Tahat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tahat
(جبل تاهات)

Magasság2908 m
OrszágAlgéria
HegységAhaggar
Relatív magasság2328 m
Típusvulkanikus
Első megmászás1931
Elhelyezkedése
Tahat (Algéria)
Tahat
Tahat
Pozíció Algéria térképén
é. sz. 23° 17′ 15″, k. h. 5° 31′ 45″Koordináták: é. sz. 23° 17′ 15″, k. h. 5° 31′ 45″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tahat témájú médiaállományokat.

Tahat, 2908 méterrel Algéria legmagasabb pontja. Az Ahaggar-hegységben, az ország déli részén található Tamanrasettől 56 km-re délre. Ez a vulkán-hegység az Ahaggar-hegység legmagasabb pontja. A Tahatot 1931-ben a svájci Wyss Dunant mászta meg először.

Éghajlata[szerkesztés]

A hegyen és környékén sivatagi éghajlat jellemző, ennek következtében magas a hőingadozás, így lehet -7 és 30 Celsius-fok is a hőmérséklet. A csapadékmennyiség alacsony, évente pár milliméter hullhat mindössze. Nagyon ritkán előfordulhat havazás is. A sziklás, egyenetlen hegyoldalak meredekek. A Tahat lábától távolodva feltűnnek a Szahara homokdűnéi.

Állatvilág, növényzet[szerkesztés]

A Tahat közelében a normál sivatagi éghajlatnál valamivel kedvezőbbek az élet feltételek, ezért a hegy lábánál bozótos sztyepp növényzet tudott kifejlődni elszórtan datolyapálmákkal. Ez a növényvilág szolgál táplálékul az itt honos és védett Dorcas gazella és vadjuh számára. Oázisok is találhatók a hegy mellett, ahol a tuaregek nomád állattartásból (kecske és juh) élnek. A legnagyobb település a környéken Tamanrasset.

Növényzet a hegy környékén
Pálmák, háttérben a Tahat
Tahat, Algéria


További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Tahat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tahat című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.