Tyeatralnaja metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tyeatralnaja metróállomás
OrszágOroszország
HelyTverszkoj kerület
Állomáskód
  • 032
  • Тл
Műemlékvédelmi besorolástentative cultural heritage site in Russia
Megnyitás1938. szeptember 11.
Építész(ek)Ivan Alekszandrovics Fomin
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység35 m
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekmoszkvai metró
Szomszédos állomások
  • Tverszkaja (Hovrino, Zamoszkvoreckaja)
  • Novokuznyeckaja (Alma-Atinszkaja, Zamoszkvoreckaja)
Vasútvonalak
Átszállási lehetőségek
Elhelyezkedése
Tyeatralnaja metróállomás (Moszkva)
Tyeatralnaja metróállomás
Tyeatralnaja metróállomás
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 32″, k. h. 37° 37′ 04″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 32″, k. h. 37° 37′ 04″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tyeatralnaja metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A moszkvai metró Tyeatralnaja állomása a 2-es számú, zöld színnel jelzett Zamoszkvoreckaja nevű vonalon helyezkedik el a Tverszkoj kerületben, a főváros Központi közigazgatási körzetében, a Vörös tér és a Kreml északi sarka közelében. Az állomásról átszállási lehetőség nyílik az Ohotnij Rjad (Szokolnyicseszkaja vonal) és a Ploscsagy Revoljucii (Arbatszko-Pokrovszkaja vonal) állomásokra. Nevét a közeli Tyeatralnaja ploscsagyról kapta, amelynek környékén öt neves moszkvai színház is van. (Megépítésétől 1990-ig az állomás a térrel együtt Szverdlov bolsevik forradalmár nevét viselte.) 1938. szeptember 11-én, a moszkvai metró Ploscsagy SzverdlovaSzokol közötti szakaszának átadásakor nyitották meg. Szomszédos állomásai ezen a vonalon a Tverszkaja és a Novokuznyeckaja.

A mélyfekvésű, három csöves, pilonos kiképzésű állomás Ivan Alekszandrovics Fomin szovjet építész utolsó munkája volt, műemléki védettséget élvez.[1] Az állomás művészi díszítésénél a Szovjetunió köztársaságainak eltérő kultúrájából merítettek témákat.[2]

A három állomás a város térképén, középen zölddel a Tyeatralnaja. Feltűnő, hogy milyen nagy területet foglalnak el a Kreml közelében lévő kisebb utcák alatt

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Перронный зал. reestr.answerpro.ru. [2012. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 28.)
  2. Útitárs - Moszkva 39. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Театральная (станция метро, Москва) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]