Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-11-10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kossuth-díjas színésznő 1927.december 31-én született Budapesten[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--87.97.126.70 (vita) 2009. november 10., 15:06 (CET)[válasz]

Ruttkai Éva. A bal oldali kereső csodákra képes ;) – Timish levélboksz 2009. november 10., 15:11 (CET)[válasz]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tektónikus lemezmozgásra,a földköppeny változására gondolok.A lemezek egymáshoz viszonyított sebessége akkora mint körmünk növekedésének sebessége.Valóban?

--95.85.155.84 (vita) 2009. november 10., 18:30 (CET)[válasz]

Mivel azt kérdezed, hogy a tektonikus lemezmozgások sebessége mekkora, tedd a következőt: Írd be a Wikipédia ablakának jobb szélén található keresőablakba: lemeztektonika , majd kattints arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et. S olvashatod is a szócikkben: a különböző lemezek sebessége 0,66-8,5 cm/év. Ez átszámítva: 0,13-1,65 mm/hét. Azt hiszem, a körmeink növekedési sebessége a nagyobbik érték körül van. - vitorlavitalapomra 2009. november 10., 19:27 (CET)[válasz]

A körömnövekedés sebessége is egyénenként változó, a tektonikus mozgások sebessége éppígy nagyon eltérő az egyes lemezekre nézve. Nagyságrendileg azonban igaz az összehasonlítás. Ide persze nem tartoznak azok a gyors tektonikus mozgások, amik például a Szent-András törésvonalon időnként történnek. L AndrásItt megtalálsz 2009. november 10., 20:51 (CET)[válasz]

Attribútumok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi az a boot? A Tatcom? Mit jelent a nev.kiterjesztes?Mi a system fájl, A HIDDEN ÉS AZ ARCHIVE AZ INFORMATIKÁBAN?
--84.224.129.9 (vita) 2009. november 10., 19:23 (CET)[válasz]

Korrigálok. A System, Hidden, Archive és Read-only egyaránt egy fájl attribútumai a DOS alapú fájlrendszerekben (FAT, NTFS). Ennek a négy tulajdonságnak egy-egy bit felel meg a fájl bejegyzése mellett a lemez katalógusában. Mind a négy bit egyenként ki-be kapcsolható, és a bekapcsolt állapotukat a fájlkezelő felületeken és alkalmazásokban rendre az S, H, A, R betűk megjelenése jelzi. A DOS-ban az ATTRIB parancs szolgál az attribútumok megjelenítésére vagy átállítására, a Total commanderben a Files menü első pontja, a Change attributes. Más programokban megint más módszerek vannak.

A System attribútumnak nagyon régen az volt a jelentősége, hogy egy fájl ilyen attribútumát bekapcsolva jeleztük, hogy az a fájl az operációs rendszer egyik fájlja, és a rendszerindításkor (a boot szektorban levő boot program betöltése, elindítása, az betölti a rendszerfájlokat és a parancsfeldolgozót, majd átadja a vezérlést az utóbbinak) ezeket a fájlokat tölti a memóriába. A System bitnek már hosszú ideje nincs jelentősége. A Hidden attribútum azt jelenti, hogy az ilyen attribútummal jelzett fájl katalóguslistázáskor és néhány egyszerű program használatakor nem látszik a program számára. Ezzel néhány fontos, sérülékeny adatot lehetett a programokkal való módosítástól elzárni. Ma a rejtett fájlok még a Sajátgéppel is megnézhetők, vagyis a dolog eléggé idejétmúlt. A Read-only attribútum lényeges, mert ha egy fájlnak ez a bitje be van kapcsolva, akkor a programok (általában) nem hajlandók annak a fájlnak a tartalmán változtatni, azt törölni. Vagy lehet, hogy igen, de akkor külön engedélyt kérnek hozzá. Ez a szolgáltatás hasznos, mert segít megakadályozni, hogy egy-egy fontosabb fájlt véletlenül letöröljünk vagy felülírjunk. Az attribútumot nekünk kell bekapcsolni minden egyes védeni szándékozott fájlra, ha akarjuk, és mi magunk ki is kapcsolhatjuk azokat. Az Archive attribútum nevének helyes fordítása archiválandó. Ez egy kis jelentőségű attribútum, amelyet a rendszer automatikusan állít magasra (bekapcsoltra), ha a fájl tartalmán bármilyen programmal változtatunk, vagy a fájlt most hoztuk létre. Ez az attribútum akkor lehet hasznos, ha valamikor egy csoport minden fájlján lekapcsoljuk az A jelzést, és valamikor később, órák vagy hónapok múlva megnézzük, melyik fájlok mellett változott bekapcsoltra. Akkor tudhatjuk, hogy azok a fájlok módosultak, ez segíthet abban, hogy mely fájlokat kell ismét archiválnunk, azaz tartalék mentést készíteni róla, ha erre szükségünk van.

Van még egy attribútum, a Volume, ezt csak spéci programok tudják kimutatni, a logikai lemezegységek (kötetek) címkéje (egy rövid azonosító neve) mellett áll ez a jelzés, hogy megkülönböztesse a katalógus többi fájl- és mappabejegyzéseitől. Egy lemezegységen mindig egy bejegyzés mellett lehet a V attribútum bekapcsolva. Nem kell vele foglalkozni.

A Start menü Futtatás pontjában írd be: cmd. A megjelent fekete, DOS környezetet utánzó ablakban írd be: attrib, és Enter. Az aktuális alkönyvtár (mappa) fájljai listázódnak ki, és mindegyik mellett látható, hogy milyen attribútumaik vannak bekapcsolt állapotban. Végül írd be: exit és Enter. Ennél sokkal több finomságra is képes a módszer, de az már egy tanfolyam anyaga.

A Tatcomról sosem hallottam. - Orion 8 vita 2009. november 11., 00:02 (CET)[válasz]

A Tatcomról azt gondolom, hogy egy account name, egy felhasználónév - úgy kerülhetett a kérdésbe, mint Pilátus neve a credóba... :-) - vitorlavitalapomra 2009. november 11., 11:37 (CET)[válasz]