Velike vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Velike vára
Velički grad
Ország Horvátország
Mai településVelike
Tszf. magasság422 m

Épült13. század
Elhagyták17. század
(elhagyták)
Állapotarom
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Védettségműemlék[1]
Elhelyezkedése
Velike vára (Horvátország)
Velike vára
Velike vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 28′ 16″, k. h. 17° 39′ 13″Koordináták: é. sz. 45° 28′ 16″, k. h. 17° 39′ 13″

Velike vára (horvátul: Velički grad), várrom Horvátországban, a Pozsega közelében fekvő Velike falu határában.

Fekvése[szerkesztés]

Velike várának romjai a településtől északra, a Lapjak-hegy déli peremén 452 méteres magasságban találhatók. A helyiek Turski gradként, azaz Törökvárként ismerik.

Története[szerkesztés]

Velike egykori várát 1250 előtt építtette a Zsadány nembeli Ábrahám fia Ivánka, majd utódaié a Velikei- illetve a velük rokon velikei Békeffy családé. 1532-ben a Kőszeg ostromából visszatérő török csapatok foglalták el. A terület először a boszniai, utána a budai, majd 1600-tól a kanizsai vilajethez tartozott. A török uralom idején katolikus horvát lakossága volt, sőt ferences kolostor és egyházi iskola is működött a településen.[2] A kolostort az 1660-as egyházlátogatás is megemlíti. 1687 októberében Hans von Dünewald altábornagy visszafoglalta a várat, de 1690 decemberében a törökök visszahódították. 1691-ben Makai János ezredes csapatai vették vissza a várat. Ezt követően a vár az osztrák kincstár kezelésébe tartozott, majd osztrák grófok birtokolták. Az egyik 18. századi birtokos a Jókai Mór regényéből (A két Trenk) is ismert Trenk Ferenc volt, akiről a közeli Trenkfalva is nevét kapta. A török harcok következtében romossá vált vár állapota folyamatosan romlott.[3]

A vár mai állapota[szerkesztés]

Velike várának romjai a településtől északra, a Lapjak-hegy déli peremén 452 méteres magasságban találhatók. A helyiek Turski gradként, azaz Törökvárként ismerik. Kisméretű vár volt, hosszúsága mintegy 40, szélessége 20 méter. Alaprajza négyszög északi irányban egy háromszög alakú hozzáépítéssel, mely tulajdonképpen egy többemeletes, háromszögletű lakótorony. A vár déli részét egy legalább két emeletes palotaszárny zárta, melynek az első szintjén kápolna volt kialakítva. A magas falakkal körülvett várudvar egykori bejárata a keleti várfal közepén nyílott, ahol egy kettős kapu állt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Örökségvédelmi jegyzékszáma: Z-417.
  2. Josip Buturac: Stanovništvo Požege i okolice 1700-1950.
  3. Bátonyi Pál: Velike és vára. Várak, kastélyok, templomok, IV. évfolyam 1. szám, 2008. február

Források[szerkesztés]