Szerkesztővita:Editeva

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Beroesz 15 évvel ezelőtt a(z) Külső hivatkozások témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Editeva!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Beyond silence Üz 2008. augusztus 25., 17:18 (CEST)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Szia! Örülünk, hogy érdeklődsz a Wikipédia iránt. Szeretnénk azonban felhívni a figyelmedet, hogy a szócikk témájához érdemben hozzá nem járuló, szorosan nem kapcsolódó, reklámjellegű, esetleg személyes honlapra mutató külső linkeket töröljük. Kérjük, ne írj be a szócikkekbe ilyen jellegű linkeket, hiszen a Wikipédia nem linktár. Ha a honlapodat szeretnéd reklámozni, az interneten találhatók ingyenes linkgyűjtemények, a Wikipédia oldalain nem szabad ilyeneket közzétenni, mert nem erre való. Egy-egy honlap címének tömeges jellegű, reklámcélú terjesztése a Wikipédia oldalain a szerkesztői jogaid felfüggesztésével járhat. Köszönöm a figyelmedet.

A szócikkekben csak a szorosan a témához kapcsolódó linkeket tesszük be, pl. Kolozsvárnál a hivatalos honlapját, várostérképet, még a KMDSZ honlapja is belefér. Kérlek a jövőben ne linkeld be a manna vagy a filmtett linkjeit, ellenben írhatsz róluk tárgyszerűen, reklámmentesen, ha kedved van (Lásd Kakukk.ro). További jó szerkesztést kívánok. – Tosandolce VITA 2008. augusztus 26., 09:45 (CEST)Válasz

Üdv! Nekem nem okoztál pluszmunkát, nincs miért sajnálkoznod :) Én csak megmagyaráztam miért vette ki néhány szerkesztőtársam a linkeket a szócikkekből. Tudom vannak olyan konvenciók a Wikipédiában, amik elsőre nem egyértelműek (én sem értek minddel egyet), de szerintem közel sem olyan vészesek. Irányelv : Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába?. Remélem nem vették el a szerkesztési kedvedet, ezért is kívánok továbbá jó szerksztést. Köszönöm a figyelmet :) – Tosandolce VITA 2008. augusztus 26., 15:06 (CEST)Válasz


Szia Editeva! A külső hivatkozások közé olyan oldalak kerülhetnek be, amelyekkel a cikkünk tartalmát akarjuk alátámasztani. Tehát ha a cikkhez nem írsz hozzá semmit, akkor nem tudsz olyan hivatkozást hozzáfűzni, amely alátámasztja az írás tartalmi részeit. Az sem mindegy, hogy hogyan adod hozzá a külső hivatkozást.

  • A hírek tipikusan olyan dolgok, amelyeket lábjegyzettel, "<ref> ... </ref> " jelek közé írva fűzhetünk hozzá a cikkhez. Ez azért van, mert hírekkel legfeljebb 1-1 mondatot indokolhatunk. Erre jó példát lelhetsz a ebben a cikkben.
  • A külső hivatkozások nagybetűs linkjei közé olyan lapok kerülhetnek, amelyeknek több oldalát is felhasználtuk a cikk forrásaként, többnyire azért, mert a honlap témája egyben cikkünk témája is. (Például: www.kolozsvár.hu, www.kolozsvártörténete.hu, www.kolozsvárműemlékei.hu, www.cluj.ro, www.allesüberklausenburg.de;)

Ha az általad beillesztett oldal nem a konkrétan forrásadó jellege miatt került a cikkbe, akkor azt előbb utóbb egy-egy szerkesztőtársunk ki fogja szúrni és ki fogja szűrni. Ahogy történt az a jelen esetben is. (Meglehetősen könnyű észrevenni, hogy mikor bővült a linklista anélkül, hogy a cikk új szövegrésszel gyarapodott volna. Ez már maga az alapos gyanú.)
Ezért kérlek csak akkor linkelj be újsághírt, ha azt bele is írod a cikkbe! Újság sőoldalát pedig semmiképp! – Beroesz 2008. augusztus 30., 08:12 (CEST)Válasz