Vita:Logaritmus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szalakóta 2 évvel ezelőtt a(z) Hiba a komplex logaritmusban! témában
Ez a szócikk témája miatt a matematikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kemenymate (vita), értékelés dátuma: 2017. szeptember 1.

Csonk?[szerkesztés]

Szerintem ez a lap egyáltalán nem csonk. 7 kB, van néhány fejezete, kinyomtatva több mint 1 oldal. Nem lehetne már eltávolítani a csonk-sablont? Valahol kérelmeznem kellene, egy adott oldalon? Vagy van a csonkolás eltávolítására javasolt szócikkeknek valami listája? Mi erről a véleményetek?– Kifo vita 2009. október 10., 09:47 (CEST)Válasz

Az eljárás hasonló esetekben a következő: megnézed a laptörténetben, hogy mikor tették rá a "csonk" sablont. Megjelölöd, majd összehasonlítod a jelenlegi verzióval, hogy látható legyen, mi változott a két változat között. Ezeket átnézed és megállítod, hogy jogos-e a csonk sablon továbbra is, vagy sem, és ha úgy ítéled meg, akkor saját kezűleg leveszed a sablont. Ennyi az eljárás, semmiféle külön kérvényt nem kell benyújtani, de ha valaki megkérdezi, hogy miért vetted le a sablont, akkor tudnod kell megindokolni. (nincs külön listája az ilyen lapoknak, de a csonk sablonnal jelölt lapokat a megfelelő kategóriában meg lehet találni). misibacsi*üzenet 2009. október 11., 10:58 (CEST)Válasz

Törölt mondat[szerkesztés]

"A valós számokra a rögzített alapú logaritmus a hatványozás inverz művelete" mondat mögül töröltem annak folytatását „Ez megmarad a komplex számok fölött is”. Kérem, hogy ha a szerző a kifejezni kívánt gondolatot fontosnak tartja, írja meg úgy, hogy megértsem.

Köszönettel:

P/c vita 2017. szeptember 10., 22:51 (CEST)Válasz

Hiba a komplex logaritmusban![szerkesztés]

Készítő!

Elolvastam a logaritmusról szóló Wikipédia cikkedet. Kidolgozottnak és érdekesnek találom a cikket, de mégis fel véltem fedezi benne egy hibát. A hiba a "Negatív és komplex számok logaritmusa" című részben van.

Mint írtad: logw(z)=log(z)/log(w),ahol w és z komplex szám. Ami teljes mértékben igaz, de a következő sorban ez áll: loga(b)=ln(abs b)+pí*i, ahol b egy negatív szám. Ez viszont nem igaz. Csak akkor lesz igaz, ha elosztjuk az (ln(abs b)+pí*i)-t (ln(a))-val. Ha szeretnéd, hogy levezessem, szívesen megteszem, csak írd meg nekem.

Az állításodat egy példán keresztül is bemutattad, ahol a=10 és b=-30. Így a képletedből az jött ki, hogy: log(-30)=ln(30)+pí*i, ami a hibás képlet miatt nem igaz. Így lenne helyes: log(-30)=(ln(30)+pí*i)/ln(10).

Le is ellenőrizted az állításodat a következő módon: 10^(ln(30)+pí*i)=e^((ln(30)+pí*i)*log(10))=...=-30. Az ellenőrzésed azért lett látszatra igaz, mert az első átalakításodban nem szabályos átalakítást végeztél, ugyanis 10=e^ln(10), nem pedig ahogy te írtad: 10=e^log(10). E miatt a szabálytalan lépés miatt lett hamisan bebzonyítva a képlet helyessége.

Kérlek téged, hogy minél hamarabb javítsd a hibákat, hogy az olvasók ne olvassanak hamis információkat! Ha bármi kérdésed lenne a levezetésemmel kapcsolatban, kérlek írj nekem.

Előre is köszönöm!

– Máté323 vita 2022. március 4., 20:23 (CET)Válasz

Ráadásul az angol eredetiben sem szerepel. Szalakóta vita 2022. március 5., 21:03 (CET)Válasz