Tesla Roadster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tesla Roadster
Gyártási adatok
GyártóTesla Motors
Darabszám2450
Gyártás helye
Gyártás éve2008–
Modellvariánsokroadster
Kategória
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz3946 mm
Szélesség1873 mm
Magasság1127 mm
Tömeg1770 kg
Tengelytáv2352 mm
Teljesítmény
Motorelektromos motor
VáltóMagna kétsebességes, számítógép által vezérelt, duplakuplungos elektrohidraulikus manuális sebességváltó
Max. sebesség201 km/h (elektronikus korlátozás mellett)
Hajtóművillanymotor
Következő
  • Tesla Roadster (second generation)
  • Tesla Model S
  • Tesla Roadster weboldala
    A Wikimédia Commons tartalmaz Tesla Roadster témájú médiaállományokat.

    A Tesla Roadster egy villanymotoros sportautó, a Tesla, Inc első terméke. A cég állítása szerint a prototípussal képesek voltak kevesebb mint négy másodperc alatt álló helyzetből 100 km/h-ra gyorsulni, a végsebesség pedig 201 km/h. Egy lítiumion-akkumulátor egyszeri feltöltésével az autó 394 km megtételére képes. A kocsi fogyasztása (135 Wh/km) megfelel 1,74 l/100 km benzinfogyasztásnak.

    Története[szerkesztés]

    Fejlesztés[szerkesztés]

    Az autót a Lotus Cars segítségével fejlesztették ki. Az elektromotor és az erőátvitel jóval fejlettebbek, mint a GM EV1-é és az AC Propulsion tzero-é voltak. A Tesla maga tervezte és építette az elektronikus rendszert, a motort és a hajtómű más elemeit, melyek magukban foglalnak egy AC Propulsion szabadalmat is.

    Az alváz technológiája a Lotus Elise-ből származik. A Roadsternek vannak közös alkatrészei is ezzel a modellel, például a szélvédő, a légzsákok, a gumik, a műszerfal és a kerékfelfüggesztés egyes elemei. A formaterv a Lotus stúdiójában készült a Tesla részvételével. Az autót a Lotus angliai Hethelben lévő üzemében gyártják, a Tesla biztosítja az erőátvitel és a karosszéria alkatrészeit.

    Bemutatás[szerkesztés]

    Az autót 2006. július 19-én a kaliforniai Santa Monica repülőterének Barker Hangárjában mutatták be egy meghívásos alapú rendezvényen, melyen 350-en vettek részt. Az autó szerepelt a 2007-es modellév újdonságait bemutató autókiállításokon San Franciscóban, majd Los Angelesben. Utóbbin Chris Paine, a „Ki ölte meg az elektromos autót?” című dokumentumfilm írója és rendezője támogatásáról biztosította a projektet.

    Gyártás[szerkesztés]

    A Tesla Roadster prototípusának rengeteg példánya készült el a 2006-os és 2007-es év folyamán. Hosszú próbautak után a Tesla Motors minimális változtatásokat eszközölt, majd elkészítette a szériagyártás előtti utolsó tesztpéldányokat 2007 márciusára. Ezeket az autókat tartóssági- és törésteszteknek vetették alá. Eredetileg 2007 októberére tervezték a szállítások indítását, de szeptemberben a kezdést elhalasztották 2008 első negyedévére.

    A fékeket és a légzsákokat a német Siemens gyártotta, az alváz Norvégiában készült.

    A gyártást 2011 végén állították le.[1][2]

    A modell megújításának bejelentése[szerkesztés]

    2014 decemberében Elon Musk a Roadster megújításának tervéről írt közösségi oldalán, a vállalat pedig egy cikket is megjelentetett a fejlesztésről. A terv szerint a Tesla Roadster 3.0 néven megújuló autó hatótávolságát 40-50%-kal fogják növelni, amit két tényező tesz lehetővé: egyrészt az akkumulátorok technológiája jelentősen fejlődött a megelőző évek során, másrészt a vállalat jelentős mennyiségű tapasztalatot gyűjtött a járművek hatékonyságáról a Tesla Model S segítségével. A hatótávolság növekedését három konkrét fejlesztéssel kívánják elérni: a korábbinál 31%-kal több energia tárolására képes (körülbelül 70 kilowattórás) akkumulátorok felhasználásával, az autó aerodinamikai tulajdonságainak javításával, illetve az autó futóművének fejlesztésével (a gumik gördülő ellenállásának csökkentésével). A fejlesztés eredményeként az autó egy feltöltéssel 400 mérföldet azaz körülbelül 640 kilométert tudna megtenni. A vállalat a fejlesztéseket 2015 elején, egy San Francisco és Los Angeles közötti tesztút során tervezte bemutatni.[3][4][5]

    Eladások[szerkesztés]

    Tesla Roadster hátulról

    Az első autót Elon Musk, a PayPal korábbi, a Tesla Motors jelenlegi elnöke kapta, a 10-es számút pedig Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam volt kormányzója. 2006 augusztusára az első száz darabot már sikerült eladni, októberre a 2008-ban szállítandó következő száz autó is gazdára talált, 2007 júliusára már 560 autó kelt el.

    Az autó ára kb. 100 000 dollár volt. Szervizpontok kezdetben öt nagyvárosi övezetben üzemeltek: Los Angelesben, Menlo Parkban (Kalifornia), New Yorkban, Miamiban, Chicagóban. További központok kiépítését tervezték a következő autó, a Tesla Model S kifejlesztése után.

    Műszaki jellemzők röviden[szerkesztés]

    Háromfázisú, négypólusú elektromotorja van, 13000-es fordulatszámon elérhető 248 lóerő teljesítménnyel. Magna márkájú, kétsebességes szekvenciális váltója mellett kuplungpedálja nincs. Hátsókerékhajtású, középmotoros. 1220 kg-os tömegéből kb. 400-450 az akkumulátoré, melynek feltöltési ideje három és fél óra, becsült élettartama 160000 km.

    A jármű jellegéből adódóan nincs szükség olajcserére, a regeneratív fékezés következtében a fékek kopása minimális.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    Források[szerkesztés]

    További információk[szerkesztés]

    Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

    • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap