Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Nemez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nemez[szerkesztés]

A nemez ősi eredetű textil, melyet birkagyapjúból víz segítségével gyúrással készítenek. A szőrszál külsején cserépszerűen elhelyezkedő, lapos sejtek lúgos kémhatású meleg víz hatására felnyílnak, és a nyomkodás hatására egyre közelebb kerülve egymáshoz, összeakaszkodnak. Az elkészült nemezben alapos öblítés és szárítás után visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt.

Kutatók szerint a nemez abban az időben keletkezett, amikor az emberiség az állatbőrt, az állatszőrt ruhák készítésére kezdte használni. A legkorábbról eredő régészeti lelet, amely létére, használatára utal, Kr. e. 6500-ból való és Törökországban találták. De földrajzilag erősen behatárolt területen jellemző elterjedése: Európában és Közép-Ázsiában. Legkeletibb határa a kínai nagy fal, legnyugatibb pedig a Kárpát-medence. Legnagyobb jelentősséggel Belső-Ázsia nomád népeinek életében bírt, akik számára a nemez kultúrájuk alapja, létszükséglet volt: ebből készítették sátraikat, szőnyegeiket, ruházatuk nagy részét, s mágikus hatalmat tulajdonítottak neki. A nemez jelentős szerepet játszott honfoglaló őseink életében is. A nemezsátrak mellett díszes süvegeket, csizmákat, takarókat készítettek belőle.

Napjainkban az iparművészek a hagyományoktól egyre inkább eltávolodva új utakat találtak felhasználására. Ma már szőnyegek, csizmák, kesztyűk, kalapok mellett babák, légiesen könnyed ruhák és művészi installációk is készülnek a nemezből.