Ploscsagy Revoljucii metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ploscsagy Revoljucii metróállomás
OrszágOroszország
HelyTverszkoj kerület
Állomáskód045
Műemlékvédelmi besorolástentative cultural heritage site in Russia
Megnyitás1938. március 13.
Építész(ek)Alekszej Nyikolajevics Duskin
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység34 m
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekmoszkvai metró
Szomszédos állomások
  • Arbatszkaja (Pjatnyickoje sossze, Arbatszko-Pokrovszkaja)
  • Kurszkaja (Scsolkovszkaja, Arbatszko-Pokrovszkaja)
Vasútvonalak
Átszállási lehetőségek
Elhelyezkedése
Ploscsagy Revoljucii metróállomás (Moszkva)
Ploscsagy Revoljucii metróállomás
Ploscsagy Revoljucii metróállomás
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 23″, k. h. 37° 37′ 17″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 23″, k. h. 37° 37′ 17″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ploscsagy Revoljucii metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A moszkvai metró 3-as számú, kék színnel jelzett, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalának Ploscsagy Revoljucii állomása a Tverszkoj kerületben, a főváros Központi közigazgatási körzetében, a Kreml északi sarka és a Vörös tér közelében található. Az állomásról átszállási lehetőség nyílik az Tyeatralnaja (Zamoszkvoreckaja vonal) állomásra (az átszállás eleinte a közös felszíni bejárati csarnokon keresztül volt lehetséges, később azonban kiépítették a föld alatt gyalogos összeköttetéseket is), illetve azon keresztül az Ohotnij Rjad (Szokolnyicseszkaja vonal) állomásra.

A 34 méter mélyen fekvő, három csöves, pilonos kiképzésű, szigetperonos állomást bányászati módszerekkel építették és 1938. március 13-án adták át az Ulica Kominterna (ma Alekszandrovszkij szad és a Kurszkaja állomás közötti szakasz megnyitásakor. Az állomás műemléki védettség alatt áll, tervezője Alekszej Nyikolajevics Duskin volt.[1] Nevét a közelében található azonos nevű térről kapta, aminek neve 1918-ig Ploscsagy Voszkreszenszkaja volt. Szomszédos állomásai ezen a vonalon az Arbatszkaja és a Kurszkaja.

Díszítése[szerkesztés]

Az állomás jellegzetessége a mindennapi életből vett alakokat, munkásokat, parasztokat, katonákat, sportolókat a szocialista realizmus stílusában ábrázoló 76 egyedi bronzszobor.[2]

A csomópont három állomása a város térképén, jobbra kékkel a Ploscsagy Revoljucii

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Перронный зал. reestr.answerpro.ru. [2012. június 22-i dátummal az 205-43C9-BA33-B52E07EBDB74&obj=monument eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 26.)
  2. Útitárs - Moszkva 39. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Площадь Революции (станция метро, Москва) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]