Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-10-12

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

kancel[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a kancel.

Köszönettel:

Pfeifer Tamás

--194.88.45.81 (vita) 2012. október 12., 08:28 (CEST)[válasz]

Ilyen szóval még nem találkoztam, csak hasonlókkal.

  • kancellár – ez egy hatalmi fogalom, afféle "királyhelyettes", olyan személy aki formailag a király vagy a pápa által kiadandó rendeleteket elkészíti és kiadja; vehetjük főminiszternek. Ebből eredően egyes országokban, például ma Németországban ő a szövetségi kormány feje, a miniszterelnöknek megfelelő hatalommal.
Latin eredete a cancellarius, ami a szótár szerint irodaigazgatót is jelent, de ajtónállót is.
  • cancel – a spanyolban szélfogó vagy spanyolfal; a cancela kapurács.
  • cancelli – latinul rács, kerítés, korlát, határ; a tisztséghez az lehet a köze, hogy a legfőbb emberek kivételével mindenki legfeljebb a kancellárig juthat el, az uralkodóig már nem.
  • cancel (ejtsd: kenszel) – angolul érvénytelenít, visszavon, töröl; a számítógépen hasonló értelemben használjuk, amikor egy beállítást, módosítás mégsem akarunk befejezni, magyar megfelelője a Mégse(m). - Orion 8 vita 2012. október 12., 16:03 (CEST)[válasz]

A tribünt elválaszó korlát adta a tisztség nevét a Britannica szerint. A korlát őrzőiből kerültek ki az írnokok. --Karmela posta 2012. október 12., 20:25 (CEST)[válasz]