Tökéletes úriember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tökéletes úriember
(Un monsieur de compagnie)
1964-es francia–olasz film
RendezőPhilippe de Broca
Műfajromantikus vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneGeorges Delerue
OperatőrRaoul Coutard
VágóFrançoise Javet
Gyártás
Ország Franciaország
Olaszország
Nyelvfrancia
Játékidő92 perc
Forgalmazás
BemutatóFranciaország 1964. nov. 4.
Olaszország 1964. dec. 11.
NSZK 1964. dec. 25.
Magyarország 1968. ápr. 18.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség
Tökéletes úriember
Nem található szabad kép.(?)
A film eredeti plakátja (MovieWeb)
A film magyar plakátja (Cdn.Shopify)

Tökéletes úriember (eredeti címe Un monsieur de compagnie) egy 1964-ben bemutatott színes francia–olasz filmvígjáték, Philippe de Broca rendezésében, Jean-Pierre Cassel, Irina Demick és Catherine Deneuve főszereplésével.

Cselekmény[szerkesztés]

Az ifjú Antoine Mirliflor „jó házból való úrifiú”. Árva gyerek, gazdag nagyapja kastélyában él fényűző, tétlen, gondtalan életet, kiskora óta. Számára magától értetődik az ingyen luxus. Hozzászokott, hogy bármihez hozzájuthat anélkül, hogy a kisujját kellene mozdítania érte. Idejét főleg semmittevéssel, ábrándozással tölti. Egyszer nagyapjával a kastélytónál pecázgatva Antoine elszundít és szörnyű rémálmot lát: egy kohászati üzemben végez nehéz fizikai munkát, izzó vasakat kovácsol verejtékezve. Nagyapja felébreszti, és Antoine megkönnyebbülten pecázik tovább.

Egyszer azonban a nagyapa meghal, minden vagyonát elviszik a hitelezők és az adóhivatal, Antoine egycsapásra magára marad, pénz nélkül, vagyontalanul. Pénzforrása elapadt, kénytelen valami megélhetés után nézni. Öntudatosan visszautasítja, hogy „munkát” keressen, ahhoz túl kényelmes és lusta. Tudja magáról, hogy igen vonzó, sármos fiatalember, ezt az adottságát óhajtja kamatoztatni.

A párizsi Montmartre-on találkozik az utcai árusként dolgozó Balthasarral és barátnőjével, Nicole-lal. Szédítéssel, udvarlással, hízelgéssel elámítja őket, beköltözik lakásukba és eltartatja magát velük. Amikor Bathasarék megelégelik, hogy a naplopó kihasználja őket és megpróbálják valami hasznos munkára fogni, Antoine sértődötten odébb áll, hogy új palimadarat keressen, akivel eltartathatja magát.

Találkozik egy igazi pénzes herceggel, aki játszótársat keres modellvasútjához. Antoine-t beköltözik a herceg palotájába, hogy együtt játszhassanak, közben úri ellátást kap, a szobalányt is elcsábítja. A vasúti menetrendet szigorúan követő életmódot azonban fárasztónak találja, és továbbáll. Vasutas egyenruháját kihasználva Rómába kerül. Egy festőiskolában aktmodellként próbálkozik, hogy egyetlen tőkéjéből, meztelen testéből profitáljon. A csinos festőlányok iránt felhorgadó lelkesedése azonban jól láthatóvá teszi férfias szándékait, nevetségessé válik és elmenekül. Elcsábítja Mariát, a pék feleségét, akinél teljes ellátást kap éjszakánként, amíg a férj dolgozik. Beáll egy gyászmenetbe, távoli rokonnak hazudva magát. Benvenuto, a családfő befogadja, de Antoine szemet vet mind a négy lányára, ezért kiadja az útját. Egy londoni árverésen a milliárdos Socratès és felesége felfigyel rá, segítségükkel Antoine kiadja a semmittevésről szóló könyvét, csupa üres oldallal, egyetlen betű nélkül. Népszerű „celebbé” válik, léha életet él. Végül rátalál igaz szerelmére, Isabelle-re, a gyári munkáslányra, akit elvesz feleségül. Boldogan élnek, sok gyerekkel, Antoine megjavul, gyárban dolgozik, nehéz fizikai munkát végez, izzó acélt kovácsol verejtékezve. Aztán felébred és megkönnyebbül: csak rémálmában kellett dolgoznia, valójában csupán elszundított, és továbbra is ott ül nagyapja mellett a kastélytó partján és nyugodtan pecázhat tovább.

Szereposztás[szerkesztés]

A film 1968-ban került a magyar mozikba, eredeti nyelven, magyar feliratozással. Magyar szinkronizálásáról nincs információ.

Szerep Színész[1] Magyar hangja
Antoine Mirliflor Jean-Pierre Cassel
Antoine nagypapája André Luguet
Balthazar Jean-Pierre Marielle
Nicole Irina Demick
Isabelle Catherine Deneuve
Clara Annie Girardot
Louisette Valérie Lagrange
Maria Sandra Milo
A herceg Jean-Claude Brialy
Benvenuto Adolfo Celi
Socratès Marcel Dalio

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet a kritika vegyesen fogadta. A német Lexikon des internationalen Films szerint De Broca ötletesen mutatja be az ellenállhatatlanul sármos, könnyű életre vágyó semmittevő fickót, akit az ifjú Jean-Pierre Cassel tökéletesen formál meg. A rendező egyértelműen vonzó és pozitív hősnek állítja ezt a karaktert, és a lebzselő munkakerülőt hősként ábrázolja.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Ich war eine männliche Sexbombe (német nyelven). Filmdienst.de (Portal für Kino und Filmkultur)

További információ[szerkesztés]