Viktorija Jermoljeva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Viktoriya Yermolyeva szócikkből átirányítva)
Viktorija Jermoljeva
Életrajzi adatok
BecenévVika
Született1978. november 2. (45 éves)
Kijev,  Ukrajna
IskoláiPjotr Csajkovszkij Ukrán Nemzeti Zeneakadémia
Pályafutás
Műfajokklasszikus zene, heavy metal, alternatív rock, rock
Aktív évek2004-től napjainkig
Hangszerzongora, digitális zongora
Tevékenységzongorista

Viktorija Jermoljeva weboldala
SablonWikidataSegítség

Viktorija Jermoljeva (ukránul: Вікторія Єрмольєва; Kijev, 1978. november 2.) ukrán zongorista. Klasszikus zongoristaként kezdte számos nemzetközi versenyt megnyerve, de ismertté később vált YouTube oldala által, ahol 'vkgoeswild' ('vékámegőrül') néven híres rock- és metál dalok zongorafeldolgozását osztotta meg. A siker után, YouTube videóinak köszönhetően a komolyzenéről a rockzenére válthatott karrierjében.

Élete[szerkesztés]

A kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémián végzett tanulmányai után a weimari Liszt Ferenc akadémián szerzett diplomát, valamint az "Incontri col Maestro" Nemzetközi Zongoraakadémián az olaszországi Imolában, a híres zongoraművész Lazar Bermannál. További tanulmányokat folytatott a Codarts Zene- és Modern táncok Akadémiáján a rotterdami konzervatóriumban, Hollandiában.

Karrierjének korai, klasszikus szakaszában számos zongorista versenyt nyert meg, így nyert 1. helyet a "Filippo Trevisan" versenyen zongoraátiratával Olaszországban, győztese volt a Grachtenfestivalnak 2005-ben Amszterdamban, 1. díj a 35. Nemzetközi "Vincenzo Bellini" versenyen Olaszországban, 1. hely a 20. nemzetközi "Citta Di Trani" Zongorista Versenyen, 1. díj a 4. Sigismund Thalberg Nemzetközi versenyen, és a nagydíj a 9. Pierre Lantier Nemzetközi Zenei Versenyen egy duettel Vlagyimir Dmitrijevvel (fuvolán) Franciaországban.

2006 óta karrierjének középpontjába került a rockzene, a heavy metál feldolgozásokra koncentrálva híres metálegyüttesek teljes skáláját lefedve. Munkáit több mint 80 millióan látták a YouTube-on, és követőinek száma meghaladja a 300 000-et. Néha klasszikus zenekari műveket is feldolgoz ugyanúgy, ahogy filmzenéket, melyek kottái más formában nem elérhetők.

2011. január 29-én mutatkozott be először élő rockkoncerten Reykjavíkban (VIGGIE & VIKA: Élőben Izlandon) a dobos Brian Viglione-val együttműködve.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]