Tesla Roadster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tesla Roadster
TeslaRoadster-front.jpg
Gyártási adatok
Gyártó Tesla Motors
Gyártás éve 2008–2012
Modellvariánsok roadster
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 3946 mm
Szélesség 1873 mm
Magasság 1127 mm
Tömeg 1770 kg
Tengelytáv 2352 mm
Teljesítmény
Motor elektromos motor
Váltó Magna kétsebességes, számítógép által vezérelt, duplakuplungos elektrohidraulikus manuális sebességváltó
Max. sebesség 201 km/h (elektronikus korlátozás mellett)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tesla Roadster témájú médiaállományokat.

A Tesla Roadster egy elektromotoros sportautó, a Tesla Motors első terméke. A cég állítása szerint a prototípussal képesek voltak kevesebb mint négy másodperc alatt álló helyzetből 100 km/h-ra gyorsulni, a végsebesség pedig 201 km/h. Egy lítium-ion akkumulátor egyszeri feltöltésével az autó 394 km megtételére képes. A kocsi fogyasztása (999 Wh/km) megfelel 1,74 l/100 km benzinfogyasztásnak.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az autót a Lotus Cars segítségével fejlesztették ki. Az elektromotor és az erőátvitel jóval fejlettebbek, mint a GM EV1-é és az AC Propulsion tzero-é voltak. A Tesla maga tervezte és építette az elektronikus rendszert, a motort és a hajtómű más elemeit, melyek magukban foglalnak egy AC Propulsion szabadalmat is.

Az alváz technológiája a Lotus Elise-ből származik. A Roadsternek vannak közös alkatrészei is ezzel a modellel, például a szélvédő, a légzsákok, a gumik, a műszerfal és a kerékfelfüggesztés egyes elemei. A formaterv a Lotus stúdiójában készült a Tesla részvételével. Az autót a Lotus angliai Hethelben lévő üzemében gyártják, a Tesla biztosítja az erőátvitel és a karosszéria alkatrészeit.

Bemutatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az autót 2006. július 19-én a kaliforniai Santa Monica repülőterének Barker Hangárjában mutatták be egy meghívásos alapú rendezvényen, melyen 350-en vettek részt. Az autó szerepelt a 2007-es modellév újdonságait bemutató autókiállításokon San Franciscóban, majd Los Angelesben. Utóbbin Chris Paine, a „Ki ölte meg az elektromos autót?” című dokumentumfilm írója és rendezője támogatásáról biztosította a projektet.

Gyártás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tesla Roadster prototípusának rengeteg példánya készült el a 2006-os és 2007-es év folyamán. Hosszú próbautak után a Tesla Motors minimális változtatásokat eszközölt, majd elkészítette a szériagyártás előtti utolsó tesztpéldányokat 2007 márciusára. Ezeket az autókat tartóssági- és törésteszteknek vetették alá. Eredetileg 2007 októberére tervezték a szállítások indítását, de szeptemberben a kezdést elhalasztották 2008 első negyedévére.

A fékeket és a légzsákokat a német Siemens gyártotta, az alváz Norvégiában készült.

A gyártást 2011 végén állították le.[1][2]

Eladások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tesla Roadster hátulról

Az első autót Elon Musk, a PayPal korábbi, a Tesla Motors jelenlegi elnöke kapta, a 10-es számú pedig Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam volt kormányzója. 2006 augusztusára az első száz darabot már sikerült eladni, októberre a 2008-ban szállítandó következő száz autó is gazdára talált, 2007 júliusára már 560 autó kelt el.

Az autó ára kb. 100 000 dollár volt. Szervizpontok kezdetben öt nagyvárosi övezetben üzemelnek: Los Angelesben, Menlo Parkban (Kalifornia), New Yorkban, Miamiban, Chicagóban. További központok kiépítése várható a következő autó, a Tesla Model S kifejlesztése után.

A jármű jellegéből adódóan nincs szükség olajcserére, a regeneratív fékezés következtében a fékek kopása minimális.

Műszaki jellemzők röviden[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Háromfázisú, négypólusú elektromotorja van, 13000-es fordulatszámon elérhető 248 lóerő teljesítménnyel. Magna márkájú, kétsebességes szekvenciális váltója mellett kuplungpedálja nincs. Hátsókerékhajtású, középmotoros. 1220 kg-os tömegéből kb. 400-450 az akkumulátoré, melynek feltöltési ideje három és fél óra, becsült élettartama 160000 km.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tesla Roadster témájú médiaállományokat.