Telefonkönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Telefonkönyv oldalai

A telefonkönyv a vezetékes távközlési szolgáltatók hivatalos előfizetői névsora, egyben az egyetemes (vezetékes) távközlési szolgáltatók által kötelezően megjelentetett távközlési névsor. Nyomtatott változata név szerinti keresésre alkalmas, ábécérendben tartalmazza a vezetékes telefonelőfizetők alapadatait, amennyiben – főszabályként – azok közzétételéhez az előfizető hozzájárult.

A telefonkönyv segítségével barátok, szomszédok, de még idegen emberek is megtalálhatják egymás adatait, szolgáltatók elérhetőségeit, megkönnyítve ezzel a mindennapi életet.

Története[szerkesztés]

A telefonnak, Alexander Graham Bell 1875-ös találmányának elterjedését követően szükségessé vált az előfizetők nyilvántartása.

Magyarországon[szerkesztés]

Az első telefonközpont 1881. május 1-jén kezdte meg működését Budapesten. A legrégebbi fennmaradt budapesti előfizetői névsort 1882. február 1-jén adták ki. A névsor eredetije ma is megtalálható a Telefónia Múzeumban.

Napjainkban a hivatalos előfizetői névsor kiadója a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaság Kft. (MTT). A cég 1991-ben alakult a magyar telefonkönyvek és az Arany Oldalak szakmai telefonkönyv sorozat kiadására. A hivatalos telefonkönyvben megjelenő előfizetői adatokat a vezetékes távközlési szolgáltatók adják át az MTT-nek megjelentetés céljából, míg az üzleti adatbázist, valamint a hirdetéseket az MTT szerkeszti. Az MTT által előállított nyomtatott és CD-ROM alapú távközlési névsorokat a vezetékes távközlési szolgáltatók térítésmentesen terjesztik előfizetőik körében. A digitalizáció hatására egyre csökkent a nyomtatott telefonkönyvek utáni igény, ezért 2022-ben úgy döntöttek, hogy 2023-tól, 140 év után megszüntetik az ilyen telefonkönyvek kiadásának kötelezettségét.

Az MTT telefonkönyves története dátumokban:

  • 1991. augusztus 23.: Az MTT Kft. magyarországi bejegyzése
  • 1991. december 14.: Az első európai normákat követő Telefonkönyv (Budapest) megjelenése
  • 1992. június 22.: Az első megyei Telefonkönyv (Somogy) megjelenése
  • 1994. augusztus 11.: Az első Városi Telefonkönyv (Sopron) megjelenése
  • 1995. november 1.: Az internetes távközlési névsorok indítása
  • 1997. június 1.: Az első CD-ROM (Budapesti telefonkönyv) megjelenése
  • 2008. május 1.: Az internetes távközlési névsorok megújítása
  • 2023: Megszűnt a kötelező nyomtatott telefonkönyvek kiadása

Telefonkönyv kiadványok[szerkesztés]

  • Budapesti telefonkönyv

A legnagyobb példányszámban megjelenő telekommunikációs jegyzék Magyarországon, a főváros valamennyi egyéni és üzleti előfizetőjének évente aktualizált adataival, 1999 óta egy kötetben. A budapesti háztartások és hivatalok segédeszköze.

  • Megyei telefonkönyv

A lakosság körében jól ismert és elterjedt információforrás, mely egy adott megye egyéni és üzleti előfizetőinek betűrendben megjelenő adatait tartalmazza.

  • Városi telefonkönyv

Helyieknek készült telefonkönyv. Kiváló helyi információs és reklámhordozó kiadvány, egy adott település valamennyi egyéni és üzleti előfizetőjének adataival. A5-ös formátumban, helyi és regionális információkkal, térképpel, eseménynaptárral, menetrendekkel Magyarország közel 100 városának készül.

Aucklandi szakmai telefonkönyv
  • Üzleti telefonkönyv (angolul Yellow Pages)

Cégek és vállalkozók közötti keresésre szolgáló üzleti kiadvány. Tulajdonsága, hogy egy kötetben jelenik meg az ábécérendben és szakma szerinti besorolásban szereplő cégek, vállalkozások listája.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Phone books
A Wikimédia Commons tartalmaz Telefonkönyv témájú médiaállományokat.