Wikipédia:Képjegyzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1. ábra – egy képjegyzetekkel ellátott, Commonsra feltöltött kép
2. ábra
3. ábra

A képjegyzet vagy képannotáció a képek egyes részleteihez hozzácsatolt (a kép egy-egy felületdarabjához hozzárendelt) annotációt – rövid megjegyzést, jegyzetet – jelent. Képjegyzeteket hozzáadhatunk minden .png, .jpg, .gif és .svg kiterjesztésű képhez. Ez az eljárás a Commonsba és a magyar Wikipédiába feltöltött képeknél egyaránt alkalmazható, de a Commonsba feltöltött képeknél át kell menni az ottani leírólapra.

Az új jegyzet hozzáadásának lehetősége minden regisztrált szerkesztő számára elérhető, a regisztrációt követő ötödik naptól.

A képjegyzetelő eszközzel kapcsolatos észrevételeidet, hibajelentéseidet erre a vitalapra írhatod: Wikipédia-vita:Képjegyzet.

Alkalmazási területe[szerkesztés]

Elsősorban akkor hasznos, amikor rá szeretnénk mutatni a kép egyes részeire. Például ha egy településről készült légi felvételen meg szeretnénk nevezni az egyes épületeket, akkor azt a képjegyzetelő segítségével megtehetjük: az egyes épületekhez hozzárendelhetjük a nevüket, illetve az azokról szóló cikket.

Hasonlóképpen például egy csoportképre ráírhatjuk az egyes személyekhez, hogy ki kicsoda. Kényelmesen hivatkozhatunk a képen látható személyek életrajzi cikkeire. (1. ábra)

A képen nehezen olvasható, de valamilyen okból fontos felirat szövegét is megadhatjuk képjegyzetben. (2. ábra)

A képjegyzetbe beilleszthetünk további képeket is. (3. ábra)

A képjegyzet nem használható véleménynyilvánításra, licencinformációk megadására, stb. A képekhez fűzött jegyzetekre ugyanazok a felhasználási feltételek vonatkoznak, mint a többi szöveges tartalomra.

Tesztfelület[szerkesztés]

A képjegyzetelés szabadon kipróbálható az alábbi képen: Fájl:Képhomokozó.jpg

Felhasználói felület[szerkesztés]

A magyar Wikipédiába feltöltött képeknél a kép alatt található egy „Új jegyzet” feliratú gomb. Ha nem találod a gombot, akkor először át kell menjél a Commonsba a kép alatti dobozban található az ottani dokumentációjának feliratú link segítségével, majd keresd az „Add a note” gombot (vagy állítsd át a Commons nyelvét magyarra a Beállításaidban).

Az „Új jegyzet” gomb segítségével kezdhetjük meg az új jegyzet elkészítését. A gomb megnyomása után a képen ki kell jelölni azt a (szerkesztés közben piros kerettel jelölt) területet, amelyhez a jegyzetet szeretnénk hozzáfűzni. A terület kijelölése után a keret sárgára vált, majd a megjelenő szerkesztőablakban megadható a kívánt szöveg. A szerkesztőablakban a wikikódok használhatóak.

Az elmentett jegyzet egy felugró ablakban fog megjelenni, amennyiben az egérmutatót az adott terület fölé mozgatjuk. Ha az egérmutató a területen (vagy területeken) kívül van, de a képen belül, sárga keretek jelzik a jegyzetek helyét. A keretek csak akkor látszanak, ha az egérmutatót a kép fölé visszük.

Valamennyi módosítás megjelenik a friss változtatások listáján. A szerkesztési összefoglalót a szoftver automatikusan létrehozza, az külön nem módosítható.

Jegyzetek olvasása[szerkesztés]

A kép leírólapján a jegyzetek megtekintése az alábbiak szerint történik:

képernyőkép megjegyzés
Amíg az egérmutató a képen kívül van, a keretek nem láthatóak. A kép alatt egy felirat figyelmeztet arra, hogy a képhez jegyzet tartozik. E felirat mellett megtalálható az „Új jegyzet” gomb.
Ha az egérmutatót a kép fölé visszük, megjelennek a területeket jelző sárga keretek.
Ha az egérmutatót a területre mozgatjuk, megjelenik a hozzárendelt jegyzet, miközben a keretek továbbra is láthatóak maradnak.

Új jegyzet hozzáadása[szerkesztés]

Az alábbiak szerint történik a megjegyzés megadása:

képernyőkép megjegyzés
A fájl leírólapján, a kép alatt található Új jegyzet vagy Add a note gombbal lehet új jegyzetet hozzáadni.
A kép egy zöld keretben jelenik meg, és sárga keretekben láthatóvá válik a korábban megadott jegyzetek területe.
A nagyméretű képeknél a szoftver kinagyítja a képnek az egérmutató helyének közelében lévő részletét. (Kisebb méretű képeknél a nagyítás elmarad.)
Az egér bal gombját lenyomva és folyamatosan nyomva tartva kijelölhetjük a jegyzet területét. A területet egy piros keret jelzi. A szerkesztés közben sárga keretekben továbbra is láthatóak maradnak a korábban megadott területek.
A bal egérgomb felengedése után felugrik a szerkesztőablak (ha az Ajax engedélyezve van), miközben a keret színe sárgára vált. A szerkesztőablakban megadható a kívánt jegyzet. A wikikódok használhatóak. Az Előnézet vagy Preview gombbal megtekinthető az előnézet, majd a Mentés vagy Save gombbal elmenthetjük a jegyzetet vagy a Mégse vagy Cancel gombbal mentés nélkül bezárhatjuk a szerkesztőablakot.

Jegyzet módosítása, törlése[szerkesztés]

A korábban megadott jegyzetek egyszerűen módosíthatóak vagy törölhetőek. A fájl leírólapján az egérmutatót a kép fölé, majd a megfelelő sárga keret fölé húzva megjelenik a Szerkesztés vagy Edit, valamint a Törlés vagy Delete felirat.

A Szerkesztés vagy Edit gombra kattintva felugrik az előző szakaszban ismertetett szerkesztőablak, ahol a kívánt módosítások elvégezhetőek. Ha meggondoljuk magunkat a Visszaállítás vagy Revert gombbal visszaállíthatjuk a módosítás előtti állapotot. A kívánt változtatások beírása után a Mentés vagy Save gombbal elmenthetjük a jegyzetet vagy a Mégse vagy Cancel gombbal mentés nélkül bezárhatjuk a szerkesztőablakot.

A megjegyzés törölhető

  • a Törlés vagy Delete gombra kattintva,
  • a Szerkesztés vagy Edit gomb segítségével, a felugró szerkesztőablak teljes tartalmának kitörlése után a Mentés vagy Save gombra kattintva.

Mielőtt a törlésre sor kerülne, a képjegyzetelő kérni fogja a törlés okát. Ezt kötelező megadni.

Technikai sablonok[szerkesztés]

Forráskódok[szerkesztés]

A képjegyzetelést lehetővé tevő JavaScript-alkalmazás neve ImageAnnotator, a Commonson és a magyar Wikipédián a 2.2 fut. A forráskódok elérhetőek az alábbi címen:

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]