Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-10-21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

kitiltás? kép?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért kaptam egy honapos kitiltást?? és miért teszitek nevetségessé magatokat ilyen képpel, mi az ami itt láthato és ezért tilos??? jol láthato a semmi vagy ki az aki többet lát????????
--91.120.81.45 (vita) 2012. október 21., 12:04 (CEST)[válasz]

indoklás

Feltett kérdésedre nem LEHET válaszolni, mert egyetlen hivatkozás sincs benne, amiből a Tudakozóban megforduló szerkesztő tudhatná, miről is van szó, és esetleg tanácsot adhatna. És be sem mutatkoztál (anonim szerkesztő: az ki?)! Így pl. nekem fogalmam sincs, mi a „tényállás”!
Csak az, hogy kitiltottak egy hónapra... Aminek nyilván van előzménye! Amiből tudnod lehet a kitiltás okát!
Vagy az a kérdés, hogy miért egy(1) hónap?! Ebből számomra az világos, hogy nem az első figyelmeztetést kaphattad meg, mivel ez nem az első fokozat!
Egyébként azt is meggondolhatod, hogy ne fokozd sértegetéssel a dolgot! Mi nem tesszük nevetségessé magunkat, amikor kikötjük: semleges álláspontot foglalunk el a szócikkek tartalmában, minden tekintetben. (Ha jól sejtem, valahol itt kereshetem a kitiltás okát). Pl. a tartalom politikai hangvételét, a képeink stílusát illetően is. Mi enciklopédia vagyunk. Ajánlom figyelmedbe Wikipédia:Miről jobb nem írni szócikket? című cikkünket, a benne szereplő hivatkozásokkal együtt. (Természetesen, a szócikk-tartalmakra való utalások a képeket is magukba foglalják.)
Végül: kérdésedet ne itt tedd fel, a „kíváncsiak klubjában”, hanem az adminisztrátorok üzenőfalán (hiszen ők tiltottak ki) - folytatni csak ott érdemes...
vitorlavita 2012. október 21., 12:51 (CEST)[válasz]

Honnan kapta Tatrang a nevét?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--92.85.15.247 (vita) 2012. október 21., 13:35 (CEST)[válasz]

válasz

Van egy ugyanilyen nevű folyó(cska) is, nevüknek ugyanaz az eredete. Ezt csak azért bocsátottam előre, mert Kiss Lajos műve, a Földrajzi nevek etimológiai szótára (Akadémiai Kiadó, Budapest 1978, ISBN 963 05 1490 7), a 635. oldalon azt írja, hogy
Tatrang 'a Fekete-ügy (Pirlul Negru) bal oldali mellékvize Erdélyben; Tírlung'. Egy forrást említ, amelyben ez a név: Tattrang (1541-ből). Egy másik forrása a község nevét említi, 1484-ből, Thatrang alakban. A szócikk újabb forrása szerint a név török eredetű szóból keletkezhetett, olyan személynévből, amelynek tövében a 'megkóstoltat' ige török alakja rejlik.
vitorlavita 2012. október 21., 16:11 (CEST)[válasz]

Csillagdomb[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan keletkezett a Dezseffy Kastély hátsó erdős részén a csillagdomb?
--84.1.121.26 (vita) 2012. október 21., 14:50 (CEST)[válasz]

indoklás

„Dezseffy” nyilván elírás, bizonyára: Dessewffy [kiejtése: dezsőfi].
Csillagdomb nyilván egy földrajzi név, vagyis nagybetűvel írandó - ez Dunaújvárosban van, a Google szerint (még a 100. találat is ezt mondja).
Nincs semmilyen „Dessewffy Kastély” Dunaújvárosban... Viszont van Tiszavasváriban, Gávavencsellőn, Tolcsván, Tokajban, Nyírteleken... Nincs helyismeretem egyik helységben sem. Melyik mögött van az általad keresett eredetű Csillagdomb?
Szerinted nem természetes eredetű ez a domb? Ha igen, akkor azt gondolom jó válasznak, hogy ilyen dombokat (talán) a kelta időkben építettek, feltehetőleg kultikus célból...
vitorlavita 2012. október 21., 16:40 (CEST)[válasz]

Együttélés fiatalkorúval?[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
== 16 éves barátnömmel össze költözhetünk..e???szar az otthoni körülménye.......de szertjük ehymást.. ==
Azt szeretném megtudni, hogy
--79.120.175.193 (vita) 2012. október 21., 17:26 (CEST)[válasz]

Ha a szülei nem bánják, akkor szvsz igen, de ha az engedélyük nélkül költözik hozzád, akkor bármikor hazavitethetik… Kivéve, ha feleségül veszed, mert azzal együtt jár a nagykorúsítás, de ehhez gyámhatósági engedély kell, és nem biztos, hogy megadják. (Ha teherbe ejted, akkor valószínűleg igen, de ezt azért nem javasolnám ebben a korban…) Alensha 2012. október 21., 18:33 (CEST)[válasz]

Ha a kérdés arra is vonatkozik, hogy vonatkozik-e valamilyen tiltás arra, hogy egy 16 éves lány valakivel együtt éljen, illetve szexuális kapcsolatban legyen, arra azt mondhatom, hogy legjobb tudomásom szerint már nem. A kritikus kérdés csak az, hogy mivel nem nagykorú, a szülei kötelezve vannak arra, hogy gondoskodjanak róla, és ennek része az is, hogy megtilthatják a lány elköltözését, az ő érdekében. Az ebben való határozás jogáról le sem mondhatnak, magyarul ha most engedik, bármikor meggondolhatják magukat. Amikor a lány 18 éves lesz, onnantól úgyszólván azt tehet majd, amit ő akar. Az önálló háztartást vezető pár egyik tagjának mindenképpen nagykorúnak kell lennie; ha valamelyikük szüleinél vagy más felnőttel együtt laknak, akkor ez nem érdekes. Még egy dolog lehet problémás: a munkavállalási jogai, de a munkaadók ezeket feltehetőleg megfelelően fogják kezelni. - Orion 8 vita 2012. október 22., 03:05 (CEST)[válasz]