Timo Kotipelto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timo Kotipelto
Életrajzi adatok
Születési névTimo Antero Kotipelto
Született1969. március 15.
(55 éves)
Finnország Lappajärvi, Finnország
Pályafutás
Műfajokpower metal
Aktív évek1994
EgyüttesStratovarius, Kotipelto
Hangszerének
Tevékenységénekes
KiadókSPV GmbH
IPI-névazonosító00260418096

Timo Kotipelto weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Timo Kotipelto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Timo Antero Kotipelto (Lappajärvi, Finnország, 1969. március 15. –) a Stratovarius finn power metal együttes énekese, és a Kotipelto power metal zenekar alapítója. Ezen kívül Timo vendégként énekel a Sonata Arctica második, Silence című albumán, illetve az Ayreon együttes Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator lemezén is.

Pályafutása[szerkesztés]

Kotipelto pop és jazz éneklést tanult a helsinki zenei konzervatóriumban, majd egy ideig a Filthy Asses együttesben énekelt. A 90-es évek elején jelentkezett a Stratovariusba először, ám akkor még nem vették fel a zenekarba. 1994-ben azonban már a Stratovarius kereste fel őt, mert az akkori énekes, Timo Tolkki szeretett volna csak a gitározásra koncentrálni. Kotipelto érkezése a Stratovariusba nagyban hozzájárult a zenekar későbbi nemzetközi sikereihez. Az első Strato albumból, amin énekelt, az 1995-ös Fourth Dimension-ből, közel kétszer annyi kelt el, mint az előző Dreamspace című lemezből.

1998-ban a Soundi Magazine olvasóinak szavazása alapján Finnországban Timo Kotipelto a harmadik helyezést érte el a legjobb énekes kategóriában, illetve Tolkkival közösen jelölést kaptak a "csodálatos személyiség" kategóriában.

2002-ben Timo megalapította szóló együttesét, Kotipelto néven, amellyel azóta 3 albumot készített el Waiting for the Dawn, Coldness, illetve Serenity címmel.

2003 végén Kotipelto kivált a Stratovariusból, mert megromlott a viszony közte és a gitáros Timo Tolkki között. Hosszas viták, illetve Tolkki gyógykezelését követően (mániákus depresszióban szenvedett) végül 2004 végén Kotipelto ismét csatlakozott az együtteshez, amelynek azóta is tagja.

2008-ban Timo műsorvezető volt a finn MTV zene csatornán, a Headbangers Ball című műsorban.

2009-ben a Nelonen finn tv-csatorna új műsorában, a Kuorosota-ban Kotipelto kórusvezető volt. A verseny lényege, hogy 6 kórusvezető, a saját kórusaikkal dalokat adnak elő, majd ezekre a nézők szavazhatnak az interneten és telefonon keresztül. A 2009-es műsort végül Timo és kórusa nyerte meg.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stratovarius albumok[szerkesztés]

Kotipelto albumok[szerkesztés]

egyéb albumok[szerkesztés]

  • Gather the Faithful [2009] (Cain's Offering)
  • Blackoustic [2012] (Kotipelto & Liimatainen)
  • Stormcrow [2015] (Cain's Offering)

Források[szerkesztés]