Szerkesztővita:Antissimo/Archívum03

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Csigabi 15 évvel ezelőtt a(z) BÚÉK témában

Wikipédia:Németország-műhely

Szia! Nem volna kedved csatlakozni a műhelyhez. Én elkezdtem néhány németországi világörökségről írni, de nem sokra jutottam. Ha esetleg csatlakoznál hozzánk tudnál ebbe segíteni? Várom válaszod. üdv Szajci reci 2008. január 17., 12:33 (CET)

English

Go read your english page. 199.200.243.253 (vita) 2008. február 4., 16:29 (CET)

Román megyék neve

Szia

Ismét felvetették a sok kiváltó kérdést, hogyan nevezzük a román megyéket. A közelmúltbeli szavazáson te is az egységes elveken nyugvó, történelmi, természetföldrajzi, szakirodalmi alapokon álló, világos, egyszerű rendszer mellett szavaztál. Kérlek, szavazatoddal most is támogasd ezt, elősegítve a jelenlegi, tiszta rendszer fennmaradását.

Winston vita 2008. február 11., 13:11 (CET)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre

Szia! Ha tudsz szavazz kérlek a kiemelt-szavazáson. Szajci reci 2008. március 13., 16:53 (CET)

Műemlékek kategóriája

Szia, Antissimo!

Nézd meg ezeket: Kategória_vita:Magyarország_műemlékei és Wikipédia:Kategóriajavaslatok/Archív14#Kategória:Magyarország műemlékei! Az a helyzet, hogy a műemlékekről a listáknak van értelme. A műemlékeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tartja nyilván, tehát az ő honlapjuk alapján lehet komplett listát átvenni. Viszont az egyenkénti kategorizálásuk túl munkaigényes és eléggé fölösleges, mivel egyrészt minden egyes esetben ellenőrizni kell a KÖH honlapján, másrészt olyan mértékű átfedést jelent a ... építményei típusú kategóriákkal (számos történelmi településünk épületeinek szócikkei esetében közel 100%-osan azonos lenne a kétfajta kategória tartalma), hogy az már egyáltalán nem szolgálná a könnyebb keresést. Márpedig a kategórialapoknak ez a célja. Ezért én azt javaslom, hogy csak a Magyarország műemlékei kategória legyen, és itt gyűjtsük az egyes települések műemlékeinek listáit. Üdvözlettel, --Adapa vita 2008. április 2., 20:42 (CEST)


Portál

Üdv! Látom, szereted a Feröer-szigeteket, ha már a portált is te csináltad hozzá. Én meg láttam, hogy nincs Finnország-portál, így a te portálod és a lengyel alapján megcsináltam. Köszönet az ihletért... UI: Feröer valóban szép, én is szeretem a Skandináv-régiókat, ezért vagyok tagja a Skandináv-műhelynek. Ha érdekel, csatlakozz te is... – Párvusz vita 2008. június 4., 14:59 (CEST)

Feröer

Stép a Feröer cikked, tartalmas, és amint látom kész könyvet készülsz belőle írni :-). Alaposan dolgozod ki, csak gratulálni tudok. Nikita  2008. június 20., 23:13 (CEST)

Fb team sablonok

Szia!

Biztos, hogy kellenek ezek a sablonok? Szerintem egyszerűbb lenne, ha csak simán belinkelnéd a csapatokat. Ezt akkor volna érdemes használni, ha sok helyen linkelnének rájuk. Ezért vannak a válogatottaknál pl.: {{HUN}}, mert ezekre rengetek helyen van utalás. De itt csak bekavar, és hatalmas nagy káosz lesz, mert egy idő után te sem tudsz majd eligazodni. De ez csak az én véleményem. Azért gondold át mégegyszer.

Üdv: Warmuz ¤ vita 2008. július 1., 14:27 (CEST)

Ahogy gondolod, csak mondom szólok, mert régen én is sokat szívtam ilyen módon. Szóval nem biztos, hogy érdemes mindent egy az egyben átvenni enwikiről. – Warmuz ¤ vita 2008. július 1., 14:40 (CEST)

Tróndur Patursson

Szia! Egy régi tartozást rendeztem le ezzel a lappal a művész felé, egyik példaképem, de nem volt még fent. Remélem, tetszik. az viszont meglepett, hogy a saját nyelvén, feröiül szinte alig van róla valami.... – Párvusz vita 2008. július 3., 17:17 (CEST)

Ferői könyv

Amúgy - nem is tudom, kérdeztem-e már tőled - honnan jött neked ez a ferői szeretet? Nem tudom, mennyire lennél irigy, ha megírnám, hogy tavaly kaptam meg életem második ferői nyelvű könyvét, ami a ferői zászló történetéről szól. Nem tudok jól ferőiül, de az izlandiból és a dánból úgy-ahogy ki tudom következtetni a szavakat... – Párvusz vita 2008. július 3., 20:51 (CEST)

Az első ferői könyvem valójában könyvecske méretű: egy ferői Újszövetség. A tórshavni polgármesternek írtam a neten és ő küldte nekem. Próbáld meg te is. Kanska... (=talán) Én azt írtam neki, hogy vallásos vagyok és az Újszövetség olvasgatásával szeretnék elmélyedni a ferői nyelvben. Erre küldött egy ilyet. A másik könyvem Niels Juel arge könyve, címe: Merkið (=A jel, azaz a zászló). az ebben olvasottakkal majd kibővítem a ferői zászló szócikket... Én is nagy skandinávia-fan vagyok, én 2 hónapnál többet éltem Finnországban, jártam Lappföldön, abból írtam a szakdolgozatomat, 9 napot Norvégiában, 2 és fél hetet meg Svédországban töltöttem. És most, hogy idegenvezető is lettem, angol és finn nyelven, a viszgabizottság elnöke odajött hozzám, hogy nem volna-e kedvem csoportot vezetni Skandináviába, szóval úgy érzem, elgé sokat járok én még arra felé... :) – Párvusz vita 2008. július 4., 10:00 (CEST)

Re:Szigetjátékok

Onnan, hogy anno az egyik szigetjátékok labdarúgótornájáról még a Foci Világ is beszámolt, nem tudom pontosan, hogy melyikéről. Amúgy van egy listánk a nemzetközi nemzeti szintű labdarúgótornákról. - CFC vita 2008. július 4., 18:56 (CEST)

bot

Szia! Már szerettem volna megkérdezni tőled, hogy nem csinálnál-e botod magadnak? A wikiszótárban szerintem jól jönne. Én majd fogok csinálni magamnak még a nyáron. Szajci reci 2008. július 18., 21:47 (CEST)

Én azt ajánlom, hogy gyere fel irc-re. Ott többeknek van botuk. Ők tudnak segíteni. Én még hozzá sem fogtam, csak tervezem. De IRC-n biztos tudnak segíteni. Egyébként talán még szerkesztő:Peti610 is tud segíteni neked. Szajci reci 2008. július 18., 21:54 (CEST)

Evangélikus szóhasználat kérdés

A korábbi válaszomat javítottam, miközben nekem írtál, de most egy kicsit később nézd meg, hogy a frissebb kérdéseidre is válaszoljak ugyanott. prohlep vita 2008. július 20., 22:28 (CEST)

Evangélikus szóhasználat

Kedves Antissimo! Az északi evangélikus egyházakat nem ismerem elég közelről, de az evangélikus egyházi szóhasználatot általában (angolul és németül) viszonylag jól. Prohlep sok jó dolgot írt.

  • parish - egyházközség
  • vicar - általában a segédlelkészekre szokták használni, de mivel a lelkészek tágabb halmazában ők is benne vannak, biztosabb lelkésszel fordítani
  • pfarrer - én ezt is a lelkész szóval fordítanám, már csak az előző logika alapján is, hogy ha esetleg csak parókus lelkészt értenek rajta, ő is lelkész
  • dean - esperes
  • deputy bishop - én simán püspökhelyettessel fordítanám.

Nagyon örülök, hogy a feröeri témák között az evangélikus egyház is ilyen figyelmet kap. Szívesen segítek, ha tudok még. Üdv! – Tkarcsi vita 2008. július 20., 22:41 (CEST)

Egyházközség = parókia. A lelkész egy tág csoport, akikbe beletartozik mindenki, akit erre a hivatásra felszenteltek, a segédlelkészek, a gyülekezeti lelkészek, esperesek és püspökök is. Tehát még az sem szarvas hiba (legalábbis evangélikus viszonylatban), ha egy püspököt lelkésznek nevezünk. A parókus lelkész az a lelkész, aki túl van már a segédlelkészi évein (ezek után mondjuk egy vizsgát is letett), és egy gyülekezet megválasztotta, az esperes pedig ez alapján beiktatta az adott gyülekezet lelkészének. Tehát nem föltétlenül a gyülekezet vezető lelkészének. Aki nem parókus lelkész, az vagy csak segédlelkész még, vagy valamilyen okból általában átmenetileg nem választotta meg egy gyülekezet sem, és így helyettes lelkészként szolgál (de ettől még ők is mind lelkészek). Üdv! – Tkarcsi vita 2008. július 20., 22:53 (CEST)

Annyiban pontatlan voltam, hogy magyarul a parókia szót csak a lelkészlakásra használjuk, de amit ennek a szónak az angol és német megfelelői jelentenek, azt magyarul egyházközségnek mondjuk. – Tkarcsi vita 2008. július 20., 23:23 (CEST)

kiemelt cikk jelölt

Szia! van olyan cikked, amit ki lehetne tenni kiemeltszavazásra? Szajci reci 2008. július 31., 17:13 (CEST)

A referálás megszűnt már, csak néhány műhelyben van most. A wikiszótárban törölnél néhány cikket és megnéznéd a társalgót? Szajci reci 2008. július 31., 17:16 (CEST)

megválaszoltam a kérdésed a wikiszótárban. Szajci reci 2008. augusztus 1., 15:20 (CEST)

Szia! Letörlöd, akkor amiket felraktam a wikiszótárban? Az lenne a kérdésem, hogy most már jelöltethetném magam adminnak a szótárban? Szajci reci 2008. augusztus 3., 07:15 (CEST)

Feröeri csapatok, bajnokság, kupák.

Mivel még magamban sem bíznék annyira feröeri területen, mint benned, utólagos engedelmeddel beírtalak a labdarúgásműhely szakterület-vállalásai közé, mint Feröer-szakértőt.

Vonzata amit eddig is csináltál: Feröeri csapatok, válogatott, labdarúgó-bajnokság, labdarúgókupa.

Remélem továbbra is kitart a lelkesedésed és mint kívülálló támogatod a műhely munkáját szakértő tevékenységeddel. - CFC Sportmédia 2008. augusztus 5., 22:57 (CEST)

Belenyúlni nincs miért. - CFC Sportmédia 2008. augusztus 6., 09:56 (CEST)

wikiszótár

Szia! gyere fel légyszi a wikiszótárba. Szajci reci 2008. augusztus 8., 22:03 (CEST)

Szia! Megnéznéd a törlési szavazást a szótárban. Van pár új. Előre is köszönöm. Szajci reci 2008. augusztus 9., 12:49 (CEST)

Na nem leszek admin. Sajnos Boro ellenem szavazott, választ nem adott. Az ilyen nem szeretem, de hát nem tudok mit tenni. Sajnos nem is igazán szerkeszt ő ott, kicsit furcsállom ezt az egészet. Üdv Szajci reci 2008. augusztus 12., 21:06 (CEST)

Nem lépek vissza. De úgy tudom, hogy ha van 1 ellenszavazat, akkor nem lehetek admin sajnos. De mindegy már. Szajci reci 2008. augusztus 12., 21:31 (CEST)

A Wikiszótárban nincsenek elfogadva irányelvek erre vonatkozóan, a régi Wikipédia szerinti rendszer áll fent, ami ugye a többségre hajaz, a 11-1 állás, meg elég erősen többségnek tűnik megszavazás irányában. Továbbá, megvédeném magam; Nem hiszem, hogy Szajci megfelelő admin lenne. És ennyi ("kenyér"), ennél többet nem akarok erről mondani, mielőtt személyes támadássá fajulna a dolog... ~ Boro » vita 2008. augusztus 12., 21:48 (CEST)

Bocsánat, valamit félrenéztem, de így is többség volt az egynél. ~ Boro » vita 2008. augusztus 12., 22:07 (CEST)

értem. köszi. Szajci reci 2008. augusztus 13., 16:41 (CEST)

gyere fel wikiszótárba légyszi. Szajci reci 2008. augusztus 20., 21:37 (CEST)

A logóval kapcsolatban írtam a wikiszótárban a vitalapodra!

Portál

Kicsit felturbóztam a Finnország-portált. Néztem, de sajnos feröeri zászlót nem találtam az animáltak között :( Azért hohy tetszik így a finn portál? :) – Párvusz / Eino vita 2008. augusztus 21., 11:13 (CEST)

Feröeri hírek

Szia! Nagyon tetszik amit csinálsz a Feröer-portál hírek részével, azt javasolnám viszont, hogy a híreket ne egy külső blogra linkeld be, hanem a blogbejegyzéseket készítsd el a Wikihírekben. Hogy ez működjön két utat tudok ajánlani, ami közös a kettőben: a wikihíres cikkek végén meg kell adni a forrást [általában a felhasznált hírportálok cikkeit], és csak Commonsos képeket lehet felhasználni. Ha megfelelő formában van az adott cikk, akkor két út nyílik előtted, attól függően, hogy szeretnél-e linkelni a blogra: ha igen: akkor a blogot GFDL alatt kell licencelni, és a Wikihírekes cikk aljára odaírni, hogy "Ez a hír a GFDL licenc alatt elérhető Feröer-blog szövegét használja fel, amely itt található"; ha kevésbbé fontos a link, akkor ugyanúgy megjelentetheted mindkét helyen a cikket (a blogban felhasználva akár nem Commonsos képeket is), a különbség annyi lenne, hogy a Wikipédiáról inkább a Wikihírekre kellene linkelni. Kérlek fontold meg, a Wikihíreken sokat dobni, ha a feröeri hírek rendszeresen megjelennének rajta, valószínüleg a magyar hírportálok közül a legnagyobb arányban. Köszi, – Dami vita 2008. augusztus 21., 22:25 (CEST)

Importálás a Wikiszótárba

Szia! Kérhetek tőled egy kis segítséget? A laudáció szócikket kellene átimportálni a Wikiszótárba és te ott ugye admin vagy. Meg tudod csinálni, ill. szólsz, ha már megvan? Köszi előre is! Cassandro Ħelyőrség 2008. szeptember 1., 15:21 (CEST)

Sajnos nekem sincs ötletem erről, szerintem kérdezz rá a KF-en. Cassandro Ħelyőrség 2008. szeptember 1., 15:38 (CEST)

Hammerfest

Szia! Nem vagyok járatos ebben a kérdésben, de Hammerfest és Hammerfest község jelen állapotban nem fér el egy cikkben? Cassandro Ħelyőrség 2008. szeptember 26., 09:57 (CEST)

Kommune: Járás vs. Község?

Megnéztem a szavazást. Lehet, hogy tévedek, mert csak ez látszik, de mintha kicsit gerinctelen módon lett volna vége ennek a szavazásnak. A vita a járás vs. község-ről szólt, de végül, a község és a teljesen jellegtelen, nyelvidegen újszó, az önkormányzat között lehetett választani. Feltenném a kérdést, hogy a döntéshozók közül hányan éltek norvégiában és hánynak van közigazgatási jogból ill. nyelvészetből szakirányú diplomája?! Ez egy közösség által szerkesztett enciklopédia, amely a szabatosságra és pontosságra törekszik. Azért mielött valaki nekiáll a saját véleményét ráerőltetni a világra, utána nézhetne az adott szó etimológiájának, az akadémiai nyelvtanács által jóváhagott ill. a köznyelvi értelmezésének. Nem mintha a "község" eredeti jelentése, adott esetben nem lenne megközelitően jó kifejezés a kommune-ra, hiszen ezek egyházközségek voltak eredetileg, de aki ismeri a norvég történelmet, az 1921-es közigazgatási reformot és a kommune tényleges jelentését, az bitos nem gondolja, hogy az élő magyar nyelvben használatos "község" szó akárcsak megközelítőleg is alkalmas a "kommune" magyar megfelőjének. Nem itt a vikipedián kellene a magyar nyelv oktatását elkezdeni, vagy a helyes nyelvhasználatot propagálni ill. kierőszakolni, hiszen ezeknek az oldalaknak az a célja, hogy ismeretek terjesszen egy adott szócikkről szabatos, közérthető formában. A hangsúly a közérthetőn van! Ha valaki betéved ide aki nem nyelvész és nem ismeri a "község" mellett felhozott érveket, az simán a jelenlegi, köznyelvi magyar jelentésből indul ki, ami ma egyenlő a faluval ill. közigazgatási szinten a helyi önkormányzattal. Ja, és még valami: '94 elött az EU belépési tárgyalások során Norvégia Svédországgal ellentétben a "Kommune"-kat NUTS 4-be sorolta, ami a jelenlegi magyar közigazgatási rendszerben valahol a kistérségi társulások szintjén lehet, viszont ezek több önálló települési önkormányzat bizonyos feladatainak társult bonyolítását jelenti, ami a kommune-knél nincsen, mert Norvégiában az egész önkormányzati rendszer más, sokkal alulról szerveződőbb. A járás ma Magyarországon nem élő közigazgatási forma, ezért az visszatérhetett az eredeti, háború elötti jelentéséhez, ami hasonlít a kommune-khoz. Régen a tanyavilág sem a faluhoz tartozott közigazgatásilag hanem a járáshoz. Ebben is hasonlít a kommune-hoz. Szóval, én maradnék annál, hogy ezt a vitát ill szavazást újraindítanám, mert a község nem az igazi. Igen, és a sablont nagyon köszönöm! Sh_nassau

  1. Ok. Én is pontokban viszontválaszolok:
  2. "Mielőtt minősítgetsz, megtehetted volna, hogy nem csak a szavazást nézed meg, hanem az előtte lefolytatott vitát is. Akkor rájöhettél volna, hogy a "járás" kifejezést a szavazás kiírásakor már senki nem támogatta a vitában résztvevők közül. Senki nem emelt szót az ellen, hogy a két versenyben maradt változat között íruk ki a szavazást." – Nem minősítettem. Megállapítottam. Végigolvastam és nincs konszenzusos elvetésre utaló rész.
  3. "Nem tudom hányan éltek Norvégiában és kinek miből van diplomája, és nem is érdekel. A vitát érvek döntötték el, és nem tudományos fokozatok." – Az érvek felkészületlenek voltak. Erre utaltam kérdésemmel. A wikipedia nem játszótér, még ha van is benne homokozó... Mindezek ellenére csak kérdés volt. Semmi személyes...
  4. "utána nézhetne az adott szó etimológiájának, az akadémiai nyelvtanács által jóváhagott ill. a köznyelvi értelmezésének." – Az Akadémiai Kiadó által kiadott Magyar Érterlmező Kéziszótár bírja az akadémiai nyelvtanács jóváhagyását. "Ha birtokodban van az akadémiai nyelvtanács által jóváhagyott jelentése a "járás" és a "község" szónak, az megoszthatod velünk, forrással alátámasztva." "Község - Önálló jogállású település, falu v. város." "A köznyelvi értelmezésnek utánanéztünk. Ez valóban nem erősíti a "község" szó használatát, de nem találtunk olyat, aminek a jelentése jobban megközelítené a kommunéét." "Járás - A megyénél alacsonyabb fokú közigazgatási egység." Elég egyértelmű, nem?
  5. "Igen, erről tudomásunk van (lásd az 1. és a 3. megjegyzésemet). Az első valóban a "község" ellen szól, a második viszont mellette (és a "járás" ellen)." – Nem, a helyi önkormányzat norvégul lokalmundighet. Az sem szól mellette, hogy van az u.n. Volkesammling. Pl. Volkesammling Østerdalen-Vestfold Område (Kommune: Rena) ami afféle falugyűlés amit minden fontos kérdés eldöntésére összehívnak, és a helyi politikusok kötelezőnek veszik. (Hja, a skandináv politikai kultúra...) Mivel Rena a 12 házával, 5 boltjával, templomával, általános iskolájával és benzinkútjával már városnak (By) számít, a környező települések elég nagy területen vannak szétszórva és 1-5 házból álló csoportosulások. Ennek ellenére ezek önálló települések (pl. Karlskog), csak a norvégok nem magyarok és racionálisan gondolkozva nem akarnak 5 háznak külön önkormányzatot, iskolát, orvosi rendelőt, stb. Más az "ön" kormányzatról alkotott képük. Önállóan építenek utakat, óvják környezetüket, stb.
  6. "'Ezzel a mellett érvelsz, hogy ne fordítsuk "kistérség"-nek a kommunét. Ezzel teljesen egyetértek. – Hát nem egészen. A község akkor a NUTS 5-ös egység volt. Ma LAU 2.
  7. "Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ismereteim szerint a kommune helyi önkormányzat, a járás pedig túlnyomórészt a vármegye dekoncentrált szervezeteit jelentette. (De Norvégiában élő közigazgatási jogászként lehet hogy ezeket meg tudod cáfolni.)" – A kommune nem konkrétan a helyi önkormányzat. Az a lokalmundighet. A kommune a területi egység. Hivatalai a kommunekontor.
  8. Na jó, kezdjük az elején:
  9. 1837-ben a Formannskapslov fogta az államegyház területi egységeit, mint az egyházmegye és az egyházközség és beemelte a közigazgatásba. Innetől az egyházmegye a fylke, az egyházközség a kommune. Ha jártál már norvégiában, akkor tudod mekkora ott a népsűrüség (nevezzük inkább népritkaságnak :) és talán azt is, hogy "Ole Norman" az átlagnorvég életében háromszor jár templomban. Amikor megkeresztelik, amikor megnősül és amikor temetik. Ennek megfelelően nem kell túl sok pap és azok is nagy területet látnak el. Mivel ezt a rendszert emelték be a közigazgatásba, így az helység, ahol templom volt lett a területi központ. Ugyan akkor a pár házas csomók Norvégiában településnek számítanak. Van nevük és tiszteletben tartják a döntéseiket. Ezek néhány család, tehát megbeszélik egymással a dolgokat. A kommunestyre-t már választják. Vannak pártok, kampányolnak, igérgetnek, stb. Ezek maguk közül választanak Formannskap-ot (ez a lokalmundighet) amely választ egy Ordfører-t.
  10. Összefoglalva, kommune egy olyan speciális járás, amelynél Norvégia esetében nincs kissebb, hivatalos önkormányzattal rendelkező alegység. Ezzel együtt nem község, mert azok is vannak, csak önkormányzataik önszerveződők és nincs hivataluk. Mellékesen, már egy ideje nem élek Norvégiában. Túl hideg és sötét volt télen. A Bahamákon mindíg meleg van... :) Sh... Nassau Hmm? :)
  11. "Területi kiterjedésében valóban hasonlít - gyakorlatilag ez az egyetlen komolyabb érv, ami a "járás" mellett szól a "község" ellenében." – Van itt több is...
  12. "Én azért azt javaslom, rágd végig a vitát is, mielőtt újraindítod. Egyébként tényleg nem tökéletes a "község", de mi nem találtunk jobbat." – Már mielött írtam volna végigolvastam, kétszer is...
  13. Sh nassau vita 2008. szeptember 26., 22:28 (CEST)

Hali! Rendben, akkor folytassuk a Skandinávia-műhely vitalapon.

Néhány személyes gondolat:

Gondolkoztam és revideálom a sértő megjegyzéseimet. Végül is, azzal, hogy beregisztráltam, én is lementem a játszótérre indiánost játszani. Vén fejjel kicsit vicces érzés. Valamikor én is geek voltam. (Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban.) Akkor még nem volt internet és a közösség a FidoNet körül szerveződött. A feeling itt is hasonló. Nem is csoda, hiszen Grin barátom ültette át a Fido bevált(?) rendszerét ide is (megjegyezve, hogy a feltalálók is onnét jöhettek). A történet ott is, itt is hasonló: Adva volt/van egy amerikaiak által kitalált nyílt rendszer, amelyet Magyarországon geekek önjelölt kis csoportja, önkéntes rendőrként felügyel és próbál irányítani. Akkor ott és most itt is volt/van persze néhány anarchista, akik nem hajlandók elfogadni, hogy azért mert valakinek korábban jutott eszébe, hogy valaki másnak a falára firkáljon, joga lenne megmondani a később jövőknek, hogy mit szabad és mit nem arra a falra firkálni. Még akkor sem, ha a korábban jövők összezárnak és közösséget alkotnak. Az amcsik persze mossák kezeiket. Nekik tökmindegy.
Szóval, hajrá gyerekek, bár tök mindegy, hiszen a wikit bárki szerkesztheti, belépés nélkül is, legfeljebb a közösség önkéntes kis rendőrei, majd visszaállítják. Az IP címeket, meg nem könnyű kitiltani, mert mégsem lehet az összes UPC, Vodafone, GTS, stb. felhasználót kizárni, márpedig a DHCP szervertől egy új IP cím 20mp. Szóval a lényeg, hogy inkább nem szerkesztek, de biztos nem fogom községnek nevezni Oslót, Bergent, vagy Trondheimet, noha mind kommune, ahogy vicces lenne Budapestet, Debrecent, vagy Szegedet is községnek nevezni.
Azért ne vedd személyes megtámadtatásnak. A fenti sorokat minden adminnak megküldtem, aki úgy érezte, hogy belekötöttem. A "fikázós" stílusomat meg lehet szokni. Jó pár listán írok. A közösség nagyobb része tisztel, mert csak megalapozott tárgyi tudással szállok be egy vitába, viszont akkor vehemensen támadom azt, aki megalapozatlanul, fél információk birtokában érvel. Ezt el kell néznetek nekem. Ilyen vagyok. Viszont, ha valamihez nem értek, inkább hallgatok. Ebben Szókratészt követem, aki a következőket mondta önmaga védőbeszédében: "Elmentem egyikéhez azoknak az embereknek, akik bölcs hírében állanak, hogy ha valahol, hát nála megcáfoljam a kinyilatkoztatást, és bebizonyítsam a jósszónak, hogy "íme, ez bölcsebb nálam, te pedig azt mondtad, hogy én vagyok a legbölcsebb". Jól megvizsgáltam ezt az embert - a nevét nem szükséges említenem, elég az, athéni férfiak, hogy egyike volt azoknak az államférfiaknak, akiknél én vizsgálódva így jártam -, társalogtam vele, és úgy láttam, hogy ezt az embert bölcsnek találja ugyan sok más ember, leginkább pedig ő maga, valójában azonban nem az. Az után megkíséreltem neki is bebizonyítani, hogy bár bölcsnek véli magát, mégsem az. Így aztán ellenségemmé vált ő is, és még sok más is, aki jelen volt. Elmenve azután számot vetettem magammal, s úgy találtam, hogy ennél az embernél bizony bölcsebb vagyok. Mert valószínű ugyan, hogy egyikünk sem tud semmi szépet és jót, csakhogy ő azt véli, hogy tud, noha nem tud, én viszont, mint ahogy nem tudok, nem is vélem azt, hogy tudok. Úgy látszik hát, hogy én evvel a kicsiséggel mégiscsak bölcsebb vagyok nála, hogy amit nem tudok, arról nem is vélem, hogy tudom. Az után egy másikat kerestem fel, egyikét azoknak, akiket amannál is bölcsebbnek tartottak, és teljességgel ugyanazt tapasztaltam. És így aztán ez is meg sok más ember is ellenségemmé vált."
Az ember legyen hű önmagához, de legyen nyitott mások igazának elfogadására. Minden jót kívánok neked: – Sh nassau vita 2008. szeptember 28., 11:45 (CEST)

Kérlek,

alkalomadtán kocogjál már el kiemelendő cikkre szavazni, én vagyok ottan kiterítve a londoni Nemzeti Galéria szócikkemmel, már sokan bővítették, fordítottak bele az angol wikiből. Tudom, macerás most szavazni, sok helyen kell aláírni. Szavazzál lelkiismereted szerint, de én nagyon örülnék, ha néha művészettörténeti cikk (még ha csak múzeum is) kerülhetne a kezdő oldalra.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Javaslatok_kiemelt_sz%C3%B3cikkekre/National_Gallery_(London)
Köszi előre is.– Mártiforrás 2008. október 11., 18:03 (CEST)

Kér(d)és

Szia! Amennyiben időd engedi, rá tudsz nézni erre a listára, van rajta egy-két dán és norvég író, akiről nincs cikk. Amennyiben időd engedi, meg tudod írni őket? Köszi előre is! Cassandro Ħelyőrség 2008. október 15., 00:53 (CEST)

en:Péter Kollár

Kérlek, szavaznál az angol wikin, mert ezt a cikket akarják törölni, ismerettség hiánya miatt. Az ismerettség hiánya szerintem abból fakad, hogy az angol interneten nincs róla forrás. Forrás viszont van a magyar és szlovén weboldalakon, ami nem teszi véleményem szerint jogossá a törlést, mert azon források alapján lehet erről az eddig ismeretlen személyről cikket alkotni. [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. október 18., 11:44 (CEST)

Népesség sablon

Üdv! Most már lehet évnél pontosabb dátumot is megadni referenciaként, konkrétan napra pontosat, ilyen formában: 2008-10-28. Jó lesz? Dani (vita) 2008. október 28., 18:03 (CET)

Kisebbre vettem valamivel, ennél szerintem nem érdemes kisebb méretet megadni neki. Dani (vita) 2008. október 29., 13:13 (CET)

Kiemeltszavazás: Lubich

Szia,

láttam, hogy foglalkoztál vallási témákkal. Kérlek ha tudsz szavazz a Chiara Lubich szócikk kiemeltszavazásán. Köszi. Sudika vita 2008. november 4., 22:41 (CET)

en:József Szakovics; en:István Szelmár

Segítenél? Mondj ellenvéleményt ezek törléséről kérlek! [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. november 15., 14:11 (CET)

Walesi vasút

Szia! Most olvastam üzenetedet a Vita:Walesi mocsárvidék vasútvonal lapon. Felvetésed teljesen jogos! Segítenél egy megfelelőbb magyar neve találni? Köszönöm – RFE vita 2008. november 24., 14:50 (CET)

Talán a Walesi Határvidék elnevezés helyénvaló lenne? Mit szólsz? – RFE vita 2008. november 24., 14:52 (CET)

Mikulás

Égi úton fúj szél,
hulldogál a hó.
Nem bánja azt, útrakél Mikulás apó.
Vállán meleg köpönyeg,
Fújhat már a szél,
Nem fagy meg a jó öreg,míg a földre ér.
Lent a földön dalba fog száz és száz harang,
Jó hogy itt vagy Mikulás,gilingi-galang.
Ablakba tett kiscipők,várják már jöttödet,
Hoztál cukrot,mogyorót,jóságos Öreg?!
-Hoztam bizony,hoztam én,hisz itt az idő.
Nem marad ma üresen egyetlen cipő.
Hajnalodik.Csillagok szaladnak elé.
Amint ballag Mikulás már hazafelé.
Zelk Zoltán: Mikulás(– Istvánka posta 2008. december 6., 09:00 (CET))


Ho-ho-ho-hó

Sok boldog Mikulást Peti610 vita 2008. december 6., 14:02 (CET)


Welsh Marches

Szia! Köszönöm a válaszodat! Hol lehet kérni a lapok átnevezését? – RFE vita 2008. december 10., 11:29 (CET)

Köszönöm! Sikerült! – RFE vita 2008. december 10., 11:40 (CET)

Re: Feröeri pozíciós sablon

Szívesen. Ez volt az elindítója: Kategória:Hibásan használt pozícióstérkép-sablonok. Innen csak akkor tűnnek el, ha mented az oldalakat, akár null-szerkesztéssel is. Bean49 vita 2008. december 19., 21:07 (CET)

BÚÉK

Boldog és sikeres Új Évet Kívánok! Csigabiitt a házam 2008. december 31., 17:03 (CET)