Wikipédia:Képek keresése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen a lapon ahhoz próbálunk segítséget nyújtani, hogyan találhatsz a Wikipédián képeket a szócikkedhez. A szócikkek kereséséhez lásd a Wikipédia:Keresés oldalt.

A Wikipédián belül a képek általában három helyen fordulhatnak elő:

  • a magyar Wikipédián – ezeket közvetlenül használhatod a szócikkekben;
  • a Wikimédia Commonson – ezeket is közvetlenül használhatod;
  • más nyelvű wikipédiákban – ezeket nem lehet közvetlenül használni, hanem fel kell tölteni a Commonsba vagy a magyar Wikipédiába (itt és itt találsz információt, hogy ezt mikor szabad megtenni).

Keresés a magyar Wikipédiában[szerkesztés]

Keresés a kategóriák segítségével[szerkesztés]

  • Keresd meg azt a kategóriát, ahol a szócikk van vagy lesz, és keress hasonló témájú lapokat. Nézd meg, azokon milyen képek vannak. Vigyázz, nem szerencsés, ha túl sok rokon szócikkben szerepel ugyanaz a kép! A Wikipédia:Keresés lapon találsz további tippeket a kategóriák szerinti kereséshez.
  • Olykor előfordul, hogy magában a kategóriában közvetlenül is találsz képeket, de ez elég ritka, mert kevés szerkesztő kategorizálja a képeket.
  • A képek kategóriában megtalálod az összes képet licencek szerinti bontásban.

A kereső használata[szerkesztés]

A kereső leírását a Wikipédia:Keresés lapon találod meg. Ha képet keresel, ne a Menj gombot nyomd meg a keresőablak alatt, hanem a Keresés gombot. Ekkor a kereső nem ugrik semelyik szócikkre, hanem a találati listát fogod kapni. Alul a névterek listájánál pipáld ki a képeket, és szedd ki a pipát a többiből.

Ha bejelentkeztél, akkor a beállításaidnál a Keresés fülön megadhatod, hogy a kereső mindig keressen a képek között is.

Keresés a speciális lapokkal[szerkesztés]

Minden Wikipédia-lap bal oldalán megtalálható a Speciális lapok link, amelyre kattintva segítséget kaphatsz a képkeresésben is, különleges szempontok szerint.

Megadott szerkesztő képeinek keresése[szerkesztés]

  • A feltöltési naplóban szűkítsd le a keresést a felhasználó nevére.
  • A másik módszer: kattints a szerkesztő felhasználói lapján vagy vitalapján baloldalt a Szerkesztő közreműködései linkre (ha a saját képeidre vagy kíváncsi, akkor minden lap tetején megtalálod a közreműködéseim linket), és szűkítsd le a keresést a névtér menüvel a képekre. Ekkor nemcsak a feltöltéseket, hanem a képeken végzett szerkesztéseket is látni fogod.

Keresés a Commonsban[szerkesztés]

  • Használd a kezdőlapon a tartalomjegyzéket. Itt többféle keresési szempontot találsz.
  • Használd a keresőt vagy a kategóriákat ugyanúgy, mint a magyar Wikipédiában.
  • Ha a keresett szócikkben vagy a kategória valamelyik rokon szócikkében megtalálod alul a külső hivatkozásoknál a Commons emblémáját, akkor egyszerűen csak kattints. :-)

Ha több képet találtál a Commonsban, mint amennyit ízlésesen el tudsz helyezni a szócikkedben, akkor a cikk alján, a ==Külső hivatkozások== szakaszban helyezd el a {{commons}}(?), a {{commonscat}} vagy a {{commons-natúr}}(?) sablont, hogy az olvasók megtalálják a többi képet is.

Ha a Commonsban vagy egy másik Wikipédiában feliratos képet találtál, megpróbálhatod magyarra fordítani a szövegeket, és újból feltölteni a magyar verziót. A legegyszerűbben az SVG típusú képekkel lehet ezt megtenni, amihez a Wikipédia:Képek magyarítása lapon találsz segítséget.

Keresés más nyelvű wikipédiákban[szerkesztés]

  • Keresd meg a megfelelő cikket magyarul, és nézd meg, vannak-e hozzá baloldalt interwikilinkek. Ha igen, kövesd ezeket, és nézd meg, milyen képeket használnak a cikk más nyelvű verziói.
  • Nézd meg, milyen kategóriában van a cikk más nyelvű verziója, és keressél hasonló témájú cikkeket azon a Wikipédián.
  • Nézd meg, milyen kategóriában van a magyar cikk. Ha lehet, a kategóriáknak is adunk interwikilinkeket, és ezekkel közvetlenül a más nyelvű projektek megfelelő kategóriájához jutsz.
  • Használd a másik wikipédia keresőjét ugyanúgy, ahogy a magyarnál le van írva.

Külső keresők használata[szerkesztés]

  • A Google-ban írd be a keresett kifejezést (minél tömörebben, például egy ember esetén a vezetéknevét – valószínűbb, hogy a kép neve nem lesz túl bőbeszédű), majd egy szóközzel elválasztva írd utána ezt: site:wikipedia.org. (A végén már nincs pont.) Most felül a Képek linkre kattintva elvileg az összes Wikipédia és a Commons képállományában is kereshetsz. (A próba során a Commons képeit a Google nem találta meg. Nem érdemes erre a módszerre hagyatkozni.)

További képhasználattal kapcsolatos lapok[szerkesztés]