Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-10-10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Újpesti Farkas-erdő[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az újpesti Káposztásmegyeri Lakótelep melletti Farkaserdő miről kapta a nevét.
--80.98.50.193 (vita) 2012. október 10., 22:08 (CEST)[válasz]

válasz:

Ezt a kérdést idén januárban már egyszer megkaptuk:
Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-01-14#Budapest_4.kerület_Farkaserdő_eredete (klikk!)
Mai válaszunk most sem határozottabb! :-)
Megírnád nekünk, itt folytatva, hogy honnan származik ez a kérdés?
vitorlavita 2012. október 10., 22:45 (CEST)[válasz]

Azért kérdeztem, mert a 4 éves kislányom óvodai kirándulás keretében tegnap ott járt, és az óvónéni ezt a házifeladatot adta. Tegnap nem találtam meg a januári kérdést. Mindenesetre tetszik, hogy így megmozgattam a Wikipédiát... :) Köszönöm a segítséget. Majd megírom, hogy milyen választ adott az óvónéni. 80.98.50.193 üzenőlapja  2012. október 11., 08:05‎ CEST (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

  • „A káposztásmegyeri Farkas-erdő nevét kötőjellel kell írni. A Farkaserdő írásmód akkor lenne helyes, ha létezne ilyen nevű városrész” írja az e-nyelv.hu
--Karmela posta 2012. október 11., 08:42 (CEST)[válasz]

Köszönöm az információt! Meglepett, hogy óvodásoknak szól a kérdés, de érteni is vélem! Nem környezetismereti tantárgy feladata ez (hogyan tudnák ezt általános iskolások megválaszolni? nekem sem volt könnyű...), hanem kisgyermekek anyanyelvi fejlődésének megállapítása lehet a cél! Ez összhangban van azzal, hogy ilyen szófejtésekről szól sok „gyerekszáj”-történet... (Várom az óvónéni megoldását! :-))
Annyival azért kiegészíteném a januári választ, hogy a Farkas keresztnév (ebből lett később a családnév, nem fordítva) bizonyára előkelő név volt, hiszen a farkas totemállat - vagy pláne: nemzetség-ős - lehetett a kereszténység előtti időkben.
vitorlavita 2012. október 11., 14:57 (CEST)[válasz]