Vladimír Fekete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vladimír Fekete
Született1955. augusztus 11. (68 éves)
Pozsony
Nemzetiségeszlovák
Foglalkozása
  • katolikus pap
  • katolikus püspök
Tisztsége
  • püspök
  • címzetes püspök (2017. december 8. – )
Iskolái
KitüntetéseiHonorary Diploma of President of Azerbaijan Republic
azerbajdzsáni apostoli prefektus
Vallásarómai katolikus egyház
Szerzetesrendszalézi rend
Szentelők

Hivatalazerbajdzsáni apostoli prefektus
Hivatali idő2011. augusztus 4. – jelen
Elődjeönmaga mint misszióvezető
Utódjahivatalban

HivatalMunicipai címzetes püspök
Hivatali idő2017. december 8. – jelen
ElődjeLéon Lemmens
Utódjahivatalban
A Wikimédia Commons tartalmaz Vladimír Fekete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vladimír Fekete (SDB (Pozsony, 1955. augusztus 11. –) szlovák szerzetes, az Azerbajdzsáni apostoli prefektúra (tulajdonképp egész Azerbajdzsán) első római katolikus prefektusa (püspöke), címzetes püspök. Püspöki jelmondata: Da mihi animas (Lelkeket adj nekem!).

Élete[szerkesztés]

Horvátgurabi római katolikus családból származik. Azután, hogy alsóbb iskolai tanulmányai befejezte a szülővárosában, matematikai és geológiai oktatásban részesült a Comenius Egyetem Természettudományi Karán. Ezalatt titokban belépett a szalézi rendbe. Szerzetesi fogadalmát 1975. február 15-én, örökfogadalmát 1981-ben tette le, pappá 1983. január 30-án szentelte Wolfgang Weider berlini segédpüspök titkos filozófiai és teológiai tanulmányai után. 1989-ig geológusként dolgozott, közben titokban fiatalok közt végzett lelkipásztori munkát. 1989 után a következő szolgálatokat végezte: a szaléziak szlovák rendtartományának vikáriusa (1993–1999), majd tartományfőnöke (1999–2005). Ezenkívül licenciátusi fokozatot is szerzett a Lublini II. János Pál pápa Egyetemen. 2009-ben XVI. Benedek pápa a Bakui önálló misszió (későbbi nevén Azerbajdzsáni apostoli prefektúra) misszióvezetőjévé, 2017. december 8-án Ferenc pápa pedig Municipa címzetes püspökévé nevezte ki. 2018. február 11-én szentelte püspökké Paul Gallagher főszentelő Stanislav Zvolenský és Savio Hon társszentelő püspökök jelenlétében. Püspöki címerét Marek Sobola tervezte.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vladimir Fekete című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vladimír Fekete című szlovák Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Slovák vytvoril erb katolíckej misie v Afganistane (szlovák nyelven). [2018. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 15.)