkoszorú elzsírosodása, magas koleszterinszint okozta trombózisveszély, infarktusveszély, számtalan. És akkor még főleg az étkezési szokások okozta károkról volt szó, márpedig egészségtelen életmód a rövid alvásidő (és a zajtól, stressztől eredő vagy a horkolás okozta kialvatlanság), a fölöslegesen sok gyógyszer szedése, az alkoholfogyasztás, a könnyű drogok fogyasztása, a dohányzás, a testmozgás teljes hiánya és még számos lehetőség. Szóval először az egészségtelen életmód pontosabb fajtáját kellene meghatározni, és aztán jöhetnek az ahhoz köthető testi és lelki bajok.
Én nem annyira betegségekre, hanem egészségkárosodásokra vagy akár halálokokra koncentráltam. Ha a kérdés konkrét, esetleg gyógyítható betegségekre vonatkozik, akkor ahhoz mások válaszaira kell várnunk. - Orion 8 vita 2013. október 19., 20:20 (CEST)[válasz]

Szentivánéji álom[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mit jelent az alábbi mondat Shakespeare - Szentivánéji álom művében?
Övet kerítenék negyven perc alatt A Föld körül
--Prücsök Panaszkönyv 2013. október 19., 20:28 (CEST)[válasz]
válasz
Oberon, a tündérkirály féltékeny Titániára, a feleségére. Meg akarja leckéztetni őt, s ezért utasítja Puckot, a szolgáját, a következő szavakkal (II. felvonás, 1. szin; Arany János fordítása):
„Hozz ily virágot, hisz mutattam egyszer:
Alvó szemekre csöppenő leve
Nőt, férfit őrjöngő szerelemre gyújt
Az ébren elsőbb látta lény iránt.
Hozz ily füvet nekem, s légy itt, mire
A leviathán egy mérföldet úsz.”
Amire Puck így válaszol Oberonnak:
„Övet kerítnék negyven perc alatt
A föld körül.”
és indul is teljesíteni a kérést/parancsot.
Válaszának jelentése: olyan gyors leszek, olyan gyorsan megyek-jövök, mintha a Földet negyven perc alatt megkerülném! Mert a leviatán egy mitológiai-bibliai hatalmas tengeri kigyó/sárkány. Az az egy mérföldet hamar leússza!
vitorlavita 2013. október 20., 11:15 (CEST)[válasz]

Reformkori személy kapcsolata Torinóval, Cegléddel és Lipcsével[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== melyik reformkori személyek életében játszottak szerepet Torino,Cegléd és lipcse ==
Azt szeretném megtudni, hogy
melyik reformkori személy életében játszott szerepet Torino,Cegléd és Lipcse
--89.186.126.178 (vita) 2013. október 19., 22:18 (CEST)[válasz]
Megjegyzés
A kérdés nem egyértelmű, egyetlen személy érdekel aki mindhárom városhoz kötődik vagy a városokhoz kötődő reformkori események érdekelnek? Az ugye egyértelmű hogy vetélkedőknél és házi feladatoknál nem adunk teljes választ? A következő lapjainkon érdemes keresgélni: Torino, Cegléd és Lipcse. Mellesleg a Google is ad találatokat a fenti kérdésre. --192.8.46.141 (vita) 2013. október 21., 10:43 (CEST)[válasz]