Szerkesztő:Misibacsi/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Értelmes fajok a Csillagok háborúja világában[szerkesztés]

Ellenőrizni, hogy esetleg van-e róluk szócikk:

Szócikk:

Értelmes fajok a Csillagok háborúja világában

Ez a lista a Csillagok háborúja (Star Wars) elképzelt univerzumának értelmes fajait és intelligenciával rendelkező más élőlényeit mutatja be. A faj neve egyes számban van megadva.

  • Élőhely: a faj jelenlegi, legnagyobb számban lakott bolygója (általában nem azonos a faj szülőbolygójával, vagy az nem ismert)
  • Szülőbolygó: a faj erről a bolygóról származik, de legnagyobb számban nem ott él
== ==
== Advozse ==

Az advozse egy humanoid faj. Vastag bőrük és érzékeny szemük van. Fejükből rövid szarv áll ki. A Riflor nevű, vulkanikus bolygóról származnak.

== Aleena ==

Élőhely: Aleen

Kis termetű, kék pikkelyes bőrű faj. Legfőbb értéknek a barátságot és a békét tartják. Ügyelnek arra, hogy ne zavarják meg azokat a titokzatos lényeket, amik az Aleen sziklás felszíne alatt élnek.

A legismertebb aleena az alacsony termetű, pehelysúlyú Ratts Tyerell fogathajtó, aki részt vett a Boonta-esti futamon.

== Bardottai ==

Élőhely: Bardotta

Kiss növésű, hüllőszerű élőlények. A magasabb és alacsonyabb bardottaiak két külön rasszba tartoznak. Az Erő-érzékeny bardottaiak hatalomra kerülésük után valláson és meditáción alapuló uralmat vezettek be. Mars Guo híres fogathajtó a Tatuinon, részt vett a Boonta-esti futamon is.

== Dresseli ==

Szülőbolygó: Dressel

A dresseliek kopasz, ráncos bőrű humanoidok. A Galaktikus polgárháborúig békés elszigeteltségben éltek. A faj hűséges volt a Köztársasághoz és annak bukása után csatlakozott a Lázadók Szövetségéhez.

Orrimaarko, egy dresseli férfi a szövetség egyik katonája volt a polgárháborúban. Tagja volt annak a csapatnak, amely az endori csatában megtámadta a birodalmi pajzsgenerátort.

== Elnacon ==

Szülőbolygó: ismeretlen

Az elnaconok ammóniában gazdag légkörrel rendelkező bolygóról származnak, emiatt más helyeken mélytengeri búvárruha sisakjához hasonló kinézetű légzőkészüléket viselnek. Méretük és erejük a többi fajhoz képest nagyobb, így gyakran bűnözőnek nézik őket. Valójában békés, családközpontú lények.

== Givin ==

Szülőbolygó: Yag'dhul

Tátongó szemgödrök, orrcsonk és kopasz fej jellemzi e fajt, amitől kísértetnek néznek ki. Ráadásul járás közben a karjukat maguk elé nyújtják.

A faj többsége intelligens és jártas a matematikában. Üdvözlésként is egy-egy matematikai fejtörőt adnak fel, és az idegent, akivel találkoznak, három válaszlehetőséggel segítik a megoldásban. A matematikát igen intenzíven használják, például az otthonuk klímájának meghatározásánál, vagy a politikai életben is.

Drusil Bephorin például titkosírás szakértő volt. A Birodalom elfogta és a nő a családja biztonsága érdekében kénytelen volt a Birodalomnak dolgozni. Különösen jó volt a valószínűségszámításban és az összetett matematikai problémák megoldásában. Luke Skywalker megmentette, és meggyőzte, hogy a tudásával segítse a Lázadó Szövetséget.

== Iktotchi ==

Szülőbolygó: Iktotch

Az Iktotch szeles holdjáról származó, intelligens humanoidok. Jellemzőjük a fej két oldalán lefelé növő szarv és a narancssárga bőr. Telepatikus és látnoki képességekkel rendelkeznek. Saesee Tiin jedi szintén iktotchi volt.

== Kaleesh ==

Élőhely: Kalee

A kaleeshek jellemzője a vörös bőrszín, a hosszúkás arc, a lapos orr, a sárga szem és a hosszú fül. Arcukat sokszor rejtik maszk mögé. Egy ismert kalóz, Sidon Ithano kaleesh sisakot viselt. Leghíresebb képviselőjük Grievous tábornok, akinek teste egy csatában annyira megsérült, hogy nagy mértékben protézisekkel kellett kiegészíteni, így kiborggá vált. Neki sokat köszönhettek a szeparatisták a klónháborúk során.

== Kaller ==

Élőhely: Kaller

Valamikor vízi életmódot folytató, de régóta szárazföldön élő humanoid faj. A Kaller bolygó szinte állandóan más fajok megszállása alatt állt. A Független Rendszerek Konföderációja legyőzése után a Galaktikus Köztársaság vette át a bolygó irányítását.

== Kiffar ==

Élőhely: Kiffu és Kiffex

Kinézetre és a vérük színében is hasonlatosak az emberekhez. Az arcukon lévő vörös, sárga és zöld tetoválás azt mutatja meg, hogy viselője melyik klánba tartozik. Quinlan Vos jedi mester a pszichometria képességével rendelkezett, azaz képes volt egy tárgy megérintése révén megismerni a tárgyhoz kötődő emlékeket. Ez a kiffarok között ritka tulajdonság volt.

== Klatuini ==

Élőhely: Klatuin

A faj izmos testfelépítésű. Sokan közülük fejvadászként vagy testőrként találnak munkát.

== Kubaz ==

A kubazok jellegzetessége a hosszú ormány, amivel rovarokkal táplálkoznak. Érzékeny szemük miatt Kubindi nevű szülőbolygójukon kívül védőszemüveget viselnek. Nem beszélik a galaktikus közös nyelvet. Saját nyelvük búgó hangokból áll.

== Lanai ==

Élőhely: Ahch-To

Madárszerű megjelenésű faj. A nőneműeket „Gondnokok”-nak nevezik, a hímneműeket „Látogatók”-nak. A nők rendben tartják Ahch-To szent helyeit, például az első jedi templomot. A férfiak életük nagy részét a tengeren töltik, havonta egyszer térnek haza a kifogott zsákmánnyal. Ilyenkor táncos-zenés ünnepséget tartanak.

== Lanniki ==

Szülőbolygó: Lannik

Alacsony termetű humanoid faj. Jellemzőjük a fej két oldalából vízszintesen kinövő, hosszúkás fül. Hallásuk igen jó. Nagy háborús múlttal rendelkeznek, igen bátrak. Even Piell jedi mester (halálosan megsebesült a klónok háborújában) lanniki volt. A faj képviselőit ritkán látni a szülőbolygójukon kívül.

== Lutrilliai ==

Szülőbolygó: Lutrillia

Nomád életmódú faj. Kedvelik a kalandot és a felfedezést. Sokszor utaznak távolabbra is, hogy új kultúrákkal ismerkedjenek. Kinézetre kedves rágcsálónak néznek ki, az arc oldalán kissé hosszabb szőrzettel. A két szem az arc széle felé helyezkedik el. Barátságosnak tartják őket.

== Miriali ==

Élőhely: Mirial

A miriali faj bőre sárgás-zöldes, arcukat jellemzően sötét, geometriai mintázatú tetoválások borítják. A tetoválások a személyes eredményeiket és a szakértelmüket ábrázolják. Szoros kapcsolatot ápolnak a természettel. Spirituális, intelligens, humanoid faj, akik hisznek az Erőben. Sokan közülük jedi lett. Hagyomány szerint egy miriali jedi mester csak miriali fajtársát fogadhatja padavanjául.

== Nimbani ==

Szülőbolygó: Nimban

Hüllőszerű, humanoid faj. Bajusz-szerű, hosszú arcszőrzetük van. Híresek a problémamegoldó képességükről, különösen az üzleti élet és a politika területén. Jabba, a hutt könyvelőként alkalmazta Mosep Binneedet.

== Nikto ==

Élőhely: Kintan

Hüllőszerű, humanoid faj. Közös vonásuk a pikkelyes bőr, az agyar, és az üveges, fekete szempár. Egyéni különbség a bőrszínekben jelentkezik. Jól alkalmazkodnak a sivatagi körülményekhez. Két főbb alfaja a kadas'sa'Nikto (zöld bőr), és a kajain'sa'Nikto (vörös bőr). A galaxis több pontján felbukkannak, akár jediként is.

== Pyke ==

Szülőbolygó: Oba Diah

Bűnszervezetekkel üzletelnek a Pyke Szindikátuson keresztül. Szülőbolygójukon kívül légzőkészüléket viselnek. Legismertebb képviselőjük Lom Pyke, a szindikátus vezetője. Az Árnyék Kollektíva - egy alvilági szervezet, aminek ötletgazdája az egykori sith, Maul volt - révén a Szindikátus megpróbálta legyőzni a Köztársaságot és a szeparatistákat. Lom Pyke több jedi mester haláláért felelős. Dooku gróf végzett vele.

== Swokes Swokes ==

Élőhely: Makem Te

Ez a faj szokatlanul jól képes regenerálni testrészeit. Kezein és lábain négy ujj található. Kinézetük hüllőre emlékeztet. Harcos természetűek. Gyakran alkalmazzák őket testőrnek vagy fejvadásznak. A fajt közelebbről ismerők szerint könyörtelen banditák. Igencsak vonzódnak a drágakövekhez.

== Teedo ==

Élőhely: Jakku

A teedo faj sivatagi roncsvadászként ismert. Testüket szalagokkal tekerik körbe a hőség ellen, ettől múmiaszerű megjelenésük van. Maszkot viselnek. Luggabeast nevű (kibernetikusan megerősített) állataikon barangolnak a sivatagban, eladható fémhulladékok után kutatva. Agresszív és kiszámíthatatlan lények.

== Thisspiasi ==

Élőhely: Thisspias

Tömött szőrzet és hosszú farok jellemzi e fajt. Farkuk két méter hosszúságú is lehet, amit teherhordásra használnak. Sűrű szőrzetük megvédi őket a cygnatok csípéseitől. Pettyes hüllőbőrük és két pár karjuk van, ami karmokban végződik. A legtöbb thisspiasi a második pár karját a ruhája alá rejti.

A királyi származású Oppo Rancisis ünnepelt jedinek számított a szülőbolygóján.

== Tognath ==

Szülőbolygó: Yar Togna

Rovar- és emlősszerű megjelenés jellemzi e faj. Csont- és kitinvázzal is rendelkeznek. Idegrendszerük kezdetleges, alig éreznek fájdalmat. A faj tagjai telepatikus kapcsolatot tudnak létesíteni „testvéreikkel”, azaz azokkal, akikkel még petekorukban, keltetés előtt össze voltak tapadva. Idegen bolygón hullámos szerkezetű légzőkészüléket viselnek, amely oxigént juttat a szervezetükbe.

== Ugnaught ==

Szülőbolygó: Gentes

Sertésszerű humanoid. Sok ugnaught nem a Gentest, hanem a Bespin bolygó légkörében keringő Felhővárost tekinti az otthonának. Egy történet szerint a Felhővárost kitaláló Lord Ecclessis Figg az ugnaughtok segítségét kérte a megépítéshez, mert tudta róluk, hogy jó érzékük van a műszaki tudományokhoz, lojálisak és szorgalmasak. Munkájukért cserébe szabadságot és otthont kínált nekik: letelepedhetnek a Felhőváros alsóbb részein. A Gentesen maradt ugnaughtok rabszolgák maradtak, majd később szétszéledtek a galaxisban.

== Umbarai ==

Élőhely: Umbara

Humanoid faj. Bolygójukat Árnyékvilág-ként ismerik, mivel napjuk sugarai sohasem érik el a felszínt. Bőrük és szemük sápadt. Szemükkel az UV-tartományban is látnak.

Sly Moore, egy umbarai nő évekig volt Palpatine szenátor igazgatási szárnysegédje.

Kategória:Csillagok háborúja népek

Mars[szerkesztés]

  • Az interaktivitás nem működik valami miatt.
Marsi kaartAcidalia PlanitiaAcidalia PlanitiaAlba MonsAmazonis PlanitiaAonia TerraArabia TerraArcadia PlanitiaArcadia PlanitiaArgyre PlanitiaElysium MonsElysium PlanitiaHellas PlanitiaHesperia PlanumIsidis PlanitiaLucas PlanumLyot kráterNoachis TerraOlympus MonsPromethei TerraRudaux kráterSolis PlanumTempe TerraTerra CimmeriaTerra SabaeaTerra SirenumTharsis MontesUtopia PlanitiaValles MarinerisVastitas BorealisVastitas Borealis
A Mars (bolygó) interaktív topográfiai térképe

Teendők[szerkesztés]

Javaslat[szerkesztés]

2017-02-15

Javaslat: külön névtér az új szócikkeknek

Lehetséges nevek: szerkesztési, kezdet

Ötletek, következmények:

  • a szerkesztési névtérben végzett szerkesztés is beszámítódik a szerkesztési számlálóhoz (pl. szavazati jog és egyéb jogok miatt ez fontos)
  • A járőrök számára a munka jellege ugyanaz, de kevesebb, mivel nem kell minden módosítást jóváhagyni, csak a kész cikket
  • a szerkesztési névtérben lenne a cikknél egy kis táblázat és mellette egy gombsor, amivel jelezni lehetne a szócikk aktuális állapotait. Az utolsó lenne "a cikk készen van" jelzés. A többi a jelenlegi követelmény-rendszerhez nagyon hasonló jelzés lenne, csak a nagy sablongrafika, meg a magyarázó szöveg elhagyásával (kis grafika jó lenne): pl. "formázandó / formázás kész", "helyesírás ellenőrzendő / kész", "források hiányoznak / források elegendőek", "kategorizálandó / kategória kész", stb. A cikk a megszületésekor mindenből nulla állapotban lenne, ezeket (a gyakorlatban valószínűleg egyenként) megerősített szerkesztő vagy járőr átkattinthatná (esetleg minden szerkesztőnek megengedjük? - ez szavazás kérdése), ha úgy ítéli meg, hogy az adott feltétel teljesül. Egy bottal lehetne figyeltetni ezeket a jelzéseket, és ha például mindegyik "kész", vagy "rendben" jelzés ad, akkor a bot jelezné, hogy a szócikk "kész", és átemelhető publikálásra. (mivel napi szinten nincs túl sok szerkesztés, a bot akár óránként lefuthatna és jelzést adna, ha kész a cikk)
  • a szócikk a szerkesztés befejezése után átkerülne a szócikk-névtérbe, ugyanazon a néven, ahogy létre lett hozva
  • a cikk átmozgatását egy járőr végzi el, ekkor a cikk a szerkesztési névtérből törlődik (v. átirányítás jön létre)
  • célszerű lenne külön Figyelőlistát létrehozni és kezelni

Technikailag szükséges megoldani:

  • a szócikk létrehozása után az értékelő táblázat automatikusan jöjjön létre
  • a szócikk első mentésekor jöjjön létre átirányítás a szócikk névtérből, és azt is meg kell oldani, hogy a linken valahogy látszódjon, hogy 1. a szócikk még nincsen kész, 2. szerkesztési munka zajlik rajta és 3. ellenőrizetlen a tartalma. (a "nem kész", v. "félkész" állapotot mindenképpen jó lenne jelezni az olvasóknak)
  • ??kell-e: szerkesztés alatt a cikk ne kerüljön bele a szócikk névtér kategóriáiba
  • a sablonok, képek, Wikidata ugyanúgy működjön, mint a szócikk névtérben

Utazás a Holdba (regény)[szerkesztés]

s: ágyú hossza (300 m)
v: sebesség az ágyú végénél (legalább 11.200 m/s, vagy több)
a: gyorsulás az ágyúcsőben

Ha , és , akkor

mivel , ezért



  • pontos érték:

gnómon:

sum of powers:





Camelus bactrianus

English: Two-humped camel; French: Chameau; German: Kamel; Spanish: Camello.

Grzimek's Animal Life Encyclopedia, Vol. 15., Mammals IV, Thomson-Gale, 2004, 2nd ed., pp. 313, 320, ISBN 0-7876-5362-4

PHYSICAL CHARACTERISTICS

Measure an average of 7 ft (213 cm) tall at the hump and weigh about 1,800 Ib (816 kg). The wild Bactrian camel has a sandy, gray-brown coat, rather than the predominately dark brown coat like that of the domestic Bactrian. Its body is small and slender, rather than large and bulky like that of the domestic Bactrian camel. The two humps of the wild Bactrian camel are small and pyramid-shaped, with a round base and a pointed end, while the two humps of the domestic Bactrian are distinctively large and irregular. Both Bactrians have very tough feet, especially adapted for crossing the rocky deserts of Asia.


Camelids have 37 pairs of chromosomes.

Body measurement and productive performance of adult camelids:

Bactrian camel, male 172-195 cm, 525-775 kg

Bactrian camel, female 166-182 cm, 450-595 kg

Dromedary, male 170-220 cm, 360-720 kg

Dromedary, female 165-205 cm, 320-630 kg


Wilson G. Pond, Alan W. Bell (szerk.): Encyclopedia of Animal Science, Marcel Dekker Inc., 2005


They have a thin profile when viewed from the front; this permits them to minimize absorbing solar radiation by facing the sun, which they do in the hottest periods of the year.

they allow their body temperatures to rise up to 42°C.

Magill’s encyclopedia of science : animal life / editor, Carl W. Hoagstrom, Salem Press, 2002, ISBN 1-58765-019-3


A felhőelemek esési sebessége a felhőben:

ahol

esési sebesség

nehézségi gyorsulás

viszkozitás

a cseppek sűrűsége

a levegő sűrűsége

a cseppek sugara

Mivel az nagyon kicsiny, a esési sebesség is kicsi lesz. Még a nagyobb sugarú cseppek esetén is az a helyzet, hogy a felhőben jelen lévő feláramlás miatt csak akkor hullanak ki, ha csapadékelemmé tudnak növekedni.



Pierre Fatou (1878–1929) és Gaston Julia elsőként vizsgálta a komplex számsíkon az alábbi leképezés iterációját:

ahol egy komplex szám, komplex paraméter

Azonban 63 évvel a számítógépes grafika kialakulása előtt nem tudta megjeleníteni a később róla elnevezett, tetszetős megjelenésű halmazokat.


A hangsebesség sós vízben:


A hiperszonikus áramlás szócikkből:

Kocsmafalról:

Nem az sqrt-t kell zárójelbe tenni, hanem a frac-nak van kettő \frac{}{}.