Vita:Azbesztháló

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szaszicska (vita), értékelés dátuma: 2009. december 7.
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Átdolgozási javaslat[szerkesztés]

Miről szóljon a szócikk?

1. A laboratóriumi azbesztezett (vagy azbesztes) dróthálóról (amit rövidítve szoktak volt azbeszthálónak is nevezni), és a az azbeszt használatának betiltása következtében ennek is betiltották a további gyártását-forgalmazását.

2. az azbesztmentes utódjáról, amit magyarul hivatalosan „drótháló hőterelő betéttel”-nek neveznek (ld. pl.: https://www.laboreszkozkatalogus.hu/drothalo-keramiabetettel.html ), vagy

3. a konyhai gáztűzhelyre tehető azbesztes lángelosztóról, ami Magyarországon jóval az azbeszt betiltása előtt, a ’70-es évek közepe előtt eltűnt.

Szerintem mindháromról lehetne szót ejteni, a laboratóriumi eszközre koncentrálva, de a szócikk nevét meg kellene változtatni a 2. nevére, esetleg a jelenlegi névről átirányítani az újra; valamint a konyhai eszközt megemlíteni, mint egy hasonló, felépítésű és funkciójú háztartási eszköz. Angol, vagy német szócikkből esetleg át lehet venni megfelelő képeket. Az eszköz leírását igyekeztem pontosítani. A tanulói kísérleti eszközöket nem ismerem, de nem hiszem, hogy ez a legfontosabb információ, a veszélyessége, és használatának betiltása pedig az azbeszt szócikkben szerepel. Íme a javasolt szöveg:


10-20 cm nagyságú, dróthálóval erősített kerámia lap, melyet kémiai laboratóriumokban lánggal történő (Bunsen-égővel, Teclu-égővel, borszeszégővel) melegítésnél használnak. A drótháló a könnyebb használat végett a korongon négyzet formában túlnyúlik.

Használata

Hőálló üvegből készült, de formája miatt (kis sugarú hajlatok) lánggal közvetlenül nem melegíthető üvegedények (Erlenmeyer-lombik, főzőpohár) melegítéséhez a láng és az üvegedény közé a hőelosztót vasháromlábra, néha szűrőkarikára helyezzük, amely a hőt egyenletesen eloszlatja és az arra helyezett edény így nem reped meg.

Az azbeszttartalmú eszközök gyártásának betiltásáig a kerámia helyett préselt azbesztlapot használtak. A laboratóriumokban máig megtalálható ilyen hőterelőket azbesztes dróthálónak nevezik). Régebben konyhai gáztűzhelyekhez is készült hasonló lángelosztó, szélén fém pánttal.


Lakatos Miklós