Vertán Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szombatsági Vertán Endre (Gyergyószentmiklós, 1813. szeptember 23.Battonya, 1879. március 26.) ügyvéd, megyei hivatalnok és országgyűlési képviselő. Erdélyi örmény nemesi családból származik. [1]

Élete[szerkesztés]

Vertán János birtokos fia. A két első gimnaziális osztályt Nagyváradon járta, a többit és a jogot az egyetemen Pesten végezte 1833-ban; az ügyvédi vizsgát szintén Pesten tette le 1837-ben. Azután 1837-től kezdve Bihar megyében Szombatságban lakott és ott a megyei közgyűlésen élénk részt vett és mindig a Szabadelvű Párt érdekében működött. 1848-ban Bihar megye magyarcsékei kerületi szolgabírájának megválasztotta. De a szabadságharc előrehaladásával a bihari szabadcsapatba állott és mint százados a haza ügyét fegyverrel szolgálta. A fegyverletétel után rövid ideig ismét szolgabíró volt, de azután mint szabadelvű ember hivatalából elbocsátották és üldöztetésnek volt kitéve. 1861-ben a magyarcsékei kerület ismét országgyűlési képviselőnek választotta; ott is a Szabadelvű Párt embere, a Határozati Párt híve és különösen a követi utasítások pártolója volt. 1861-ben lakását Szombatságról áttette Kunágotára, 1864-ben szerezte battonyai birtokát.

Az Aradon megjelent Alföldnek buzgó munkatársa volt; az Egyetértésben is többször megjelent cikke.

Munkái[szerkesztés]

  • A nemzetiségi kérdés Magyarországban. Írta Szombatsági. Pest, 1861
  • Politikai kérdések és tanulmányok. Írta Kunágoti. Kiadta Márton Ferencz. Arad, 1862
  • A képviseleti és önkormányzati rendszer, vonatkozva hazánkra. Uo. 1865 Online
  • A «jövő» nemzetisége: Cikksorozat Kunágotitól. Uo., 1868 (Melléklet az Alföldhez).
  • Hagyatékom Etele, Jenő és Csaba fiaimnak. Bpest, 1875 (2. kiadás. Uo., 1884. Előszóval és életrajzzal Györgyösy Rudolftól (Ism. Prot. Egyh. és Isk. Lap 1881. 9. sz.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gudenus János József: Örmény eredetű magyar nemesi családok genealógiája, Erdélyi Örmény Gyökerek, Budapest, 2000.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nemes családok. [Szerk. Pettkó Béla és ifj. Reiszig Ede]. Bp., Magyar Heraldikai és Geneológiai Társaság, 1905