Talis-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Talis-hegység
Magasság1792 m
Ország
HegységAlborz
Elhelyezkedése
Talis-hegység (Azerbajdzsán)
Talis-hegység
Talis-hegység
Pozíció Azerbajdzsán térképén
é. sz. 38° 42′, k. h. 48° 18′Koordináták: é. sz. 38° 42′, k. h. 48° 18′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Talis-hegység témájú médiaállományokat.
Thalish-hegység
Thalish-hegység, részlet

A Talis-hegység (perzsa nyelven: کوههای تالش, azeri nyelven: Talış dağları) egy körülbelül 100 kilométer hosszú hegység délkelet Azerbajdzsánban és Irán északnyugati és délkeleti részén. Az Alborz hegység északnyugati alcsoportja a Kaszpi-tenger déli részén, az Iráni-fennsíkon.

Fekvése[szerkesztés]

Az Alborz-hegység északnyugati részén található, és a délkelet-azerbajdzsáni Lenkoran-Alföldtől a Sefid Rud(wd) folyó alsó részéig húzódik Irán északnyugati részén.

Geológia[szerkesztés]

Geológiailag főként a késő kréta kor vulkán-üledékes kőzeteiből áll, déli részein egy paleozoikum sáv, valamint egy triász és jura kőzetsáv, mindkettő északnyugat-délkeleti irányban található.

Éghajlata[szerkesztés]

Keleti lejtőinek éghajlata körülbelül 600 m-ig nedves szubtrópusi, 1600 mm és 1800 mm közötti csapadékkal, ezért a hegység Azerbajdzsán és Irán egyik legcsapadékosabb régiója.

Leírása[szerkesztés]

Talis-hegység az űrből

A hegység legmagasabb csúcsa 2477 m magasságával a Kömürgöy hegy,[1] hossza 100 km. A Talysh-hegység a Kis-Kaukázus rendszerének folytatása, amelytől az Araz-folyó alsó folyása választja el.

Keleten a Kaszpi-tengertől a Talysh-alföld választja el, amely a Kaszpi-tenger partjának többi részéhez hasonlóan 28 méterrel a tengerszint alatt fekszik. A Kis-Kaukázus és a Talis-hegység összekötő kapocsként szolgál a Kis-Ázsia északi részén fekvő Pontic-hegység és az iráni Elburs-hegység között.

A hegyláncot mintegy 600 m-ig vegyes erdő borítja, amelyet mintegy 600 méter magasságban bükk-, tölgy- és gyertyános erdők, a felsőbb részeken pedig réti-sztyepp-növényzet borít, a hegység nyugati lejtőin pedig xerofita közösségek nőnek.

A Kaszpi-tenger mentén elterülő nedves, félig szubtrópusi tengerparti alföldi részek, köztük a Lankaran-alföld is, a hegység keleti tövében fekszenek.

A Talis-hegység területén található a Hürkaniai Nemzeti Park egy része, amelyet 2003-ban alakítottak ki a Hürkaniai Állami Rezervátum helyén, a terület harmadidőszaki reliktum (Flora hyrcana).

A Talis-hegység Azerbajdzsán területén közigazgatásilag az Azerbajdzsáni Köztársaság Astara, Lenkoran, Lerik, Masalli, Yardimli és Jalilabad régióiban, valamint Irán Namin, Astara, Fuman, Masal, Kolur és Masuli Shahrestans régiókban található.

A Talis-hegység régiójában, Lankaran városának közelében találhatók a Khaftoninsky és Khavzovinsky termálforrások, Masalli város közelében pedig Arkevan termálforrásai vannak, és nem messze Astara városától is termálvizek jönnek a felszínre.

Állatvilága[szerkesztés]

A Talis-hegységben korábban előfordult a Kaszpi tigris is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Азербайджан: Общегеографическая карта / сост. и подгот. к изд. ПКО «Картография» в 2005 г.; гл. ред. Г. В. Поздняк; ред. Г. Ф. Кравченко, Н. Р. Монахова. — 1:750 000, 7,5 км в 1 см. — М.: ПКО «Картография», 2005. — ISBN 5-85120-235-1
  • Грузия, Азербайджан, Армения // Атлас мира / сост. и подгот. к изд. ПКО «Картография» в 1999 г. ; отв. ред. Т. Г. Новикова, Т. М. Воробьёва. — 3-е изд., стер., отпеч. в 2002 г. с диапоз. 1999 г. — М. : Роскартография, 2002. — С. 118. — ISBN 5-85120-055-3.
  • Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978)
  • Ez a cikk részben az orosz wikipédia hasonló cikke alapján készült.