Triesenberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Triesenberg
Triesenberg címere
Triesenberg címere
Triesenberg zászlaja
Triesenberg zászlaja
Közigazgatás
Ország Liechtenstein
PolgármesterChristoph Beck
Irányítószám7004
Körzethívószám9497
Népesség
Teljes népesség2643 fő (2019. jún. 30.)[1]
Népsűrűség89 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság886 m
Terület29,694 km²
IdőzónaCET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 07′, k. h. 9° 32′Koordináták: é. sz. 47° 07′, k. h. 9° 32′
Triesenberg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Triesenberg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Triesenberg (helyi dialektusban Trisabäärg) egy település Liechtensteinben. Triesenbergnek van egy exklávéja, így két nem összefüggő területből áll. Területileg a fejedelemség legnagyobb és legmagasabban fekvő települése.

Történelem[szerkesztés]

A 13. század végétől elsőként a bevándorolt walserek (egy alpesi népcsoport) telepedtek le véglegesen Triesenberg térségében. A település első írásos említése 1355-ből való.

A második világháború után nagy gazdasági fellendülés következett be, és Triesenberg dolgozó népességének nagy része a völgyben található ipari és szolgáltató vállalatoknál talált munkát. A mezőgazdaság a második világháború óta folyamatosan visszaesett. Ma a munkaerő több mint kétharmada az iparban és a szolgáltatásban dolgozik.

Triesenberg - Triesennel és Balzersszel együtt - az utolsó három liechtensteini község egyike volt, amely lehetővé tette a nők számára, hogy 1986. április 20-án községi szinten szavazzanak.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Walser Múzeum: A múzeum bemutatja a 13. században bevándorolt walserek életmódját, valamint bemutatja a község történetét és szokásait. A múzeumhoz tartozik egy 400 éves Walser-ház is.[2]
  • József Vencel herceg plébániatemploma: 1767 és 1769 között épült, egyetlen hajóból és zárt kórusból állt. 1938-ban a régi plébániatemplomot végül lebontották, de sok berendezési tárgyat megőriztek, például az egyik harangot a malbuni Béke-kápolnába költöztették.
  • Szent József plébániatemplom: 1938 és 1940 között a lebontott plébániatemplom helyén épült az új templom. A templom északkeleti tájolású és Triesenberg központjában áll. A régi plébániatemplomhoz hasonlóan hagymakupolát is építettek, amely egyedülálló Liechtensteinben. A templomnak öt harangja van.
  • Városháza: Az első plébániatemplom megépítésével a templomtér északi szélén paplak is épült. A régi plébániatemplommal ellentétben ezt nem bontották le, hanem az önkormányzati közigazgatás székhelyévé alakították át 1967–1968-ban, így az épület ma városházaként működik
  • Liechtenstein földrajzi középpontja

Politika[szerkesztés]

A 2015. március 15-i önkormányzati választások óta a község vezetője Christoph Beck (VU). 2019-ben újraválasztották.

Triesenbergiek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Adulf Peter Goop: Brauchtum Liechtenstein. Alte Bräuche und neue Sitten. Alpenland Verlag, Schaan 2005, ISBN 3-905437-09-0.
  • Cornelia Herrmann: Die Kunstdenkmäler des Fürstentums Liechtenstein (= Die Kunstdenkmäler der Schweiz. Band 112). Teil 2: Das Oberland. Gesellschaft für Schweizerische Kunstgeschichte (GSK), Bern 2007, ISBN 978-3-906131-85-6.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Triesenberg című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.